Yaz saati için bizim bakanlar kurulunun yetkisi var mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Yaz saati için bizim bakanlar kurulunun yetkisi var mı?

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Türkiye’de Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun geçen yıl eylül ayında aldığı tüm yurtta sürekli yaz saati uygulaması yönündeki kararının yürütmesini durdurdu. Yüksek Mahkeme, “yasanın yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulu’nun sınırlı yetki verdiği, buna karşın Bakanlar Kurulu’nun uygulamayı sürekli hale getirerek yetki aşımı yaptığı” vurgulandı.

Türkiye’de durum bu… Her ne kadar da Türkiye’de hükümet gerekli yasal düzenlemeyi yapıp yaz saati uygulamasına devam edeceğini açıklasa da Danıştay’ın aldığı bu karar önemli…


Bu karar ışığında acaba KKTC bakanlar kurulunun aldığı “yaz saati uygulamasına devam” kararı ne kadar meşrudur. Şimdi bizde bir sendika çıksa ve bu kararı dava etse açıkçası sonucunu merak ediyorum. Ya da böyle bir hukuk yolu var mıdır bizim yasalarımıza göre? Bekleyip göreceğiz.

Tabii bu işin hukuki tarafı…  Bizi esas ilgilendiren kısa bir süre sonra ülkede yaşanacak kaos ortamı… KKTC’de bu konuda pratikte gene geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sorun yaşayacağımız aşikar. Yaz saati uygulaması devam edeceğine ve bizim ülkemizde her üç ayda bir kamuda yeni bir çalışma düzeni uygulandığına göre sorun kaçınılmaz.

30 Ekim 2017 -19 Şubat 2018  tarihleri arasında kamuda çalışma saatleri 08.30 – 12.30/ 13.00 – 16.45 arası olacakmış. Her ne kadar Eğitim ve Kültür Bakanlığımız bu konuda herhangi bir açıklama yapma ihtiyacı duymadıysa da bu durum eğitimi yakından ilgilendiriyor ve öyle anlıyoruz ki okulların başlama saati de 8.30 olacak.

Geçen yıl bu konuda sendikalarla ciddi sorunlar yaşandığı, grevler ve eylemler olduğu biliniyor. Hade 8.30’da okula başladınız diyelim. Kaçta bitireceksiniz okulu? Bu durumda ilkokullar 13.10, orta ve liseler 13.45. Yoksa geçen yıl olduğu gibi çocukların eğitim saatlerinden mi çalmayı düşünüyorsunuz?

Eğer Eğitim ve Kültür Bakanlığı bu düşündüğü uygulamada ısrar ederse özellikle taşımacılıkla okullara gelen çocuklar aç-susuz, perişan bir vaziyette evine 2.00-2.30 arasında gidecektir. Kim ne isterse desin. Bu ülkede sınav odaklı bir eğitim sistem olduğu için, ne yazık ki bir de gölge eğitim sistemimiz vardır. Devlet okullarında okuyan çocukların bir kısmı zamanının önemli bir bölümünü dershane ve etütlerde geçirmektedir. Okulların bitiş saati ileriye kayması durumunda birçok çocuk etütler ve dershanelerde sıkışan zaman içerisinde boğulup kalacaktır. Ne oyun ne moyun! Kapalı ortamda bunalan çocuklar…

Kaldı ki sorun sadece bu olsa… Özel sektörde çalışan ailelerin çocukları ne olacak? Bugün bile hademelerin gelmediği saatlerde okula bırakılan veya okula gelmek zorunda kalan çocuklar var. Özellikle kış aylarında sabah ayazında okulun bir köşesine büzüşmüş çocuklar görürüz. Özel sektörde 8.30 öncesi işe başlayan birçok çalışan var. Bunların çocukları ne olacak?

Geçen yıl gördük, her yerde sabah karanlığında otobüs bekleyen, okula karanlıkta giden çocuklar vardı. Bu mudur çocuklarımıza uygun gördüğümüz eğitim ortamı?

Zaten tökezleye tökezleye giden bir eğitim sistemimiz var. Bir de biz bunu daha da kötüye götürmek için uğraşıyoruz. Biri bana ciddi bir şekilde çıksın açıklasın, bu yaz saati uygulamasının devamının bize ne yararı oldu? Türkiye ile uyumlu olalımmış. Yararlı bir şey olacaksa olalım da burada ben bir yarar göremedim. Geçen yılki tecrübeler bize kaostan başka bir şeye yaramadığını gösterdi. Bu yıl da böyle olacak. Gel da böyle bir eğitim ortamında sağlıklı bir eğitim yap? Yapılmaz.

Bu hükümetin saatlerle ilgili bu inadı neyin inadıymış anlamış değilim. Kraldan fazla kralcı olmaya gerek yok. Bir Çin atasözü olduğu iddia edilen bir laf vardır:

“Kendi g.tü ile inatlaşan en sonunda üstüne s.çarmış”

Açıkçası durum budur.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar