Yine “ithalat” korkusu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Yine “ithalat” korkusu

Yine “ithalat” korkusu

REKABET ŞANSI YOK… Domates hasadının başladığı bu dönemde üretici ithal domates izini verilmesinden endişe ediyor. Tarım sektöründeki girdi fiyatlarının yüksek olması yerli üreticiye ithal ürünlerle rekabet etme şansı bırakmıyor

HAL YASASI ŞART… Üreticiler ayrıca, ülkede üretilen ürün miktarını ve ihtiyacı belirleyecek bir Hal Yasası olması gerektiğini savundu. Ancak bu yasa da önemli olanın fiyat dengesi getirmesi olduğuna vurgu yapan üreticiler bu durumun hem üretici hem de tüketici açısından önemine işaret etti


Ceren ÖZBİL- Hasan DÜZGÜN
Domateste hemen hemen her yıl verilen ithal izinleri üreticinin kabusu oldu. Üreticiler bu yıl da ithal domatese izin verilmesinden endişe ediyor. Tarım sektöründeki girdi fiyatlarının yüksek olması yerli üreticiye ithal ürünlerle rekabet etme şansı bırakmıyor. 
Üretici bir yandan bahçesinde yetiştirdiği ürünleri toplarken diğer yandan “Acaba devlet yine ithal domates kapılarını açacak mı” endişesini taşıyor.

“Devlet politikası yok”
Havadis’e konuşan üreticiler devletin tarım politikası konusunda yetersiz kaldığını düşüncesinde. Üretim konusunda devletin üreticiye yönlendirme yapması gerektiğini kaydeden üreticiler, “Böylece ülke ihtiyacına göre ürün yetiştirilir ve üreticiler de iç piyasa da Pazar sorunu yaşamaz” dedi. 

“Hal Yasası şart”
Üreticiler ayrıca, ülkede üretilen ürün miktarını ve ihtiyacı belirleyecek bir Hal Yasası olması gerektiğini savundu. Ancak bu yasa da önemli olanın fiyat dengesi getirmesi olduğuna vurgu yapan üreticiler bu durumun hem üretici hem de tüketici açısından önemine işaret etti.

“Domates kampanya ürünü olmamalı”
Üreticiler özellikle büyük marketlerin kapmaya ürünü olarak domates gibi ürünleri tercih etmesini sert bir dille eleştirdi. Domateste kampanya yapılarak diğer ürünlerden kar elde edilebildiğine dikkat çeken üreticiler, “Ancak biz sadece ürettiğimiz ürünlerden kazanabiliyoruz” dedi.

Birlik çalışmalarına başlandı…
Çamlıbel ve çevresinde bulunan üreticiler seslerini duyurabilmek için Çamlıbel Bucağı Üretici Birliği kurma kararı aldı. Bölge üretilen ürünleri bir merkezde toplayıp dengeyi sağlamak olan birlik, bölgedeki üreticinin sesi olmayı hedefliyor.  

Üretici ne dedi?

  

İbrahim Çiro:
En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi ithal ürünler. Ayrıca gübre, mazot elektrik gibi girdi fiyatları da çok pahalı. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Sabahın 06.00’sında kalkıp bahçelerimize geliyoruz. Gece saat 22.00’ye kadar çalışıyoruz. Ancak kazandığımız para geçim sağlamaya bile yetmiyor. Geçen sene 60 kasa domatesten 160 TL aldım.”

 

Rasım Mısırlısoy:
Şimdilik domates iyi gidiyor. Ancak e büyük sıkıntımız ithal getirilen domatestir. Ayrıca girdilerde çok pahalı. Gübre fiyatları, elektrik fiyatları ve mazot fiyatları çok yüksek. Gelirimiz ancak giderimizi dengeleyebiliyor. Domates fiyatları 2 TL’nin biraz üzerine çıktığı anda bakanlık yurt dışından getiriyor. Hem tüccarlık hem üreticilik yapan kişiler ancak bu durumdan kar ediyor.

 

İnanç Beyitler:
Çamlıbel Bucağı Üretici Birliği kurma çalışmaları başlattı. Bölge çıkan ürünler üretici birliğinde toplanıp oradan piyasaya sürülmesi hedefleniyor. Böylece fiyatlar tüccar tarafından değil, üretici tarafından belirlenecek.

 

Fırat Yoran:
Hal Yasası hazırlanırken önemli olan fiyat dengesi getirmesi ve büyük marketlerin kampanyalarında bu ürünlerin fiyatlarını düşürmesine bir denge getirmesidir. Çünkü büyük marketler bu ürünlerin fiyatları ile oynayarak diğer ürünlerin satışından kar edebiliyor. Ancak üreticinin öyle bir şansı yok. Neden büyük marketler bu kampanyaları sigara üzerinde yapmıyor? Ayrıca bence üretim alanındaki en büyük sorun bizim bir birliğimiz olmamasıdır. Bunun içinde bir çalışma başlatıldı. Ürünlerin bir yerde toplanması sadece üretici açısında değil tüketici açısında da önemlidir. Böyle gıda güvenliği de daha rahat sağlanabilecektir. Sezon açılmadan üretici bu ürünleri nasıl pazarlayacağını düşünmektedir. Çünkü ithal kapılarının açılmasıyla birlikte üreticinin pazarı daralmakta ve yok olmaktadır. Nasıl ki giderler nedeniyle Türkiye’de gazete fiyatları 50 kuruş ve biz de 2 buçuk TL, üretimde de bu durum söz konusudur.

 

Canpolat Şemi:
Üretimdeki en büyük sorun devlet planlaması. Devletin ekim politikası olmalı ve üreticileri yönlendirmelidir. Ayrıca üretim başladığı zaman ithal ürünlere kapı açılması yerli üreticiyi iflasın eşiğine getiriyor. Ülkedeki pazar alanı ve kapasitesi zaten belli. Bizde bunu dile getirmek için bir birlik kurma çalışmasına girdik. Tüzüğümüzün onaylanmasını bekliyoruz.

 

Fotoğraflar: Hasan DÜZGÜN

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar