Torpil iddiası - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Kıbrıs

Torpil iddiası

Torpil iddiası

AYRIM YAPILIYOR İDDİASI: Yapımına başlanan Lefke-Güzelyurt anayolunun güzergahının değişmesi yol geçecek olan tarlalarda üreticilik yapan vatandaşın tepkisine neden oldu. Havadis’e konuşan vatandaşlar torpil yapıldığını iddia etti

Ceren ÖZBİL-Gürsel KARAGÖZLÜ


Yapımına başlanan Lefke -Güzelyurt anayolu için güzergahın değişmesi Güneşköy’de yaşayan ve üretim yaptıkları tarlalar ellerinden alınacak vatandaşların tepkisine neden oldu.
Havadis’e konuşan vatandaşlar son belirlenen yol sınırlarının bazı yerlerinde tren yolu dışına çıkıldığını ve böylece tarlalarının büyük bir kısmına yol yapımı için devlet tarafından el konulacağını iddia etti. Köy halkı, bu yolun eski tren yolu üzerine yapılıp her iki şerit içinde 12 buçuk metre yol üzerinde bulunan tarlalardan alınarak toplamda 50 metre yol yapılabileceğini anlattı. 

Darbaz: Ayrım yapılıyor
Güneşköy’de ağılı bulunan Cemal Darbaz, Lefke Güzelyurt anayolunun güzergahının değiştirilmesini ayrımcılık olarak yorumladı. Yolun geçeceği güzergahta ağılının bulunduğuna işaret eden Darbaz, “Burası benim koçanlı malım” dedi. Darbaz şu şekilde konuştu:
Yol yapılırken üç ya da dört kez güzergah değişti. Torpil yapılıyor. İlk önce tren yolunu takip edecek dediler. Sonra tren yolu dışına çıktı. Bu durumda buradaki ağıllar hep gidecek. Bana sadece sağım yaptığım alan kalacak. Onundan yanından arabalar geçeceği için sağım yapamayacağım.”

“2 dönüm arazim gidecek”
Toplam 7 buçuk dönüm arazisi bulunduğuna işaret eden Darbaz, bu yol için yaklaşık 2 dönüm arazisine devlet tarafından el konulacağını belirtti. Darbaz şu ifadeleri kullandı:
“Burası 1904 yılında Rum Hükümeti tarafından istimlak edildi. Ancak 1951’de bu karar iptal edilerek halka malları geri verildi. Biz ise burayı 1982’de aldık. Şu an da içinde 150 büyükbaş hayvanım var. Biz buraya geldiğimizde burası tren yolu değil bahçeydi.”

“Terminalde tren yolunda”
Sadece bahçelerin, tarlaların değil Güzelyurt’ta bulunan otobüs terminalinin de tren yolu üzerinde bulunduğunu kaydeden Darbaz, tren yolunun Mağusa’ya kadar devam eden bir yol olduğunu kaydetti. Darbaz,  bu yolun üzerine evlerde yapıldığını belirterek bu uygulamanın doğru olmadığını ifade etti.

“Gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi’ne giderim”
Darbaz, yol için el konulmak istenen birçok arazinin Darbaz ailesine ait olduğuna vurgu yaparak gerekirse İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı.
Devletin el koyacağı arazilerden birinin yeğeninin serası ve diğerinin de kardeşinin serası olduğunu kaydeden Darbaz, “Ben bütün yatırımımı buraya yaptım. Annan planın da bile yatırım yapılan yerlerin parasının ödeneceğinden söz eden Darbaz, “Burayı alacaklar paramı ödesinler” dedi. 

Yaralı: Bize bilgi veren yok
Yolun geçeceği alanda bahçesi bulunan Güneşköylü Mehmet Yaralı, hiçbir yetkilinin kendilerine bu yolun geçeceği güzergah hakkında bilgi vermediğini söyledi. Yaralı, daha önce belirlenen sınırlara göre tarlasından küçük bir alan alındığını ancak son belirlenen güzergaha göre tarlasının büyük bir kısmının yol için kullanılacağını ifade etti. Yeni yol için tren yolunun kullanılması gerektiğini savunan Yaralı, “Tren yolu 25 metredir.  Bu yolun her iki tarafından da 12 buçuk metre alınarak yol yapılabilir. Böylece üreticinin arazisinde de daha az alan alınmış olur” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar