Telsim Ekoloji Ormanı, ekosisteme katkı sağlamaya devam ediyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Telsim Ekoloji Ormanı, ekosisteme katkı sağlamaya devam ediyor

Telsim Ekoloji Ormanı

Telsim Ekoloji Ormanı’nda geçtiğimiz yıl dikilen fidanlardan çoğunluğu büyümeye başladılar. Özellike zeytin, harup, çam ve şinyalar beklenilen şekilde büyümeye devam ediyorlar.

2021 yılı içerisinde dikilen bu fidanların ilk baharda boy atmaları Taşkent Doğa Parkı Uzmanları tarafından öngörülüyor. Telsim ekoloji Ormanı’na yerleştirilen böcek oteli ise bitkilerle zenginleştirilmiş olup böcekler için daha uygun hale getirildi.

Kuş yuvalarda kuşların geçen yıl başlattıkları yuva yapım çalışmalarından kalan yuva denemelerinin kalıntıları bulunuyor. Baştankaralar Ocak – Şubat aylarında yuva yapacakları yeri seçer ve takip eden zamanda yuva malzemesi taşımaya başlarlar. Geçen yıl Baştankara yuvasına yerleştirdiğimiz kamera ile yavruların görüntüleri alınmıştı. Bu yıl Baştankara yuvasına ek olarak yapılan, Peçeli Baykuş ve Gökkuzgunlar için de yuvalara kamera yerleştirilip yuva deneyimleri ve yavrulama, yavruların yuvadan uçma görüntüleri kaydedilecektir.


Telsim Ekoloji Ormanı’nda Dikenli Köpek Otu(Ballota integrifolia), Küme Kurtluca (Teucrium micropodioides) ve Arap Güneşotu (Fumana arabica) gibi endemik bitkilerin de yetişmekte olduğu görülüyor. Endemiklerin bulunması ekolojik olarak sağlıklı bir habitatın göstergesi olduğu Taşkent Doğa Parkı uzmanları tarafından kaydedildi. Ayrıca Telsim Ekoloji Ormanı’nda yetişmekte olan Hyperhenia hirta otlarının dağılımının iyi durumda olduğu ve büyüdükleri farkedilmiştir. Bu otlar güçlü ve sık kök yapısı ile toprağı tutmakta ve erezyonu önlemektedir. Ayrıca toprak yüzeyinde rüzgar hızını azaltarak ve güneşi keserek toprağın nemini korumaktadır.

 

EMIRZADE: “TELSİM EKOLOJİ ORMANI İLE BÖLGEDEKİ DOĞAL DENGENİN SAĞLANABİLMESİNE DESTEK OLDUK.”

Telsim Ekoloji Ormanı Projesi ile amacın bir süre önce yangında kaybedilen bölgeye özgü habitatın tekrar oluşturulması olduğunu ifade eden Uzman Biyolog Tuğberk Emirzade, “Öncelikle bölgede doğal habitat tanımlama çalışması yaparak Cupressus (Selvi) Ormanı olduğunu tespit ettik. Dikim yaparken Selvi Ormanı habitatını oluşturan başta selvi olmak üzere kızılçam, harup, zeytin, şinya ve alıç türlerini kullandık.” dedi. Ağaçlandırma yapılırken doğal olarak yetişen mevcut bitkilerin zarar görmemesi için sadece fidan dikimi yapılacak noktalarda çukurlar açıldığını sözlerine ekleyen Emirzade, “Bu şekilde uzun yıllar içerisinde bitki kökleri ve toprak faunası tarafından oluşturulan toprak yapısını bozmamış olduk. Damlama sulama systemi ile fidanların büyüme mevsimini uzatmış olduk. Toprağın yüzeyini kaplayan bitkilerin toprağı ve nemi tutması yeni dikilen fidanların yetişmesini desteklemekte olduğunu gördük.” dedi. Telsim Ekoloji Ormanı olarak belirlenen bölgenin etrafının tellenmesinin fidanların keçilerden korunabilmesi için tek çare olduğunun altını çizen Emirzade, “Fidanlar büyüdükten sonra bu teller başka bir alandaki bir habitatın restore edilmesi çalışmasında tekrar kullanabileceğiz. Yerleştirdiğimiz hibernakulum, kuş yuvaları, suluk, yarasa kutusu, arı ve böcek oteli gibi yapılar ile faunanın bu habitatta barınabileceği yerler oluşturuarak doğal dengenin sağlanabilmesine destek olduk.” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar