Üreticinin sevinci kursağında kaldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Üreticinin sevinci kursağında kaldı

Üreticinin sevinci kursağında kaldı

MİLYONLARCA METREKÜP SU HEBA OLDU: Yoğun yağışların ardından Vadili Göleti’nde biriken yağmur suyu, Gazimağusa Kaymakamlığı, Jeoloji, Su ve Tarım Dairelerinin ortak kararıyla heba olup gitti. Heba olan su gibi üreticinin de bu yılın kurak geçmeyeceğine dair ümitleri tükendi

3 MİLYON METREKÜP SU VARDI: Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Vadili Göleti’nde 3 milyon metreküp su olduğunu ancak göletin kapaklarını açma kararı alınmasıyla bu suyun ovalara akıp gittiğini açıkladı. Adahan, bu kararı alanları sert bir dille eleştirerek halka havale ettiğini söyledi


RANT İDDİASI: Bölge üreticileri, Gazimağusa Kaymakamlığı, Su, Jeoloji ve Tarım Dairelerinin ortak kararı ile Vadili Göleti’ndeki toprağın suyu çekmeyeceğini gerekçe göstererek göletin kapaklarını açmasını üç beş kişiye rant sağlamak olarak değerlendirdi. Üreticiler yetkililere ateş püskürdü

KONU MAHKEMEDE: Vadili Göleti’nde tarlası bulunan kapakların açılmasının doğru olduğunu savunan Behçet Akçaba ise 2011 yılında yine benzer bir durum yaşandığını ve göletin kapaklarının açılmadığını anlattı. Bu nedenle kendisi dahil bölgede tarlası bulunan 5 kişinin konuyu mahkemeye taşıdığını ve davayı kazanmak üzere olduklarını iddia etti

Yoğun yağışların ardından Vadili Göleti’nin dolmasına sevinen üreticinin bu mutluluğu uzun sürmedi. Mesaryalı üretici kuraklıkla boğuşurken, Mesarya’da yağmur suyunun depolandığı Vadili Göleti’nin kapakları açıldı. Gölet içerisinde biriken milyonlarca metreküp su heba olup gitti.
Yıllardır su sıkıntı yaşarak çiftçilik ve hayvancılık yapan üreticiler göletin kapaklarının açılmasına onay veren yöneticilere ateş püskürdü.
Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Jeoloji, Su ve Tarım Dairelerinin yaptığı çalışmada gölet havzasındaki toprağın geçirgenlik özelliğine sahip olmadığını rapor ettiğini ve suyun kontrollü bir şekilde bir havzadan diğer havzaya akışının sağlandığını söylemişti.

“Rant” iddiası
Havadis’e konuşan üreticileri Vadili Göleti’nden İnönü, Vadili, Türkmenköy, Turunçlu ve Akdoğan’daki üreticilerin yararlandığını anlattı. Üreticiler bu gölettin kapaklarının açılmasıyla gölet içindeki suyun boşa harcandığını ve üretim için kullanılamayacağını belirterek gölettin kapaklarının açılmasının nedeninin gölette arazisi bulunan üç beş üreticiye rant sağlamak olduğunu iddia etti.

Üreticinin yağmur sevinci uzun sürmedi. Vadili Göleti’nde kapakların açılıp yağmur sularının heba edilmesi üreticiden sert tepki gördü

2001’de yine gündeme gelmişti…
Vadili Göleti’nin kapaklarının açılması 2001 yılında yine gündeme gelmişti. Ancak bölge halkının imza toplaması nedeniyle devlet yetkilileri bu karadan geri adım atmıştı. Bölge halkı başlattığı kampanya için 402 imza toplamıştı.

Adahan: İçim kan ağlıyor
Vadili Belediye Başkanı Mehmet Adahan, Vadili Göleti’nde 3 milyon metreküp su bulunduğunu açıkladı ve kapakların açılmasıyla tüm suyun heba olup gittiğini anlattı. Bu uygulama ile Vadili’nin büyük zarara uğratıldığını kaydeden Adahan, üç beş kişinin rant sağlaması için böyle bir uygulama yapıldığını iddia etti. Adahan, bu kararı alanları halka ve hakka havale ettiğini söyledi.

“Defalarca uyardım”
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı ve Gazimağusa Kaymakamı’nı büyük bir faciaya neden olmakla suçlayan Adahan, kendisinin bu kapakların açılmaması yönünde defalarca uyarı yaptığını ifade etti. Adahan şu şekilde konuştu:
“Herkesin bir yerde mal varlığı olabilir. Örneğin arabanız vardır onu kazalara karşı sigortalarsınız. Bu da benzer bir durumdur. Biz 64 yıl göletin dolmasını bekledik. Ancak 64 yıllık beklenti 3 kişinin sorumsuzluğu karşılığında heba olup gitti.”

Efendi: Bu su bölgeye 10 sene yeterdi
İnönü muhtarı Ömer Efendi, İnönü, Akdoğan, Türkmenköy, Köprü ve Turunçlu köylerinin bu göletten beslendiğini anlattı ve “Eğer bu gölet boşaltılmasaydı, bu su bölgeye 10 yıl yeterdi” dedi. Efendi, birkaç kişinin menfaati için yıllardır beklenen yağmur sularının bir çırpıda harcanıp gittiğini iddia etti.

Bölge halkı ne dedi?
 

Mehmet Aksel:
Vadili ve İnönü köyü arasında Vadili diye isimlendirilen bir gölet var. Bu gölet Osmanlı zamanında yapılmış bir barajdır. Çeşitli evreleri geçirmiş bir yapıya sahiptir. 2001 yılında yine gölettin dolması nedeniyle aynı sorun yaşandı. Kapakları açmak istediler. O zamanki hükümete müracaat ettik. Bu barajın yapım amacının sulama değil su kaynaklarını beslemek olduğunu anlattık. Kararı geri aldılar. Bu durum jeoloji mühendislerinin de raporuydu. Bu sene yine ayni şekilde gölette su geldi. Hükümet yetkilikleri kapakların açılmasına karar verdi. Bu karar barajın maksadına hizmet vermiyor. Birkaç kişinin şahsi menfaati için bu karar alındı. Kaymakamlığın kararları arasında çelişti var. İlk önce kapakları açmayacağını söyleyerek kanalları temizleten kaymakam ardından kapakları açma kararı aldı. Bölgede arazisi bulunanlar Çevre Bakanı ile görüştü ve kapaklar açıldı.

Salih Özevrim:
Yer altı kaynakları zaten kurudu. Bu su bize en az 8 sene yeterdi. Ancak bütün su heba olup gitti. Eylül ayında iyi yağmur oldu. Dere doldu. Üreticilerde yıl kurak geçmeyecek diye sevindi. Ancak gölettin kapaklarının açılması yönünde bir karar verildi ve kapaklar açıldı. Açılmasına gerek yoktu. Bütün su denize akıp gitti. Bu işin altında başka bir şey var.

Mustafa Babutsalı:
Bu gölün bizim köyümüze büyük faydası vardı. Bu kadar senedir bu barajın bu köye faydası oluyordu. Kuraklık nedeniyle geçen yıl torunlarım hayvanlara suyu taşıyarak getirmek zorunda kaldı. Bu yıl yağmur yağdı, gölet doldu dedik. Ancak bu su da heba olup gitti.

Ahmet Dahlemenoğlu:
Geçen yıla kadar bu gölette su vardı. Geçen yıl su kalmadı. Bu yıl yağmur yağdı, gölet doldu. Gölettin dolması herkesi mutlu etti. Ancak bu sevinç çok sürmedi. Göletin kapakları açıldı ve su heba olup gitti. Bu göletten 5 köy su alıyor. Ancak su dört beş kişinin rant sağlaması için çarçur edildi.

Basri Aksel:
Büyükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum. Yıllardır su sıkıntısı çekiyoruz. Yağmur yağıp gölet dolunca sevindik. Ancak kapakları açıp göletti boşalttılar. Bize bu konuda kimse fikrimizi sormadı. Biz kendi içimizdeki suyu yönetemiyoruz. Türkiye’den gelen suyu nasıl yöneteceğiz.

***
Konu mahkemede

Vadili Göleti içinde tarlası bulunan Behçet Akçaba, oradaki tarlanın tapulu malı olduğunu anlattı. Akçaba, Vadili Göleti bölgesinde 70 dönüme yakın arazisi bulunduğunu açıkladı. “Mağdur olanlardan biriyim” diyen Akçaba, ayrıca bölgede tarlası bulunan üç beş kişi değil yaklaşık 30 kişi olduğunu söyledi.
Akçaba 2011 yılında kapakların açılmaması nedeniyle arazisi zarar gören Mehmet Çelik, Hasan Menteş, Cihan Varanoğulları, Hasan Akçaba ve kendisinin konuyu mahkemeye taşıdığına işaret ederek mahkemeyi de kazanmak üzere olduklarını ifade etti.

“Killi toprak olduğu rapor edildi”
Akçaba, Jeoloji Dairesi, Su Dairesi ve Kaymakamlığın bölgede yaptığı araştırmada göletteki toprağın killi bir toprak olup emici bir özelliği olmadığının ortaya çıktığını anlattı. Bu nedenle suyun boşaltılması kararı alındığını ifade eden Akçaba şu şekilde konuştu:
“2010-2011 yıllarında bu kapak açılmadığı için konu mahkemededir. Bu kapı açıldığı zaman oradaki su kapının hemen gerisinde Pernara ve Norgo ovalarına gitmektedir. Bu ovalarda İngiliz zamanında yapılmış kanallar mevcuttu. Zaman aşımında bilinçsizce bu kanallar kapatıldı ve toprak bir şekilde sulanamadı. O baraj kısmı en az 6 bin dönüm civardır. 4’te 3’ü ise tapulu Türk malıdır. Kaymakamlık mal sahiplerini zarara uğratmamak için suyun boşaltılması kararını aldı.”

“Su encümeni kurulmalıdır”
Bölgede 500 ile bin dönüm arasında rezerv arazi bulunduğunu kaydeden Akçaba şu ifadeleri kullandı:
“Şimdi bizim alacağımız tedbirler acilen su encümeni kurmaktır. Acilen rezerv araziyi çukurlaştırsınlar ve gölet haline getirsinler. Su orada biriksin, depolansın ve kalabildiği kadar kalsın. İkinci etap olarak da kapı açıldığı zaman suyun gideceği kanallar tanzim edilip devlet ile ortaklaşa o kanallardan geniş ovayı sulamak sureti ile ekonomiye büyük bir gelir sağlansın. Çünkü bu ovalardan elde edilecek mahsul bin kilonun üzerindedir. Üçüncü etap ise Çakıllı Dere’nin önünü açıp oradan da daha büyük bir arazi daha sulayabiliriz. Bu suyun heba olmasına bizde üzülüyoruz.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar