Trafiğe can dayanmıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Trafiğe can dayanmıyor

Trafiğe can dayanmıyor

95 ÖLÜMLÜ KAZA 108 ÖLÜM: Trafik kazalarının açtığı yara kanamaya devam ediyor. Trafik Kazaları Önleme Derneği’nden alınan verilerine göre, Ocak 2013- Şubat 2016 tarihleri arasında ülke genelinde toplam 95 ölümlü kaza meydana geldi, bu kazalarda 112 kişi yaşamını yitirdi

KAMERALAR ETKİN OLDU: Ulaştırma Bakanlığı’nın 2010-2015 Ağustos dönemine ait istatistiklerine göre, 5 yılda 392 bin 519 araç sabit kameralara yakalandı. Sabit kamera hizmeti amacına ulaştı. Ülkede bugüne kadar kameraların olduğu yerde hiç ölümlü kaza olmadı


“TEK SUÇLU SÜRÜCÜ DEĞİL”: Trafik Kazaları Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, meydana gelen kazalardan sürücülerden çok hükümet yetkililerinin sorumlu olduğunu öne sürdü. Hükümeti tedbirsizlikle suçlayan Avcı, Trafik Ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nun da son üç yılda etken çalıştırılmadığını öne sürdü

Duygu ALAN
Polis Genel Müdürlüğü’nün trafik kazalarına ilişkin raporu, ülke trafiğindeki korkunç gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi.
Trafik Kazaları Önleme Derneği’nden temin edilen verilerine göre, KKTC’de 2013-2015 tarihleri arasında toplam 11 bin 781 trafik kazası meydana geldi. Bu kazaların 90’ı ölümle sonuçlandı.
Ülke genelinde son iki ay içinde meydana gelen ölümlü trafik kazası sayısı ise 5.
Ocak-Şubat 2016 tarihinde meydana gelen 5 ölümlü trafik kazasında 6 kişi yaşamını yitirdi.

Hız tespit kameraları 392 bin 519 araç tespit etti
Ülkemizde Toplam 93 adet sabit görüntülü kamera ile 2 adet Poin to Poin sabit görüntülü radar sistemi mevcut.
Ulaştırma Bakanlığı’nın 2010-2015 Ağustos dönemine ait istatistiki raporuna göre, son 5 yılda 392 bin 519 araç sabit kameralara yakalandı.
392 bin 519 araçtan 157 bin 451’i Lefkoşa’da, 109 bin 337 araç Girne’de, 76 bin 320 araç Mağusa’da 26 bin 737 araç Güzelyurt’ta, 22 bin 674 araç ise İskele’de sabit kameralara yakalandı.
Sabit kamera hizmeti amacına ulaştı. Ülkede bugüne kadar kameraların olduğu yerde hiç ölümlü kaza olmadı.

Denetimsizlik, yol güvenliği de kazalar da etken
Kuzey Kıbrıs’ta meydana gelen trafik kazalarına ilişkin polis raporlarında; dikkatsiz sürüş, sürat, önde giden araca çok yaklaşma ve kavşakta durmama kaza nedenleri arasında ilk sırayı alırken, Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, trafikteki denetimsizlik ve yol güvenliğine dikkat çekti. Avcı, trafikte denetimlerin arttırılması, yol güvenliğinin sağlanması ve ehliyet sisteminde yapılacak birkaç düzenleme ile trafik kazalarının önlenebileceğini savundu.

***
Avcı: Mevcut koşullarda kazalar kaçınılmaz

Ülkede meydana gelen trafik kazalarının nedenleri ve bu kazaların nasıl önlenebileceğine ilişkin önemli çalışmaları ve tespitleri olan Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, KKTC’de son birkaç yıldır trafik kazalarının önlenmesi, azalması ve trafik suçlarından caydırılması için hükümetler düzeyinde etkin bir çalışma görülemediğini söyledi.
Avcı, bu konuda yapılan çalıştayların ise dosyalarda kaldığını,  alınması gereken bütçeli veya bütçesiz önlemlerin devreye sokulmadığını, AB tüzüklerinin geciktirilmeye devam edildiğini söyledi.
Ehliyet verme sisteminin de düzgün olmadığı bilindiği halde aynı sistemde ısrar edildiğini ileri süren Mehmet Avcı, ayrıca polis denetimlerinin etkin oluşturulmadığını, yolların bakımlarının yapılmadığını, belirtti.
Avcı, “Yollarda beyaz çizgileri dahi özeler olduk. Tüm bunlara baktığımızda bu ülkede meydana gelen trafik kazalarının kaçınılmaz olduğu bir gerçektir” dedi.

“Hükümetler birinci derece sorumlu”
Mehmet Avcı, hükümetlerin de bu durumu kabullenir gibi bir tavır sergilediklerini daha da kötüsü sorumluluğun kendilerinde olduğunu hissettirmeme çabasına girdiklerini kaydetti.
Ülke genelinde meydana gelen trafik kazalarında sadece sürücülerin sorumlu tutulmaması gerektiğini kaydeden Avcı, hükümetlerin de kazaların meydana gelmesinde sorumlu olduklarını ileri sürdü.
Avcı, “Sanki de trafik gizli bir el tarafından yönetiliyor ve bütün kazaları o el yaptırıyor. Yetkili makamlarda bu kazaları arka planda seyrediyor. Oysa bütün kazalarda hükümetler ve Meclis’teki milletvekilleri birinci dereceden sorumludur. Tabiî ki trafikten sorumlu bir başka makam da Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’dur. Bu komisyonun da son üç yılda etken çalıştırılmadığı görüşündeyim” dedi.

“Denetimin oldu yerde ölüm olmuyor”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, ülkedeki sabit kamera hizmetlerinden ve bu hizmetin neticelerinden örnek vererek trafikte denetimin önemine vurgu yaptı.
Avcı, “Tabiî ki kameralarda yazılma oranı yüksek olabilir ama buradaki cezaların çoğu 20 km üzeri olduğundan dolayı çok tehlikeli boyutta bir sürüşten bahsedemeyiz. Bundan dolayıdır ki, kameraların olduğu yerde bugüne kadar hiç ölümlü trafik kazası olmadı. Kamera olmayan yerlerde ölümlü trafik kazalarına baktığımızda ise şu gerçeği görüyoruz; devlet otoritesinin olmadığı, denetimin ağırlığını hissettirmediği yollarda, kurallara uymak istemeyen sürücülerin sürate müsait olmayan yollarda sürat yapmaları kaza getiriyor” dedi.

“Emniyet kemeri hayat kurtarıyor”
Mehmet Avcı, emniyet kemeri unsurunun da kazaların neticelerinde önemli bir etken olduğuna dikkat çekti.
Mehmet Avcı, ister ön koltukta ister arka koltukta olsun kişilerin mesafe sınırı gözetmeksizin seyahat esnasında muhakkak emniyet kemerlerini takmaları gerektiğini söyledi.
Avcı, Ocak-Şubat 2016 tarihleri arasında ülke genelinde 5 ölümlü kaza meydana geldiğini ve bu kazaların ikisinde yaşamını yitiren 2 kişinin arka koltukta olup, emniyet kemerlerinin takılı olmadığının tespit edildiğini dile getirdi.
Mehmet Avcı, “Ülkede son iki ayda meydana gelen ölümlü kazalarda yaşamını yitiren iki kişi de arka koltuktaydı ve her ikisinin de kazanın meydana geldiği esnada emniyet kemerleri takılı değildi. Bu sonuç da bize arka koltuktaki emniyet kemerinin hayat kurtarabileceğini bir defa daha hattı” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar