Kıbrıs

“Yapılan açıklamalar inandırıcı değil”

Hasan Sarpten'in açıklaması söyle:

"Orkinos avcılığı nedeniyle Karpaz burnuna yaklaşan balıkçı tekneleriyle ilgili olarak hem ilgili bakanlığın hem de Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu teknelerin fırtına nedeniyle Karpaz kıyılarına yanaştığı’’ şeklindeki açıklamalar bizler için inandırıcı olmaktan çok uzaktır.

Türkiye’den gelen balıkçı tekneleri Dipkarpaz burnu açıklarında ne arıyorlardı? Ve, bu tekneler niye yılın hep bu zamanında fırtına nedeniyle Dipkarpaz burnu sahillerine sığınıyorlar? Cevap açıktır: Çünkü, Mayıs – Haziran dönemi, Atlantik Mavi Yüzgeçli Ton Balıklarının üreme zamanıdır. Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’de yaşayan ton balıkları sadece iki bölgede; Dipkarpaz açıkları (Doğu Akdeniz) ve Meksika Körfezi’nde ürerler.

Ton balıkları (Orkinos-Tuna) nesli hızla azalan, ulusal ve uluslararası örgütler tarafından izlenen, korunan ve avlanması yasaklanmaya çalışılan, neslini sürdürmekte zorlanan bir türdür. Türkiye 2003’ten beridir, 1969 yılında kurulmuş olan Uluslararası Atlantik Ton Balıklarının Korunması Komisyonu (ICCAT – The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) üyesidir. Bu kuruma üye olmayan ülkelerin en büyük Pazar olan Japonya ve ABD’ye ton balığı satması mümkün değildir.

Komisyona üye her ülkenin tutacağı balık miktarı bellidir. Bu noktada çok önemli bir soru vardır: Bu teknelerin orada bulunması, ICCAT’ın tanıdığı kota miktarı içinde mi? Kaldı ki, uluslararası hukukun kontrol etmekte zorlandığı bu teknelerin uluslarası hukuğun dışında olan ülkemiz kıyılarında kontrolü olası değildir. Bu nedenle, herhangi bir inandırıcılığı olamayan ve tam da üreme dönemine denk gelen bu kıyılarımıza yanaşma girişiminin derhal durdurulmasını ve Türkiye’den balıkçı teknelerinin bir daha sahillerimize gelmemesini, orkinosların özellikle içinde bulunduğumuz üreme döneminde titizlikle korunmasını istiyoruz.

Bununla birlikte, son yıllarda sahillerimizde görülen ve istilacı bir tür olan balon balıklarının hem sayı hem de boyut olarak çok tehlikeli düzeye gelmiştir. İstilacı olan bu türün sahillerimizde çoğalmasının nedeni de Türkiye’den gelen balıkçı teknelerinin “fırtına nedeniyle” Dipkarpaz sahillerina sığınması olduğu da unutulmamalıdır."

Başa dön tuşu