Üniversiteye girişlerde ibre Türkiye’den KKTC’ye kayıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Üniversiteye girişlerde ibre Türkiye’den KKTC’ye kayıyor

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Türkiye’deki üniversiteleri tercih edecek olan öğrenciler için Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) dün ve bugün yapıldı. KKTC’de yaklaşık 1800 öğrencinin sınava girdiğini biliyoruz. KKTC’de lise son sınıfta öğrenim gören öğrenci sayısı ise 2700 civarında… Elbette lise son sınıf öğrencileri arasında A Level sonuçları ile üçüncü ülkelere gidecek olan 200 civarında öğrenci de var. Hiç üniversiteye gitmeyecek öğrenciler olduğu gibi çok sayıda Kıbrıs’taki üniversiteleri tercih edecek öğrenciler de var. Elbette bu öğrencilerin YKS sınavına girmedikleri bilinen bir gerçek.

Son yıllardaki istatistiklere baktığımızda Türkiye’de öğrenim görmek isteyen Kıbrıslı öğrenci sayısı her geçen yıl azalıyor. Elbette bunun çeşitli sebepleri olabilir. Birincisi artık geçmiş yıllarda olduğu gibi YKS sınavı ile Türkiye’deki çok iyi üniversitelere giren öğrenci sayımız azalıyor. Buna karşın Türkiye’deki standart üniversitelere gitmek yerine öğrenciler Kıbrıs’taki üniversiteleri tercih ediyor.


İstatistiklerden yola çıkarak konuya bakacak olursak, 2016 yılında YKS yolu ile Türkiye’deki üniversitelere giden öğrenci sayısı 504 iken, 2018’de bu rakam 230’a düştü. 2019’da küçük bir artışla 262’ye yükseldi ama yine 2016’ya göre yarı yarıya düşmüş durumda…

Buna karşın Kıbrıs’taki üniversiteleri tercih edenlere de bakalım. 2016’da KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısı 982 idi. İki yıl içinde bu rakam neredeyse iki katına çıktı ve 2018’de KKTC üniversitelerini tercih edenlerin sayısı 1720’ye fırladı. Burada anlamlı bir durum var. Türkiye’deki üniversitelere gidiş yarı yarıya düşerken, Kıbrıs’taki üniversiteleri tercih edenler de iki katı artmış…

Aslında bu durum iyi midir, kötü müdür? Açıkçası bunu tartışmak gerekiyor. Bu arada A Level sonuçları ile üçüncü ülkelerdeki üniversiteleri tercih eden öğrenci sayısının istikrarlı olduğunu görüyoruz. Son beş yılda her yıl yaklaşık 180 civarında öğrenci üçüncü ülkeleri tercih etmiş.

Bir görüşe göre Türkiye’deki üniversitelere gidişin azalmasının sebeplerinden birinin de KKTC’deki üniversitelerin giriş sınavlarının YKS sınavlarından önce olmasıdır. Buna inanan ciddi bir kesim var. Kıbrıs’taki üniversitelerden birini kazanan bir öğrencinin ondan sonra yapılan YKS sınavına konsantre olmasının zor olduğu yönünde ciddi iddialar vardır. Haklılık payı olabilir.

KKTC’deki üniversite sayısının her geçen gün arttığını biliyoruz. Sayılarının 20’yi geçtiği söyleniyor. Ancak bazı üniversitelerimizin hakkını da yemek istemem. Bazı üniversitelerimizin dünyanın saygın üniversite sıralama organizasyonlarının yaptığı sıralamalarda önemli sıralarda olduğunu biliyoruz. Elbette bir kısım öğrencinin Kıbrıs’taki bazı üniversiteleri tercih etme sebepleri de bu olabilir. Daha genel bir sebebin, Kıbrıs’taki üniversitelere girişin çok daha kolay olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Herkesin kendine girecek bir bölüm bulduğu bir dönemden geçiyoruz.

Bu konuda üniversitelerin biraz daha samimi olmaları gerekir. Kalitenin öne çıktığı, öğrencinin müşteri olarak görülmediği bir sistemi üniversitelerin kendileri yaratması gerekir. Tabii ki bu konuda devlete de önemli görevler düşmektedir. Liseden mezun olanların %75’inin üniversiteye gittiği bir ülkede, bunun anlamı ciddi bir genç işsiz ordusu demektir. Bu konuda önlem alınmazsa devletin de başı ağrıyacaktır, ağrımaktadır.

Bu konu el birliği ile ele alınmalı, devlet-üniversite işbirliği içerisinde uygun bir giriş yöntemi bulunmalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar