“Yaşananların sorumlusu hükümet” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Güney Kıbrıs

“Yaşananların sorumlusu hükümet”

“Yaşananların sorumlusu hükümet”

Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yaşanan oy verme sorununa gösterdiği tepkilerin yankıları devam ediyor.

Gazeteler haberlerinde çeşitli taraflardan yapılan tepki açıklamalarına yer verirken, Rum Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Konstandinos Nikolaidis’in, Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan’ın konuyla ilgili iddialarını reddettiği açıklamasını aktardılar.


Simerini Gazetesi ilgili haberleri “Kıbrıslı Türklerin Öfkesi Dinmedi… İzzet İzcan Avrupa Birliği’nin Avrupa Seçimlerini İptale Etmesini ve Tekrarlamasını İstedi… Hükümet Kıbrıslı Türk İddiaları Geçerli Değildir Diyor” başlık ve spotlarıyla yansıttı.

Seçmen kütüğünde yer almayan ve önceki günkü seçimlerde oy kullanmalarına izin verilmeyen Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Türk adayların tepkilerine işaret eden gazete, Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan’ın da Kıbrıslı Türklerin demokratik haklarının gasp edildiği şikayetinde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Avrupa Birliği’ni seçimleri iptal ederek yeniden tekrarlamaya çağıran ve 30 bin Kıbrıslı Türk’ün oy kullanamadığına işaret eden İzcan’a yanıt veren Rum Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Konstandinos Nikolaidis, İzcan’ın iddialarının geçerli olmadığını savundu.

Bin 869 Türk oy kullandı
25 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde 58 bin 637 Kıbrıslı Türk’ün otomatik olarak seçme hakkı bulunduğunu söyleyen Nikolaidis, söz konusu Kıbrıslı Türklerden bin 869’unun seçme hakkını kullandığını belirtti.

Buna göre İzcan’ın, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin 30 bin Kıbrıslı Türk’ü seçme ve seçilme hakkından mahrum ettiğine dair iddiaların geçerli olmadığını savunan Nikolaidis, İzcan’ın özgürce seçme hakkını kullandığını ileri sürdü.

Rum İçişleri Bakanlığı’nın Seçim Dairesi’nin Kıbrıslı Türklerin seçme hakkını kullanmasını kolaylaştırmak için mümkün olan her şeyi yaptığını öne süren Nikolaidis, Kıbrıslı Türkler için 50 özel merkezin faaliyet gösterdiğini, Kıbrıslı Türklerin oy merkezlerine götürülmeleri için Rum İçişleri Bakanlığı tarafından otobüsler kiralandığını, oy pusulalarının Yunanca ve Türkçe olmak üzere iki dile olduğunu, her özel seçim merkezine tercümanlar yerleştirildiğini belirtti.

Bunun yanı sıra Avrupa seçimleri internet sitesinin ilk kez üç dile (Yunanca, Türkçe ve İngilizce) olduğunu söyleyen Nikolaidis, adaylık başvurularıyla ilgili açıklamalar ve benzer bazı açıklamaların Türkçeye çevrildiğinden söz etti.

Geçiş noktalarına bilgilendirici broşürler dağıtıldığını da belirten Nikolaidis, İçişleri Bakanlığı Seçim Dairesi yetkilisinin iki kez RİK’in iki dilde yapılan “Biz” programına katıldığını sözlerine ekledi.

Sorumlu hükümet ve DİSİ

Öte yandan Haravgi Gazetesi “Hükümet ve DİSİ Açığa Çıktı… Kıbrıslı Türk Seçmenlerle İlgili Karışıklık… Yüzlerce Kıbrıslı Türk’ün Seçmen Kütüğüne Dahil Olmadığı Yasa Tasarısını Oyladılar” başlıklarıyla manşetten verdiği haberinde, Rum Hükümeti ve DİSİ’nin icraatlarından söz ederek eleştirilerde bulundu.

(Kıbrıslı Türklerin AP seçimlerinde oy kullanmasıyla ilgili) İlk yasa tasarısında 95 bin Kıbrıslı Türk’ün otomatik kaydının öngörüldüğünü ancak DİSİ, DIKO, EDEK ile Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin itirazlar ortaya koyarak ve anayasa aykırı durumlardan ve eşitsizlikten söz ederek bu ilk yasa tasarısını kabul etmediğini kaydeden gazete, DİSİ’nin müdahalesiyle yeni bir yasa tasarısı hazırlandığını ve Başsavcının tutumunun da değiştiğini belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” kimliğine sahip 95 bin Kıbrıslı Türk’ün otomatik olarak kaydolmamasına rıza gösteren yasa tasarısı metninin Rum İçişleri Bakanlığı temsilcilerinin huzurunda tartışıldığını aktaran gazete, otomatik kaydın sadece, “Kıbrıs Cumhuriyeti” kimlik kartı sahibi olan ve “Türk hakimiyetindeki” bölgelerde kalan Kıbrıslı Türklerle sınırlandırıldığından söz etti.

30 bin Kıbrıslı Türk dışarıda bırakıldı
Gazete, böylece, Rum tarafında var olmayan adres belirten ya da herhangi bir adres belirtmeyen yaklaşık 30 bin Kıbrıslı Türk’ün dışarıda bırakıldığını savundu.

Nihayetinde hükümetin yasa tasarısının DİSİ ve EVROKO’nun mevcut 18 Milletvekiliyle oylandığını (onaylandığını) kaydeden gazete, Nikos Kutsu’nun ret oyu verdiğini, AKEL, DİKO, EDEK ve Çevreciler ve Ekologlar Hareketi’nin mevcut 26 Milletvekili ve Zaharias Kulias’ın çekimser kaldığını aktardı.

AKEL Meclis Grup Sözcüsü’nün Yannos Lamaris’in Meclis’te yaptığı konuşmada Kıbrıslı Türklere bu hakkın verilmesi için siyasi gereksinimin bulunduğunu, ancak yapılan değişikliklerle, Kıbrıslı Türklerin oy vermek üzere sandığa gitmesi olan hedefe ulaşılmaması tehlikesiyle engeller yaratıldığını söylediğini ve İçişleri Bakanlığı’nın yetkili birimlerini sorunların göğüslenmesi için önlemler almaya çağırdığını aktaran gazete, ancak maalesef yetkili İçişleri Bakanlığı’nın mümkün olduğu kadar çok Kıbrıslı Türk’ün seçmen kütüğüne kaydolması için yapabileceği her şeyi yapmadığını belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar