Yeni Hükümet bekleniyor ve ‘Türkiye’de Yeni Ekonomik Model - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Yeni Hükümet bekleniyor ve ‘Türkiye’de Yeni Ekonomik Model

Onur BormanOnur Borman

Yeni Hükümetin kuruluşu Başbakan Sucuoğlu’nun açıklaması çerçevesinde bu hafta kurulmuş olacak. Hangi partilerin Koalisyonu oluşturacağı kesinlik kazanmasa da şimdiye kadar yapılan açıklamalardan büyük ihtimalle UBP,  milletvekili sayısı az olan 2 siyasi parti ile olacağı, ancak hangi ikisi? pek belli değil gibi. Bir tanesinin HP’nin olması prensipleri açısından daha dengeli olacağına inananlardan biriyim.

Yeni Hükümeti çok görevler beklemektedir. Yığınla birikmiş sorunlar var. Ancak iyileştirme konusunda halka güven verecek adımların atılması ve hayata dokunan konulardan başlanması şarttır. Halk pahalılık kargaşasından bunalmıştır. Kimse hele görevliler liberal rejim hikâyeleri söylemesin çünkü bu yapmamak için mazerettir. Halk zaruret içine düşmüştür. Fiyatların uçmuş olması bir yana her satıcı arasında önemli fiyat farkları var ki bu da keyfi fiyat uygulamasını ve Hükümetin denetimsizliğinden kaynaklanıyor. Yürürlükteki Yasalarla öngörülmüş Devletin dengeleyici ve vatandaşı koruyucu görevleri vardır. Yasaları uygulasın.


Diğer taraftan kamu düzeni insanları çok tedirgin ediyor. Güvenlik birinci derecede ele alınması gereken konudur. İnsanlar tedirgin içindedir. Suçların takibi ve yasaklara karşı gelenlere devletin ağırlığını ve varlığını göstermesi gerekir.

Ekonominin önünü açacak önlemler, sağlıkta hastanelerde, koruyucu hekimlikte, ilaç temininde özel eczaneler dahil düzen sağlanması, doktor, hemşire, temizlik görevlilerinin istihdam edilmesi, devlet okullarında devletin okul, araç gereç ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması şarttır.

Ekonomik önlemler alınırken KKTC’nin ihtiyaçlarına ve koşullarına uygun önlemler alınmalıdır. Türkiye’den kopya edilen ancak KKTC ekonomisiyle bağdaşmayan önlemler alınmaktadır. Döviz ve para-bankacılık konularında KKTC şartlarıyla çakışan kararlar çıkıyor. Onları başka bir yazımda somut yazacağım.

KKTC’nin esas ihtiyacı yüksek enflasyon dolayısıyla öncelikle KKTC piyasasından çeşitli şekilde çekilen TL’nin yerine konması için ekonomimizden kaynaklanmayan bu para çekilişinin fiilen Bütçeye TL nakit aktarımı ile takviye edilmesidir. TL değer kaybının finanse edilmesidir. Yani TL emisyon yaratılmalıdır.

Türkiye Hükümeti’nin Açıkladığı Yeni Ekonomik Model’i;

Hafta sonu TC Maliye bakanı yeni ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ ni açıkladı ve Birincisi Altın’a dayalı sistem olarak, vatandaşların yastık altındaki altınlarının, fiziki altın tasarruflarının önce kuyumcuya sonra bankalar aracılığıyla finansal sisteme ‘teslim edileceğini’ bunun TL tasarruflarını arttıracak şekilde değerlendirileceği, amacın da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olduğunu ifade etti.

Sistem şöyle çalışacak; 1 Mart’tan itibaren 81 İl’de en az 1500 Kuyumcunun dahil olacağı çalışmalar başlatılmış ve bu rakam en az 10 bin kuyumcuya ulaştırılarak vatandaşın ‘yastık altı’ altınları sisteme. alınacak . ‘Yurt içi tasarrufların geliştirilmesi modeli’ ile yastık altı saklanan altın birikimlerini arttıracak yani kâr ettirecek TL karşılığını alacak ve TL cinsi tasarrufların arttırılmasını sağlayacak. İstediği zaman altın olarak da getirisi ile alacak.  Vatandaşın yastık altı fiziki altınları kuyumculardan başlayacak sistemle yatırılması halinde dönüşümlü TL mevduat hesabı açılarak ( yani faiz yerine) ‘kâr’ sağlayacak.

Bu işlemler, Bist ve Takas Bank tarafından yürütülecek.  Tüm ‘Katılım Bankaları’ ve Devlet Bankaları bu devlet sisteminin paydaşları ve önde gidenleri olacak. Bu Katılım Bankaları; El Baraka, Kuveyt Türk, ve Devlet bankaları Emlak Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank gibi kamu bankaları sistemin yürümesinde öncülük yapacak. Bu konuda herhalde prosedürün nasıl işleyeceği hususunda daha açıklayıcı bilgiler yürürlüğe giriş tarihinden önce verilecektir.

İkinci önemli husus 60 milyar TL’lik destek Programı açıklanacak.

3.cü Hazine destekli Kefalet sistemi ile üreticilerin yüksek katma değerli imalat, içte üretimle tüketimi dengeyi sağlayacak şekilde kredileme yapılacağı ve cari açığı dengeye getirileceği, ifade edilmektedir..

60 milyar TL’lik Kefalet paketi, tüm sektörlerin üretim, yatırımlar ve işletme kredileri için kullanılacak. Dövizin enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak ve enflasyonu düşürmek hedefi ile alındı. Bu krediler ayrıca selektif kredi, yani düşük faizli kredi olacak.

Yeni kaynak, daha ziyade yastık altı altının TL karşılığının bankalar sistemine alınarak, TL tasarruflarının arttırılması hedefine bağlı olarak çalıştırılması, ve bunun kredileme ile üretim artışı suretiyle  enflasyonun düşürülmesi amacı vardır.

Ancak ana kaynak olarak görülen yastık altı altını vatandaş bu sıkıntılı mali ve ekonomik dönemde ne derece sisteme verecek ?  Onu zaman gösterecek.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar