'Toplu taşımacılık sektörü bataklık haline geldi' - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

‘Toplu taşımacılık sektörü bataklık haline geldi’

'Toplu taşımacılık sektörü bataklık haline geldi'

Çalışmayan bir sistem olduğunu ve iş yaparken bürokratik engellerle karşılaştıklarını ifade eden Ertruğruloğlu, iş bilen bürokrat sayısının da giderek azaldığını; bunun sorumlusunun siyaset olduğunu kamu reformunun da bu yüzden gündeme geldiğini belirtti.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy ise, bugün kadar toplam 6 bin 329 kırsal kesim arsası dağıtıldığını ancak bu arsalarda sadece bin 900 konut yapıldığını; ellerindeki verilerin konut ihtiyacını değerlendirme zorunluluğu ortaya çıkardığını ve sürdürülebilir arsa dağıtımı için kırsal kesim arsası dağıtımının geçici olarak durdurulduğunu kaydetti.


Milletvekillerinin çeşitli konularda konuşmalar yaptığı, bakanların da yanıtlar verdiği Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı tamamlandı.

ATAOĞLU: “KIRSAL KESİM ARSALARINI İHTİYACI OLMAYANLAR DA ALIYOR”

Meclis’te bugün üçüncü güncel konuşmayı DP-UG Milletvekili Fikri Ataoğlu kırsal kesim arsalarıyla ilgili yaptı.

Ataoğlu konuşmasına Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklere yapılan saldırıları kınayarak başladı.

“BİRÇOĞU SATIYOR”

Kırsal kesim arsalarının gençlerin köylerinde kalması için yapılan bir uygulama olduğunu ancak ihtiyacı olmayan kişilerin de bu arsaları aldığını söyleyen Ataoğlu, bunların birçoğunun da bu arsalara inşaat yapmadan sattığını belirtti.

Kırsal kesim arsaları dağıtılması konusunda Karpaz gibi bazı bölgelere ayrımcılık yapıldığını söyleyen Ataoğlu, kırsal kesim arsası dağıtılan gençlerin ev yapabilmesi için gerekli maddi olanakların sağlanmasının önemine de değindi.

Ataoğlu, parselasyon ve taksimat konusundaki sorunların çözülmesini ve hayvancılara mandıralarına, çiftçilere de ektikleri araziye yakın yerlerden arazi kiralanması gerektiğini belirtti.

AKANSOY: “6 BİN 329 ARSA DAĞITILDI, BİN 900’ÜNE KONUT YAPILDI”

Ataoğlu’nu yanıtlayan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, bugün kadar toplam 6 bin 329 arsa dağıtıldığını bu arsalarda konut inşaatının ise bin 900’de kaldığını açıkladı.

“DEĞERLENDİRME ZARURETİ ÇIKTI, DAĞITIMI GEÇİCİ OLARAK DURDURDUK”

Akansoy; bu verilerin konut ihtiyacını değerlendirme zarureti ortaya çıkardığını ve sürdürülebilir arsa dağıtımı için kırsal kesim arsası dağıtımının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili değerlendirme yapıldığını belirten Akansoy, “Bu anomaliyi dikkate alarak hak edişi gözeten ihtiyaçlı insanlara, orta ve alt gelir düzeyindeki gelir gruplarına nasıl dağıtılabileceğinin planlanması için zamana ihtiyacımız var. Değerlendirme yapıldıktan sonra nasıl bir çalışma içinde olacağımızı paylaşacağız ve gerekli adımları atacağız” diye konuştu.

ŞAHALİ: “TÜMÜNÜN TARIM İÇİN KULLANILMASI DOĞRU DEĞİL”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de, tarımsal arazilerin hangi amaçla kimlere kiralanacağı sürecinde Tarım Bakanlığı’nın dışarıda kaldığını söyledi.

İskân Dairesi envanterinde bulunan tarımsal rezerv arazilerinin tümünün tarım için kullanılmasının hayvancılık açısından doğru olmadığını dile getiren Şahali, meracılık için gerekli çalışmaların yürütüldüğünü dile getirdi.

HAMZAOĞULLARI, T İZİNLERİNİN DURDURULMASINI İSTEDİ

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları “toplu taşımacılık” hakkında görüşlerini aktardı.

Konuşmasında T izinlerine değinen Hamzaoğlu, yeni yasa geçene kadar T izini verilmesinin durdurulmasını istedi.

T izinlerinin dağıtılmasında partizanlığın belirleyici olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, geçmiş İzin Kurulu hakkında işlem başlatılması gerektiğini söyledi.

GÜNDÜZ: “SÜRÜCÜ EĞİTİMLERİ VE EHLİYET VERME STANDARTLARI ELE ALINMALI”

Daha sonra DP UG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, “trafik ve karayolları”yla ilgili güncel konuşma yaptı.

Trafik kazalarının toplumun en büyük sıkıntılarından olduğunu belirten Gündüz, aşırı hızın kaza nedenlerinin başında geldiğini kaydetti.

Yollardaki bariyerlerin aşırı hıza etki etmediğini söyleyen Gündüz, ülkedeki sürücü hatalarının yüksek olduğu göz önünde bulundurulduğunda sürücü eğitimlerinin ve ehliyet verme standartlarının yeniden ele alınması gerektiğinin görülebileceğini dile getirdi.

Aşırı hızın önlenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Gündüz, yaya güvenliğine de gereken önemin verilmesi gerektiğini vurguladı.

“TELEFON VE ALKOLE ÖNLEM ŞART”

Gündüz, direksiyon başında telefon kullanılması ve alkollü araç kullanılması gibi konuların önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Trafik kazalarının önüne geçmek için yol yapımında da gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini dile getiren Gündüz, karayollarındaki sorunlu mevkileri aktardı.

Gündüz, yol güvenliğinin artırılması için anayollar ve tali yollardan çıkışların, asfaltlardaki çöküntüler, aydınlatma ve bariyer eksikliğinin yarattığı sorunların çözülmesi ve düzenleme yapılmasını istedi.

İnsanların çocuklarını emanet ettiği otobüs şoförlerine taşımacılık izni verilirken gerekli denetimlerin yapılmasının önemine değinen Gündüz, niteliğin artırılması için cezanın şart olduğunu belirtti.

ERTUĞRULOĞLU: “TOPLU TAŞIMACILIK BATAKLIK HALİNE GELDİ”

Gündüz’ü yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, eleştirilere katıldığını dile getirdi.

Keyfi ve çıkara göre uygulamaların sistemi kaosa sürüklediğini söyleyen Ertuğruloğlu, toplu taşımanın önemli sorunların başında geldiğini belirtti.

İzin Kurulu Başkanı’nın Bakanlıktaki görevi bittiği halde göreve devam etmesini eleştiren Ertuğruloğlu, bunun etik dışı olduğunu söyledi.

Toplu taşımacılık sektörünün bataklık haline geldiğini söyleyen Ertuğruloğlu bu konuda yapılacak çalıştaya değindi.

Çalıştayda tüm maksadın sorunları çözmek olduğunu dile getiren Ertuğruloğlu, ilgili tüm kesimlere konuşma hakkı verileceğini anlattı.

Herhangi birine keyfi T izni verme gibi bir duruşu olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, çalıştay sonucu keyfiyeti ortadan kaldıran bir yapı oluşturmak istediklerini anlattı.

Bu noktada belediyelere önemli görev düştüğünü anlatan Ertuğruloğlu, öte yandan otellerin karar verici hale geldiğini söyledi.

T izinlerinin 100 bin sterlinden fazlaya satıldığını duyduğunu söyleyen Ertuğruloğlu toplu taşımacılığın gittikçe kaosa sürüklendiğini, bunun bir an önce sona ermesi için çalıştay düzenlendiğini anlattı.

Ertuğruloğlu trafik eğitimine gidilse de, önlemler alınsa da, sürücünün tavrının önemli olduğunu söyledi.

Sistemsel değişikliklere ihtiyaç duyulduğunun anlatan Bakan, yapının “iş yaptırmamaya” dönük olduğunu dile getirerek ihalelerde yaşanan sorunları örnek verdi.

“BÜROKRATİK ENGELLER…”

“Sistemimiz çalışmayan bir sistemdir. Bürokratik engeller sistemi kapamaktadır. İş bilen bürokrat sayısı gittikçe azalmaktadır. Bunun sorumlusu da siyasettir. Kamu reformu bu yüzden gündeme gelmiştir” diyen Ertuğruloğlu, kişilere yoğunlaşmak yerine sisteme yoğunlaşmak gerektiğini anlattı.

Bakan Ertuğruloğlu’nun konuşmasının ardından yazılı ve sözlü sorular okundu.

Böylece Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısı sona erdi.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 26 Kasım Perşembe günü yapılacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar