Vatandaşlık İşlemleri Durduruldu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Vatandaşlık İşlemleri Durduruldu!

Vatandaşlık İşlemleri Durduruldu!

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay Meclis’te yatığı konuşmada, vatandaşlık işlemlerini “Yeni Yurttaşlık Yasası”nı oluşturana kadar durdurduklarını ifade ederek, yeni yasa ile insanları rahatlatacaklarını, kuralların net bir şekilde yer alacağını ve herkesin ne olacağını bileceğini, mağdur insan olmayacağını, siyasilere ihtiyaç duymayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, Kıbrıs sorununda kapsamlı çözüme gidilmesini talep ettiklerini belirterek, Ekim ayında liderler seviyesindeki görüşmelerin başlaması, yılsonuna kadar kapsamlı çözüm planının yapılması, Mart ayına kadar yeni kapsamlı çözüm planının anlatılması ve Kıbrıs sorununun 50. yılında tarihe gömülmesini temenni ettiklerini söyledi.


Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da, narenciyecilerin bugün yaptığı eylemin haklı bir eylem olduğunu belirterek, hükümetin narenciye ödemelerini çare bularak yapılacağını kaydetti.

DÜRÜST

UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, tarım ile ilgili yaptığı gündem dışı konuşmada, narenciyenin ülke için önemli bir ürün olduğunu belirterek, hükümetin narenciye sektörüne daha çok önem vermesini istedi.

Dürüst, narenciyecilerin bugün Güzelyurt’ta eylem yaptığını ifade ederek, narenciye sektöründe çalışan tüm kesimlerin alacaklarını istediğini kaydetti.

Narenciyecilerin 6 milyon TL gibi bir alacağı olduğunu ifade eden Dürüst, şimdiki Hükümet’in “Bizden önce bu ürün alındı” sözünün arkasına saklanma lüksü olmadığını, kendilerinin de hükümeti eleştirmek veya zorlamak peşinde değil, narenciyecilerin sıkıntılarını çözmek peşinde olduklarını söyledi.

Ödeneklerini alamayan üreticilerin borçlarını da ödeyemediğini vurgulayan Dürüst, Hükümet’ten bu ödemeleri en hızlı şekilde üreticilere yapmasını istedi, Maliye ve Tarım bakanlıklarını göreve çağırdı.

Dürüst, amacının Hükümet’e saldırı değil, üreticilere ürün ödemelerinin ve doğrudan gelir desteklerinin ödenmesi olduğunu belirterek, narenciyecilerin eylemine destek belirtti.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Dürüst’ü, iktidarda olduğu sürece narenciye konusuna hiç değinmediğini ancak muhalefete geçince narenciyeye yeniden eğildiği için eleştirerek, narenciyecilerin bugün yaptığı eylemde sonuna kadar haklı olduğunu, çünkü uzun süre ürün alacağını alamadığını vurguladı.

Sennaroğlu, üreticileri ödemek istediğini, ancak bütçede kalem olmadığını, fakat bunun çaresini hükümet olarak bulacaklarını ifade ederek, bu ürünü ödemesi gerekenin Cyprufex olduğunu, ancak Cyprufex’in bunu yapacak durumda olmadığını kaydetti.

Bu konuda eski hükümeti eleştiren ve yapılan yanlışlıkları örnekleyen Sennaroğlu, konuyla ilgili gerekli araştırmaların Cyprufex’te yapılacağını söyledi.

Ödemelerin mutlaka çare bulunarak yapılacağını ifade eden Sennaroğlu, muhalefetin kendi yaptığı hataları görmesini belirtti.

Bunun üzerine yeniden söz alan UBP Milletvekili Kemal Dürüst, kürsüden yaptıkları çağrının üreticiler için olduğunu, Hükümet’in tabii ki gerekli araştırmaları yapacağını, UBP olarak bundan şikayetçi olmadıklarını, ancak gerekli araştırma bilgilerinin de kendilerine ulaştırılmasını istedi, “Bizim derdimiz üreticilerin alacağını bir an önce almasıdır” dedi.

SUCUOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Fazi Sucuoğlu ise “vatandaşlıklarla” ilgili gündem dışı konuşma yapmak için söz aldı. Sucuoğlu, vatandaşlık konusunun hassas bir konu olduğunu, bu yüzden konu üzerinde politika yapmak için değil, bilgi paylaşımında bulunmak amacıyla konuşacağını söyledi.

Sucuoğlu, Rum kesiminde 42 yılda;  yılda 5 bin 200 ortalama vatandaşlık verildiğini, bunun da bugün ortalama 250 bin olduğunu belirterek, bu sayının 150 bin civarının Yunanistan’dan olduğunu kaydetti.

Bu rakamın nüfusun yüzde 32’sine denk geldiğini ifade eden Sucuoğlu, Güney Kıbrıs’ın ülkede yatırım yapana bile vatandaşlık verdiğini, vatandaşlıkları kolaylaştırdığını söyledi.

Sucuoğlu, KKTC’de ise yatırımcılara vatandaşlık verilmediğini ifade ederek, KKTC’de ise yıllık vatandaşlığın ortalama bin 600 civarında olduğunu kaydetti ve hükümet programında vatandaşlıklarla ilgili yer alan “yeni vatandaş olanlar seçimlerde oy kullanmayacak” maddesini eleştirdi.

Bunun yanlış olduğunu, Hükümet’in bu kısıtlama ve eşitsizliği yeniden ele almasını isteyen Sucuoğlu, KKTC’deki vatandaşlık alma kıstaslarının ele alınmasını ve değiştirilmesini, kolaylaştırılmasını, insan mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Sucuoğlu, vatandaşlık hakkı kazanan insanların vatandaşlık işlemlerinin tamamlanması gerektiğini de belirterek, vatandaşlıklar konusunda hükümetlerin değişimiyle etkilenmeyen, tüm siyasilerin, sivil toplum örgütleri ve uzmanların katılımıyla bir “Vatandaşlık Yasası” oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Hükümet’ten talebinin bu konuda geniş katılımlı bir toplantıyla yasanın hazırlanması olduğunu belirten Sucuoğlu, Hükümet’in bu konuda yapacağı girişime destek vereceklerini kaydetti.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, Sucuoğlu’na bu konuyu gündeme getirmesi ve Güneyde yaptığı araştırma için teşekkür ederek, araştırma ve saptamaların önemli olduğun vurguladı.

Uluçay, vatandaşlık konusunun önemli bir konu olduğunu, bu yüzden geçmişin değil, bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceğinin önem taşıdığını belirterek, siyasilerin bu işi iradeyle çözebileceğini, iradenin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yeni yapılacak düzenlemede vatandaşlıkla ilgili birçok anomaliye cevap verilmesi gerektiğini ifade eden Uluçay, vatandaşlık konusunda sorunun, var olan yasaya uygun hareket edilip edilmediği olduğunu belirterek, vatandaşlıklara bakıldığında, iradeye sahip çıkılmadığının görüldüğünü kaydetti.

Süratle yeni yurttaşlık yasasını yapıp insanları rahatlatacaklarını söyleyen Uluçay, yeni yasada kuralların net bir şekilde yer alacağını ve herkesin ne olacağını bileceğini, mağdur insan olmayacağını belirtti.

Vatandaşlıkları durdurduklarını, yeni yurttaşlık yasası hazırlanana kadar da böyle süreceğini ifade eden Uluçay, vatandaşlık alma aşamasında olan insanların da vatandaşlılarının durdurulduğunu çünkü araştırılacağını söyledi.

Uluçay, vatandaşlık konusunda adalet yaratılacaksa her dönemi adalet terazisine koyacaklarını ifade ederek, Çalışma Bakanlığı ile geniş bir toplantı yapacaklarını, anomalileri gidereceklerini kaydetti.

Yeni Yurttaşlık Yasası’nın çalışmalar sonrası detaylandırılacağını, Meclis’te tartışılacağını, amaçlarının bütün siyasi partilerin aktif katılımıyla vatandaşlık konusunun yapılandırılması, kriterlerin belirleneceğini, insanlara doğru mesajlar vermek olduğunu kaydetti.

SOYER

CTP/BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer Kıbrıs sorunu konusunda yaptığı konuşmada, ülkenin en büyük sorunu olan Kıbrıs konusunun son dönemde ön planda tartışıldığını, bu yüzden Meclis’in de bu konuyu tartışması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk ve Rum Özel temsilcilerinin Ankara ve Atina’da temaslarda bulunmasının önemli bir gelişme olduğunu, ancak bu gelişmenin sağlıklı bir yöne gitmesi için inisiyatifin görüşme masasında olması gerektiğini belirten Soyer, bu yüzden bir an önce görüşmelerin başlatılması gerektiğini belirtti.

Soyer, Kıbrıs konusunda siyasal sorun yanında diğer sorunların da tartışılması gerektiğini belirterek, görüşmelerin başlaması ve gerginlik yaratan sorunların da bu masada ele alınması gerektiğini işaret etti.

Kıbrıs’ta bulunan doğal kaynaklar konusunda Cumhurbaşkanlığının “uyduğunu” iddia eden Soyer, Rum Yönetimi’nin bu konuda avantaj sağladığını ifade ederek, Rum kesiminin “Kıbrıs Türk halkı haklarını kaybedeceğinden korkmasın” dediğini, bu açıklamanın Kıbrıs Türk halkının temel hakkını ortaya koyduğunu tescil ettiğini vurguladı.

Rum kesiminde, temsilcilerin temaslarıyla endişeler başladığının gördüğünü, bu yüzden görüşmelerin bir an önce başlamasına ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Soyer, bu yılsonuna kadar görüşmelerin başlaması gerektiğini kaydetti.

Maraş konusunun görüşmelerle birlikte ele alınmasıyla ilgili duyarlılık gösterilmesi gerektiğini, bunun görüşmeler için bir “kaldıraç” olabileceğini ifade eden Soyer, bunun yanında Mağusa’nın da ele alınması gerektiğini, Maraş’ın açılmasının Mağusa’ya fayda sağlayacağına dikkat çekti.

Bunun yanında Mağusa’nın yatırıma ihtiyaç duyacağını, bu yüzden limanlar dahil Mağusa’nın tümüyle ele alınması; askeri yerlerin kaldırılması; sahilden insanların ayrılmaması gerektiğini belirten Soyer, bunun yapılaması durumunda ülke ve Mağusa ekonomisinin kazanç sağlayacağını kapasitesini artıracağına inanç belirtti.

Soyer, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili tutanakların Meclis’e gelmesi gerektiğini belirterek, Meclis kürsüsünün Cumhurbaşkanlığı üzerinde olduğunu kaydetti.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami Genel Kuruldaki konuşmasında, Kıbrıs sorununun ülkenin önemli bir sorunu olduğunu, 50. yılına geldiğini, dünyanın sabrının tükendiğini, BM’nin girişimlerinin olduğunu, gelişmelerin yaşandığını, Türk tarafının da bu gelişmeleri görmezden gelemeyeceğini belirtti.

Nami, Kıbrıs sorununda çıkış noktası olabilecek Maraş ve Doğalgaz konusunun sorun olarak ortada durduğunu, Maraş’ın kapalı kalmasının sebebinin Rumların Annan Planı’na “Hayır” demesi olduğunu, görüşmelerin başlamamasının sebebinin de Rumların ön şartlarının olduğunu kaydetti.

Nami, ön şartların Maraş’ın görüşmeler öncesinde ele alınması, bazı konuların doğrudan Türkiye ile görüşmek istemesi gibi konular olduğunu belirterek, Rum tarafının bu tezlerinden vazgeçmesi veya ılımlaştırması durumunda görüşmelerin hemen başlayabileceğini, Maraş’ın ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Kapsamlı çözüme gidilmesini talep ettiklerini vurgulayan Nami, Ekim ayında liderler seviyesindeki görüşmelerin başlatılması ve yı sonuna kadar görüşme planlamasının yapılıp, Mart ayına kadar yeni kapsamlı çözüm planının anlatılması ve Kıbrıs sorununun 50. yılında tarihe gömülmesini temenni ettiklerini kaydetti.

Nami, yeni müzakere sürecinin hızlı bir şekilde cevap vermesinin formülünün; görüşmelerde yakınlaşılan noktalara sahip çıkılması ve bunların geliştirilmesi olduğunu belirterek, görüşmelerin bir an önce başlamasını istediklerini vurguladı. Kıbrıs’ta federal bir yapı kurulması gerektiğine inanç belirten Nami, Rum tarafının da bilince geldiğini kaydetti.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner de konuşmasında,  turizmden konuşmak için söz aldığını, ancak Turizm Bakanı Serdar Denktaş’ın Meclis’te olmamasından dolayı Gazimağusa’dan bahsetti.

Turizmin ülkede iyi bir noktaya geldiğini ifade eden Saner, Gazimağusa’nın denizden ayrı kaldığını, ancak kendileri döneminde duvarı yıktıklarını, Mağusa’yı denizle buluşturduklarını, yat limanı yapılabileceğini, Gazimağusa’nın geliştirilebileceğini anlattı. Saner, Gazimağusa’daki kanalizasyon sıkıntısını da gündeme taşıdı.

Yeniden söz alan Nami de, Gazimağusa’daki kanalizasyonda yaşanan sıkıtının giderilmesi için çalışıldığını, Mağusalının o kokuya mahkum bırakılmayacağını kaydetti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ise ekonomi, faiz ve borçlar üzerine yaptığı konuşmada, borç yapılandırmalarıyla ilgili yasanın uygulanamadığını, çünkü yasanın Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü kaydetti.

Polis’e bu konuda çağrıda bulunan ve Hükümet’in bu konuda girişim yapmasını isteyen Tatar, bu konuda başıboşluk bulunduğunu, herkesin mağduriyetinin ortadan kaldırılması gerektiğini, bu yüzden yasaların uygulanmasını istedi.

Tatar, yasaların uygulanmaması dolayısıyla bazı haksızlıkların ve mağduriyetlerin ortaya çıktığını, bu yüzden mazbata mağdurlarının hapse gönderilmesini kınayarak, Hükümet’ten girişimde bulunmasını, polisle görüşmesini istedi.

Ersin Tatar, dün Meclis Komitesi’ne finans kuruluşlarıyla ilgili bir yasa tasarısı sunduğunu belirterek, bunun en erken zamanda yasallaşmasını talep etti.

Kıbrıs müzakere sürecinde Türk tarafından yapılan açıklamalara bakıldığında çözümün yakın olduğunun düşünüldüğünü ancak Rum tarafında yapılan açıklamalara bakıldığında hiçbir heyecanın olmadığının ortada olduğunu ifade eden Tatar, Kıbrıs Türk halkının devletinin yıkılmasına izin vermeyeceğini vurguladı.

NAMİ: “BORÇ YAPILANDIRMA YASASI UYGULANMALI, ZORUNLUDUR”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de yeniden söz alarak, Tatar’ın konuşmasına cevap verdi. Nami, Kıbrıs’ta yeni oluşacak kapsamlı çözümün “Evet” dediği Annan Planı’ndan pek farklı olmayacağını ifade ederek, çözüme inançlı bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini söyledi.

Nami, borçları yeniden yapılandırma konusunda yapılan çalışmaların tüm kesimlerle yapıldığını, Meclis’ten oybirliğiyle geçirildiğini ancak yasanın uygulanamadığını ifade ederek, Genel Kurul’dan geçen yasanın uygulanması gerektiğini bunun zorunlu olduğunu vurguladı.

Gündem dışı konuşmaların ardından sözlü sorulara geçildi, ancak sözlü soru olmayınca Meclis oturumu tamamlandı.

Genel Kurul’un bir sonraki birleşim 7 Ekim Pazartesi saat 10.00’da olacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar