Tıp Bayramı DAÜ'de kutlandı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Tıp Bayramı DAÜ’de kutlandı

14 Mart Tıp Bayramı, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nde düzenlenen törenle kutlandı.

Marmara Üniversitesi’yle ortak program dahilinde  bu yıl kurularak eğitime başlayan Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin ilk 40 öğrencisi, beyaz önlük giydi.


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner ile Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan’ın da katıldığı törenle Tıp Fakültesi’nin resmi açılışı da gerçekleştirildi.

Geleneksel ilk dersi ise Dr. Fazıl Küçük’ün hayatı ve anılarından derlemesiyle Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Rifat Siber ile “Doktor Olmak” isimli İngilizce sunumuyla Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pemra Ünalan  verdi.
Törende organizasyona katkılarından dolayı Siber ve Ünalan’ın yanı sıra, Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük,  Dr. Fazıl Küçük Müzesi Müdürü Altay Sayıl ve  Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Cemal Mert’e plaket takdim edildi.

Etkinlikte, müzik dinletisi sunan Erkan Dağlı,  Özkan Bayramoğlu’nun piyanosu eşliğinde Dr. Fazıl Küçük adına bestelenmiş eseri de seslendirdi.

 

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, 50. yılını doldurmuş bir hekim olarak 14 Mart Tıp Bayramı’nda Dr. Fazıl Küçük’ün adının verildiği Tıp Fakültesi’nin açılışında bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Tıp eğitiminin zahmetli ve zor, hekimliğin de ulvi bir meslek olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Hastaya verilen her hizmetten mutluluk ve haz duyuyorsunuz” dedi.

Hekimliğin, sabır ve fedakarlık isteyen bir meslek olduğunu söyleyen Eroğlu, Dr. Fazıl Küçük Fakültesi’nin uzun ömürlü olacağını ve bir çok doktor yetiştireceğini kaydetti.

Öğrencilere de çok çalışmaları tavsiyesinde bulunan Eroğlu, Tıp Fakültesi’nin hayırlı olmasını diledi.

KÜÇÜK

Başbakan İrsen Küçük de,   14 Mart’ın Dr. Fazıl Küçük’ün doğum günü ve O’nun  Kıbrıs Türkü’ne armağan ettiği bir çok eserden biri olan Halkın Sesi’nin de yayın hayatına başladığı tarih olduğunu belirterek, milli mücadelede Halkın Sesi’nin rolünün önemine işaret etti.

Üniversite sektörünün sürekli gelişmekte olduğunu söyleyen Küçük,  son yıllarda öğrenci sayısının 13 binin üzerinde artarak 55 bin 500’e ulaştığını söyledi.

“Tıp Fakültesi olması gerekliliği inancındaydık, uzun yıllar önce girişimi yapıldı ama sonuç alınamadı” diyen Küçük, bugün ülkedeki ikinci tıp fakültesinin açıldığını, Dr. fazıl Küçük’ün isminin verilmesinin de  büyük anlam taşıdığını belirtti.

KKTC’deki üniversite sayısının 8’e ulaştığını söyleyen Küçük, yeni üniversite talep ve girişimleri olduğunu da açıkladı.

Küçük, Kıbrıs Türk halkının sağlam zeminler üzerinde olduğunu, milli davaya katkı koyanları her zaman minnetle anacağını da kaydetti.

AKÇA

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin açılmasına koyduğu katkıyı paylaşarak, bununla mutluluk duyduğunu söyledi.

Türkiye’den bir üniversitenin KKTC’de tıp fakültesi kurmak için geldiğini, kendisinin de DAÜ ile ortak kurması yönünde yönlendirdiğini belirten Akça,  gelinen noktada DAÜ ile Türkiye’nin saygın üniversitesinin ortaklık yaptığını söyledi.

Akça, Tıp Fakültesi’nden KKTC sağlık sistemine de katkı yapmasını beklediklerini  kaydetti.

HASİPOĞLU

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu da, Dr. Fazıl Küçük isminin Tıp Fakültesi’ne çok yakıştığını, bu okuldan mezun olacak doktorların Dr. Küçük’ten büyük feyiz alacaklarını söyledi.

“DAÜ’de tıp fakültesi geç de olsa açıldı, açılması da iyi oldu” diyen Hasipoğlu, bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini,  YÖK onayı için de gerekirse devlet hastanelerini emsal olarak gösterebileceklerini söyledi.

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da, Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi’nin, Marmara Üniversitesi’yle ortak program dahilinde bu eğitim yılında 40 öğrencisiyle eğitime başladığını kaydetti.

Fakültede gelecekte bilimsel çalışmalara da ağırlık verileceğini söyleyen Öztoprak, Dr. Fazıl Küçük’ü de saygıyla andı.

GÖKÇORA

DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora da, bugün 5 ulustan 40 öğrencinin beyaz önlük giyerek tıp camiasına ilk adımlarını atacaklarını belirtti.

Beyaz önlüğün  mesleğe karşı sorumluluk ve bağlılığın simgesi olduğunu söyleyen Gökçora, 14 Mart’ın Türkiye’de modern tıp eğitiminin başlamasını ifade ettiğini söyledi.

Gökçora, Tıp Fakültesi’nde, Kıbrıs Türk halkının ölümsüz lideri Dr. Küçük’ün ismini taşımanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilerden Sanem Güder ile Muhammed Abdelgani de duygularını paylaştılar.

Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar