Yeni bir araştırma gece telefona bakmanın depresyonu tetiklediğini ortaya koydu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Bilim ve Teknoloji

Yeni bir araştırma gece telefona bakmanın depresyonu tetiklediğini ortaya koydu

depresyonDepresyon

Geceleri yapay ışığa maruz kalmanın farelerde depresyon benzeri davranışlara yol açtığını ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı. Bulgular gece vakti aşırı ışığa maruz kalmanın insanlarda depresyonu nasıl tetiklediğinin anlaşılmasına yardım edebilir.

Çin’deki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar birkaç hafta boyunca fareleri iki saat ışık kirliliğinden veya akıllı telefon gibi elektronik aygıtlardan yayılan aynı mavi ışığa maruz bıraktı.


Üç hafta sonra araştırmacılar hayvanların depresif eğilimler sergilediğini gözlemledi. Bu eğilimler farelerdeki kaçma davranışı ve şeker tercihindeki azalmayla ölçüldü.

Bu depresyon nöbetleri farelerin geceleri mavi ışığa maruz bırakılması kesildikten sonra üç hafta daha devam etti.

Araştırmacılar çalışmayı detaylandırdıkları makalede, “Gün içinde uygulanan ışık terapisinin anti-depresif özellikleri olduğu bilinirken geceleyin aşırı miktarda ışığa maruz kalmanın depresif belirtilerle ilgisi olduğu belirtiliyordu” diye yazdı.

Endüstriyel dünyada yaygın gece aydınlatmasının akıl sağlığı üzerindeki etkileri düşünüldüğünde bu bulgular faydalı olabilir.

Araştırma gözdeki belirli bir ışık reseptörünü beynin iki kısmına bağlayan sinir yoluna işaret ediyordu. Bu sinir yolu gece, gündüze nazaran ışıkla çok daha güçlü biçimde harekete geçiyordu.

Bilim insanları ışıkla ilgili araştırmalarda, özellikle de bulguların insan bağlamına aktarılması durumunda kemirgenler üzerinde yapılan çalışmaların kısıtlarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.

Işığın insanın ruh hali üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için araştırmacılar gelecek çalışmaların farelerde depresyonu tetikleyen sinir yollarının ve mekanizmaların insanlarda da bulunup bulunmadığını saptaması gerektiğini yazdı.

Böyle bir bağlantının, özellikle de kentsel bağlamda, insan davranışına dair anlayışımız üzerinde muhtemel önemli etkileri olacak.

Makale, “Sanayi sonrası çağda, evrimsel tarihimizin başka herhangi bir döneminin aksine gece vakti ışığa maruz kalmak giderek daha kaçınılmaz hale geliyor. Sonuç itibarıyla koruyucu amaçlara hizmet etmek için uyum sağlayan bu sinir yolu gece vakti ışığın insanlarda yol açtığı olumsuz ruh halini dindirmek için ‘gasp edilebilir'” diye sona eriyor.

Çalışma Nature Neuroscience isimli bilimsel yayında yayımlandı.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar