TEPKİLER BAŞLADI: CTP-BG ile UBP’nin koalisyon konusunda uzlaşmasının ardından bu koalisyona karşı olan UBP’li vekiller sert tepki gösterdi. UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar bu koalisyonun eşit şartlarda olmadığını ve eşit şartlarda olması için dönüşümlü Başbakanlık olması gerektiğini savundu. Diğer bir UBP’li vekil Zorlu Töre ise tepkisini “UBP’li ve CTP’li vekiller birlikte Şafak Nöbeti tutsun” diyerek yansıttı
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) arasında koalisyon için uzlaşı sağlanırken bazı UBP’li vekiller bu koalisyona karşı çıktı. UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, UBP’nin ulusçu bir parti olup CTP’nin bundan çok farklı bir noktada durduğuna işaret etti ve bu farka dikkat çekmek için CTP’li milletvekillerini “Şafak Nöbeti” tutmaya davet etti.
CTP ile koalisyona karşı olan bir diğer UBP’li vekil Ersin Tatar ise bu koalisyonda UBP ile CTP arasında eşitlik olmadığını söyledi ve ayrıca CTP yetkililerinin basında yaptığı bazı açıklamaları da UBP’yi aşağılayıcı olarak niteledi.
Töre’nin şartı “Şafak Nöbeti”
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre UBP’nin CTP ile hükümet kurmasını için şu anda uygun bir zemin olmadığı görüşünde. UBP’nin CTP ile hükümet kurmasına sıcak bakmayan Töre bu düşüncesini CTP’li milletvekillerini UBP’li milletvekilleriyle Şafak Nöbeti tutmaya davet etmesiyle yansıttı. Töre, UBP’nin yapması gerekenin CTP ile hükümet kurmak yerine erken seçimi zorlamak olduğunu kaydetti.
“İnşallah CTP, UBP’den bir şeyler öğrenir”
Töre, CTP’li ve UBP’li milletvekillerinin birbirinden çok farklı söylemleri olduğuna dikkati çekerek şu şekilde konuştu:
“İnşallah UBP ile hükümet kurdular diye CTP’den herhangi bir arkadaş çıkıp da KKTC’yi kurmakla ayağımıza kurşun sıktık demez. Dolaylı olarak Türkiye’yi ve Türk Ordusu’nu ve 1974 Barış Harekatı’nı çıkıp da suçlamaz. İnşallah UBP’den onlara bir şeyler geçer. İnşallah İstiklal Marşı bizimde marşımızdır derler. İnşallah KKTC Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesi sonucu kuruldu derler.”
“Umarım CTP’ye ulusalcılık bulaşır”
CTP-UBP hükümetinde CTP’ye UBP’den ulusalcılık bulaşmasını temenni eden Töre şu ifadeleri kullandı:
“1974 Mutlu Barış Harekatı’nı işgal gibi görenler var. Türkiye’nin garantörlüğüne sıcak bakmayanlar var. Sıcak bakanlar olduğunu gibi bakmayanlarda var. Bütün CTP’lileri suçlamıyorum. Biri çıkar der istiklal marşı bizim değildir. Bundan sonra böyle bir şey söylemez. İnşallah Türkiye anavatan değildir demez. Her elimiz sıkıştığında Türkiye’ye koşarız ama inşallah böyle demez. Maddi problemler var Anavatan Türkiye’nin kapısını çalacağız. İnşallah Türkiye’ye ters gözle bakışlar sona erer. İnşallah UBP’den CTP’ye ulusalcılık bulaşır.”
Tatar: Bu hükümette eşitlik yok
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, CTP ile eşit şartlara kurulacak bir hükümete karşı olmadığını ancak şu anda kurulacak hükümetin eşit şartlarda olmadığını söyledi. Tatar, yerel seçim sonuçlarının ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunun UBP’nin yapılacak bir erken seçimden birinci parti olarak çıkacağının göstergesi olduğunu belirtti ve “Yerel seçimi bakıldığında CTP üç büyük belediyeyi kaybetti. Cumhurbaşkanlığı seçimde CTP’nin adayı örgütsüz bir aday olan Kudret Özersay’la nerede ise ayni oyu aldı. CTP’de son iki senenin yıpranmışlığı var. Biz hükümetteki bütün sorunları ana muhalefet partisi olarak dile getirdik. Tüm bunlara bakıldığında yapılacak bir seçimden birinci parti çıkacağımız aşikardı” şeklinde konuştu.
“Bizi aşağıladılar”
Tatar ayrıca CTP-BG Genel Sekreteri Tufan Erhürman’ın “Biz ilkelerimizi ortaya koyarız” şeklinde yaptığı açıklamanın UBP’yi aşağılayıcı bir açıklama olduğunu belirtti ve UBP’nin böyle tepkilere alışık olmadığını vurguladı. Bu konuda içinin rahat olmadığını kaydeden Tatar şu şekilde konuştu:
“Maalesef CTP Genel Sekreteri koalisyon görüşmelerine başlanması kararından sonra çıktığı televizyon programında dayatmacı, aşağılayıcı tavrını sürdürmüş ve ‘biz ülkeyi bu hale getiren zihniyete düşmanız’ ifadelerini kullanarak UBP’ye ağır bir saldırıda daha bulunmuştur.
Burada çatılan, eleştirilen, hatta aşağılanan zihniyetin ne olduğu açıktır.
Oysa biz KKTC devletini kuran, üniversiteleri yaşama geçiren, yollarımızı, göletlerimizi yapan, Türkiye’den su ve elektrik getirilmesi projelerini ortaya koyarak büyük düşünen, KKTC halkının refahını, demokrasisini daha da geliştirme ülküsünde olan UBP zihniyeti ile gurur duyuyoruz.
Ben ve inanıyorum ki tabanımızın büyük bölümü, CTP ile bir tam eşitlik koşullarında, dönüşümlü başbakanlıkta uzlaşılarak, çağdaş, gerçekçi bir programla, halımızın yararına oluşacak bir koalisyona değil bugün ortaya konulan görüşler, tavır ve şu ana kadar ifade edilenler çerçevesinde bir ‘küçük ortaklığa’ karşıyız. Tabadan tepkiler odluğunu biliyorum. Bir parti başkanı nasıl böyle bir yola girer. Bakıldığında 5’e 5 bakanlık gibi görünse de çoğunun altı boşaltılmış bakanlıklar. Ayrıca Mehmet Ali Talat’a da şaşırıyorum. UBP zihniyetini yok etmek için geliyorum dedi. Acaba ne hesabı var. UBP’yi buna çekerek CTP’nin yaptığı hezimete ortak etmek için bir manevra mı?”
“Vebali büyük olur”
“Söz konusu olan ülkenin ve partinin geleceğidir. Acele edilmemelidir. CTP’nin UBP’ye sunduğu sözde hükümet programı açıklanmalı, bakanlıklar konusundaki pazarlıklar şeffaflaştırılmalıdır.
Aksi bir davranışın tarihi vebalinin büyük olabileceği düşüncesi ile tüm KKTC halkına en derin saygı ve sevgilerimi ifade ediyorum.”
































