Yeterince İyi Ebeveyn Olmak Yeterli! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Poli

Yeterince İyi Ebeveyn Olmak Yeterli!

baba çocuklar

 

Mükemmel bir ebeveyn olmak,  sağlıklı ve mutlu çocuklar yetiştirmek için her şeyin en iyisini yapmak istiyor insan. Çocuklarınız için her şey tam ve kusursuz olsun istiyorsunuz elbette, sağlıklı beslensinler, hastalanmasınlar, iyi bir eğitim alsınlar, iyi arkadaşları olsun… Sanki küçün bir hata ya da bir eksik onların tüm hayatını mahvedecek gibi!  Peki ama mükemmel anne ya da baba olmak, ya da her şeyin en iyisini en kusursuzunu çocuklarımıza sunmak mümkün oluyor mu?


İçiniz rahat olsun, “mükemmel ebeveyn” olmak diye bir şey mümkün değil…  Bazen kontrolünüzü kaybedip çocuklarınıza sesinizi yükselttiğiniz olabilir ya da her şeyin en iyisini sunamayabilirsiniz… Peki mükemmel olamiyorsanız ne yapmanız gerekiyor? Tabii ki onlar için elinizden gelenin en iyisini… İşte size çocuklarınızla yeterince iyi bir ilişki kurup onlara yeterince iyi ebeveynlik yapabilmeniz için birkaç ipucu.

Önceklikle yapmanız gereken çocuklarınızı gerçekten tanımaya çalışmaktır. Bunun için her fırsatı değerlendirmelisiniz. Onları tanımaya çalışırken onların sizden bağımsız bireyler olduklarını da kabul etmelisiniz. Çocuklarınızın kişiliklerine saygı duyarak ve onlarla iyi iletişim kurarak işinizi kolaylaştırabilir diğer yandan kendi ebevynlik stratejilerinizi geliştirebilirsiniz.

Çocuklar biz yetişkinlerin uzantıları değiller, bizler bazen onların “anne/babası” gibi değil “yöneticileri”ymiş gibi davranıyoruz. Ebeven olmak çocuklar adına katı ve  kesin kararlar almak anlamına gelmiyor; bu tavrınız zaten stresli bir görev olan ebeveynlik işini iyice zorlaştırıyor. Evet konuşamasalar da, kendilerini doyuramasalar da, tuvaletlerini altlarına yapıp onunla ortalarda dolaşsalar da ya da sizinle inatlaşıp tartışıp hatalar yapıyor olsalar da onlar bizlerden bağımsız kendi tercihleri olan bireyler. İyi ebeveyn olmak onları yönetmek, ne yemek istediklerine ne kadar yemek istediklerine, neyle oynayıp ne zaman uyuyacaklarına ya da ödevlerini yapıp yapmayacaklarına onlar adına karar vermek anlamına gelmiyor. Tabii ki iyi bir ebeveynin görevleri arasında kurallar koymak var, bu onlar için gerekli… Ama kuralların neden konduğunu bilirseniz, önce bunu kendinze anlaşılır bir şekilde izah edebilirseniz, bu işin daha da kolaylaştığını göreceksiniz. Her kuralın mutlaka bir amacı ve açıklaması olmalıdır. Kuralların neden konduğunu çocuklarınızla konuşmaya çalışın, onların düşüncelerini de dinleyin. Evet çocuğunuz daha 6 aylık bir bebek, 4 yaşında bir çocuk ya da 16 yaşında bir ergen de olsa onunla, onun anlayabileceği bir şekilde konuşun mutlaka. Eğer bu kuralların amacından ve gerekliliğinden eminseniz, geri adım atmayın ama esnemekten de çekinmeyin.

baby-refusing-solidsÇocuklarınızla yeterince zaman geçirip geçirmediğinize dikkat edin ve kendinize dürüst olun. Dikkat etmeniz gereken bir diğer şey de bu!  Onlarla vakit geçirmek, zamanı ve hayatı paylaşmak çocuklarınızı tanımak için size mükemmel fırsatlar sunacaktır ve ayrıca çouklarınızı başka çocuklarla kıyaslamanızın da ne kadar gereksiz bir durum olduğunu fark etmenizi sağlayacaktır. Kıyaslama yapmak için sarf edeceğiniz enerjiyi çocuklarınızı daha yakından tanımak için harcayın. Onlarla oyun oynayın sohbet edin birlikte keyif alacağınız aktiviteler bulmaya çalışın. Bunun içinse yapacağınız şey yine onları gözlemlemek; şu zamanlarda şunları yapıyor, şunlardan hoşlanmıyor, tuvaletini şu zamanlarda yapıyor ya da uyukusu gelince şöyle davranıyor gibi… ve bu fırsatları onlarla yakınlaşamk için kullanmaktan çekinmeyin.

Değişime ve yeniliğe açık olun. Ebeveynlik bir noktada deneme-yanılma işidir. Yeni fikirlere açık olun bırakın çocuğunuz sizi yeni tecrübelere taşısın! Evet bunu yapabilmek için yine sabra ihtiyacınız var! Onları izlerken, yeni bir şeyleri yeni yöntemleri denerken sabırlı olun, kaygılarınızı dindirmeye çalışın. Elbette temkinli olmayın çocukları kendi hallerine bırakın demiyorum; ama kurallar konusunda biraz esnek olmaktan bir şey kaybetmezsiniz diyorum! İşe yaramayan ritüelleri değiştirmekten çekinmeyin; mesela çocuğunuzun yemek saatini daha mantıklı bir saatle değiştirmek, ya da uyku konusunda daha farklı yöntemler denemek, ya da yeni oyunlar/paylaşımları keşfetmek için farklı alternatifleri denemek gibi. Bazen düzeni bozacağını bilerek de olsa farklı şeyleri denemekten çekinmeyin. Evet bu deneme ve yanılmalar zaman ve sabır isteyecek ama yeterince iyi olabilmenin özünde de “sabır” yatıyor zaten.

“Benim bunlar için ne zamanım ne de sabrım var!” diyorsanız bu alanda çalışan uzmanlardan ya da güvendiğiniz yetişkinlerden yardım alın. Bakın bakalım sabrınız nerede tükenmiş ya da tükeniyor, belki kendinizle ilgili bazı rutinleri değiştirmeniz gerekiyordur. Çocuğunuzun gelişimiyle ilgili araştırmalar yapın. Çocuğunuzun gelişim evresi ve bu evrenin özellikleriyle ilgili  bilgi sahibi olmak size çocuğunuzu anlamak, ondan ne bekleyip beklememeniz gerektiğini fark etmeniz açısından en büyük yol göstericilerden biri olacaktır. Bilgi sahibi olmak sizin hem sabrınızı hem de iyi bir ebeveyn olma kapasitenizi geliştirecektir.  “Bilgi ve sabır” size mükemmel değil ama yeterince iyi bir ebeveyn olmanın kapısını aralayacak en kıymetli anahtarınız olacaktır, unutmayın!

[newsbox style=”nb3″ title=”POLİ 287″ display=”tag” tag=”287″ number_of_posts=”6″ sub_categories=”no” show_more=”no” post_type=”post”]

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar