17 yaşındaki Sharon (gerçek adı değil) 2020’de, okullar kapandığında hamile kaldı.

Okul, teyzesinin Sharon okuldayken bebeğe bakabileceği bir yer ayarladı ve genç kız günde üç kez çocuğunu emzirmek için mola alıyor.

“Diğer kızlara, bir hata yaptıysanız bile hala okula geri dönülebileceğini göstermek istedim. Sınıftayken, gerçekten derslerime odaklanıyorum” diyor.

“Bazen, bir çocuğum olduğunu unutuyorum ve teyzem geldiğinde hatırlıyorum”

Sharon bir yılı tekrar ediyor ve eğitimi sayesinde bir gün aşçılık yapabilmeyi umuyor.

Ancak pandemi öğrenim dışında, çocukların sosyal temastan ve evin ötesindeki deneyimlerden de mahrum kalmasına yol açtı.

Trinidad ve Tobago, dünyanın en uzun süreli kısmi okul kapatmasına gitti ve ilkokullar gelecek ay tekrar açılacak.

Bazı ebeveynler, diğer ülkeler öğrenime tekrar başlamışken, gecikmeleri anlamakta zorlanıyor. En küçük çocukların okulları kapalı kalırken, plajlar ve barlar yeniden açıldı.

Bu, 9 yaşındaki Elin için iki yıllık okul deneyimi, yatakodasındaki küçük masanın üzerinde duran dizistü bilgisayarın başında günde dört ya da beş saate geriledi.

“Bazen bazı şeyleri kaçırıyorum ve sormaya korkuyorum” diyor.

‘İçe kapanmaya başladı’

Annesi Kate Nothnagel, Elin’in sınıf öğretmeniyle bu yıl sadece bir kez karşılaştığını ve geçen yıl ise bir kere bile yüz yüze görmediğini söylüyor.

“Aralarında bir ilişki gelişmedi ve çocuğun kendine güveni oluşmadı. Aslında çok dışadönük bir çocuktu ama içine kapanmaya başladığını görüyorum” diyor.

Elin, müzik, sanat ve beden eğitimi gibi dersleri kaçırdığını ve internet üzerinden yapmanın aynı olmadığını da ekliyor.

Ancak, ders çalışacak sakin bir yeri, bir cihazı ve interneti olan şanslı çocuklar arasında. Birçok ülkedeki diğer çocuklar bu kadar şanslı değil.

Derin eşitsizlikler

Trinidad ve Tobago’daki diğer anne ve babalar, sosyal tecritin çocuklarının psikolojisine etkilerinden kaygılı.

Çocukların kaçırdığı eğitimi almasına yönelik bir ulusal plan da yok.

UNICEF, 122 ülkeden veri topladı ve bunların sadece % 60’ının eğitimin toparlanmasına yönelik plan olmadığını, bunun da konunun ciddiye alınmadığını gösterdiğini belirtiyor.

Kuruluş, Covid’in çocukların eğitime erişimindeki eşistizlikleri gözler önüne serdiğini ve derinleştirdiğini söylüyor.

Küresel taahhüt

UNICEF, yıkıcı bir zincirleme reaksiyonu önlemek için daha fazla yatırım çağrısında bulunuyor. Küresel düzeyde eğitim için yapılan yardımların oranı 2019’daki % 8,8’den, bir yıl sonra % 5,5’e düştü.

Russel, dünya genelindeki eğitim bakanlıklarının planları olması gerektiğini, ancak aynı zamanda küresel bir taahhüde de ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.

“Bu çocukların iyiliği için taahhütte bulunmalıyız ki, gelişip, serpilebilsinler” diyor.