‘Yeni referandum’ diyen 3 milyonu aştı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Dünya

‘Yeni referandum’ diyen 3 milyonu aştı

Birleşik Krallık’ta AB’den ayrılıp ayrılmama referandumunun tekrarlanması için toplanan imzalar 3 milyonu aştı. Ancak bu kampanyanın, referandumdan önce anketlerde AB yanlıları öndeyken, AB karşıtı bir aktivist tarafından başlatıldığı ortaya çıktı.

İNGİLTERE, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta halkın referandumla Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmaya karar vermesinin ardından ülkenin AB yanlısı vatandaşları, yeniden bir referandum yapılması için imza vermeye başladı. Birleşik Krallık parlamentosunun çeşitli konulardaki talepler için imza toplananinternet sayfasında referandumun tekrarı için verilen imzalar 3 milyonu aştı. Kampanyada “Biz aşağıda imzası bulunanlar, referandumda yüzde 75’in altında katılım olduğu taktirde kalalım ya da ayrılalım oyları yüzde 60’ı bulamazsa yeniden bir referandum yapılmasını istiyoruz” deniliyor. Ancak söz konusu imza kampanyasının, oylamadan yaklaşık bir ay önce AB’den ayrılık yanlısı bir aktivist tarafından açılmış olması dikkat çekti. Kafa karıştıran bu durum bizzat imza kampanyasını açan 27 yaşındaki William Oliver Healey’in yaptığı açıklamayla netliğe kavuştu. Healey, imza kampanyasını açtığı sırada ‘AB’de kalalım’ yanlılarının anketlerde önde çıktığını söyledi. Facebook sayfasından yaptığı açıklamada AB’ye karşı olduğunu bir kez daha vurgulayan Healey, kampanyasının AB yanlıları tarafından çalındığını söyledi.


MECLİS GÖRÜŞECEK

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, 100 bini aşan imza kampanyalarını gündemlerine alıp almamayı görüşüyor. Avam Kamarası İmza Kampanyaları Komitesi Başkanı Helen Jones, bu hafta kampanyayı görüşeceklerini açıkladı. Ancak Jones, internetteki kampanya ile ilgili sahte imzalar olup olmadığını araştırdıklarını da söyledi. Kampanya ile ilgili bir başka sorun ise ileriye dönük olmaması. 24 Mayıs’ta açılan kampanyada referandum sonuçları açıklandığı sırada sadece 22 kişinin imzası vardı. İngiliz BBC’nin politika uzman muhabiri Iain Watson, “Kampanyanın kabul edilme şansı sıfır. Bunun başlıca sebebi söz konusu talebin geçmişe dönük olması. Kaybeden tarafta olunca yeni şeyler getiremezsiniz” dedi. Watson, parlamentonun imza kampanyalarının talebine göre yasa çıkarma zorunluluğu bulunmadığını da belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar