Devrim DEMİR
Kalavaç köyünün sevilen simalarından Süleyman-Emete Davulcu çifti evlerinin kapısını Havadis için araladı. 57 senedir aynı yastığa baş koyan Davulcu çifti görücü usulü evlendiler ve 3 çocukları var.
Havadis’e konuşan Emete-Süleyman Davulcu çifti, İnsanların teknolojinin ilerlemesi ile çok değiştiğini artık sevgi ve saygının bittiğini anlatıyor.
Çobancılık yaparak evini geçindiren Süleyman Davulcu 1958 yılında EOKA’ YA karşı direnmek için kurulan TMT’ ye eşinden gizli olarak görev yapmaya başladığını söylüyor.

“Ölümün ne olduğunu bilmezdik”
Gençlik yıllarının eziyet ve tedirginlik içinde geçtiğini söyleyen Süleyman Davulcu, “1957 yılının Ekim ayında Emete teyzenle görücü usulü evlendik. Çobancılık yaparak geçinirdik yoktu eskiden lüks içinde yaşamak. 1958 senesinde hanımdan gizli TMT’ ye girdim her gün tedirginlik içinde evden çıkardık. Gece yarısı bir görev çıkar evden gizlice çıkardım. Evde hamile bir eşim vardı ama gözümüz hiçbir şey görmezdi. Ölümün ne olduğunu hiç düşünmeden geçti yıllar korkusuzca ölümü de bekledik” diye anlattı.
Emekliliğin tadını çıkarıyor
Tarım Dairesi’nden emekli olan Süleyman Davulcu, Kalavaç köyündeki evlerinde eşiyle birlikte emekliliğin tadını çıkarıyor. 23 sene Orman ve Tarım Dairesi’nde çalıştıktan sonra 1998 yılında emekli olan Süleyman Davulcu, gençlik yıllarında öğrendiği ve Kıbrıs’a özgü (Közgü) dağarcık yaparak vaktini değerlendiriyor. Evlerinde cenneti aratmayan bahçe ve ağaçları olan Davulcu çifti, günlerini bahçelerinde bulunan çiçekleri, tavukları ve ağaçlarına bakarak geçiyor.
“Yardım severlik kalmadı”
Eskiyi çok özlediğini söyleyen Emete Davulcu, “Eskiden bereket huzur vardı evlerde. İnsanların saygısı bir birlerine gösterdikleri saygı ömre bedeldi. Köyde bir iş yapılırdı herkes el birliği ile bereketi gelir o iş biterdi, arkasından yemekler yenirdi. Zaman öyle bir döndü kimse kimseyle konuşamaz insanlar bir birlerinin kuyusunu kazmaya başladı. Bizim zamanımızda komşuluk hatırı sayılırdı aile gibiydik, büyüklere saygı yardım severlik vardı.
Bizim köyümüzde eskiden kalma alışkanlıklar devam ediyor. Kıbrıs Kültürünün yok olmaya yüz tuttuğu zamanda biz Kalavaçlılar ısrarla köyümüzde eski alışkanlıkları yaşatmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
































