Yeni ve eski okullar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Yeni ve eski okullar

Barış Uzunahmet

Yeni öğretim yılında iki lise ve iki de ilkokul eğitim öğretim faaliyetlerine başlayacağı açıklandı. Esin Leman Lisesi, Meral ve Vedat Ertüngü Lisesi, Gazimağusa ve Yeni İskele’de ise Dr.Suat Günsel Devlet İlkokulları 2-3 hafta sonra çocuklarla buluşacak.

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu: “Sınıf kalabalığı tarihe gömülecek” dedi. Umarım dediği gibi olur. Geçtiğimiz öğretim yılında ülkenin en önemli iki lisesi Lefkoşa Türk Lisesi ve Namık Kemal Lisesi’de bazı sınıflarda öğrenci sayısının 40’ları aştığını çok iyi hatırlıyoruz.


Elbette bu iki ilkokul ve iki lise çok önemli… Şimdi esas sıkıntı bu okullara gidecek öğrencilerin belirlenmesi sorunu, ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. Elbette her öğrenci ve her öğretmen yeni yapılmış bir okula gitmek ister. Okullarda yaşanacak öğrenci aktarımlarında çocukların psikolojilerinin de düşünülmesi gerekmektedir. Bu işlerin planlı ve programlı olması gerekir.

Mağusa’daki Suat Günsel Devlet İlkokulu’nun açılması ile birlikte Mağusa’daki ilkokullarda ciddi bir değişikliğe gidiliyor. Bir kilometre içerisinde Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Alasya İlkokulu, Suat Günsel Devlet İlkokulu ve Karakol İlkokulu var. Okulların açılması ile bu bölgelerde ciddi bir trafik yoğunluğu yaşanacak. Kesinlikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın Polis Teşkilatı ile işbirliği yapması gerekecek.

Yeni öğretim yılında sadece 1’inci ve 2’nci sınıf öğrencilerinin bulunduğu Şht. Hüseyin Akil İlkokulu artık 3,4 ve 5’inci sınıf öğrencilerini de bünyesine katacak. Yine sadece 3,4 ve 5’inci sınıf öğrencilerinin olduğu Alasya İlkokulu da artık 1’den 5’e kadar tüm sınıflarda öğrenci olacak. Mağusa’daki Mustafa Kurtuluş İlkokulu’nun artık sadece anaokul olacağı söyleniyor.

Dr Suat Günsel Devlet İlkokulu Mağusa ve Yeni İskele’deki binalarının yeni bir anlayışla ve kaliteli malzeme ile yapıldığının haberlerini alıyoruz. Hem öğretmenlerde hem de öğrencilerde heyecan yaratmış…

Mağusa’daki bu değişikliklerin eğitimi hangi oranda rahatlatacağını hep birlikte göreceğiz. Elbette buna direnç gösterenler de olacaktır. Gerekçeleri doğru anlatılan bir değişimin her zaman başarılı olma şansı vardır.

Lefkoşa’da Mağusa’da ve Yeni İskele’de yapılan okulların elbette eğitime katkısı olacaktır. Unutmayalım ki elimizdeki malzeme insandır. Dolayısı ile çok daha duyarlı, çok daha planlı ve çok daha insancıl bir yaklaşımla bu okulları hayata geçirmemiz gerekir.

Okullarda artan öğrenci kalabalığı son yıllarda eğitimin kalitesini ciddi oranda etkilemiştir. Bunun giderilmesi için özellikle hayırseverlerin desteklediği ve gelecek yıllarda da açılması beklenen okullar olduğunu biliyoruz. Bunları en erken bir zamanda eğitime kazandırmamız gerekiyor.

Elbette bir de yıllardır kullanılan okullarımız vardır. Onları da gözardı etmememiz gerekir. İki öğretmen sendikalarının ülkedeki okulların fiziki durumları ile ilgili paylaşımları endişe vericidir. Sosyal medyada ve yazılı-görsel basında görülen görüntüler pek iç açıcı değildir. Umarım Milli Eğitim Bakanlığı okullar açılmadan bu tür sorunları giderir. Geçmiş tecrübeler bize gösteriyor ki okullar tadilat istemektedir.

Bir taraftan yeni okullar açarken, eski okulları da unutmadan planlama yapılmalıdır. Vatandaş çocuklarını bıraktığı okullarda güvende olmasını istemektedir. Devletin görevi okullardaki fiziki sorunları çözmektir. Ekonomi ne kadar kötü olursa olsun. Eğitim ve sağlıkta tasarruf olmaz, olmamalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar