Taşınmaz mallarla ilgili tasarı kabul edildi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Taşınmaz mallarla ilgili tasarı kabul edildi

Taşınmaz mallarla ilgili tasarı kabul edildi

Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvuru süresinin 2 yıl uzatılmasını öngören yasa tasarının görüşülmesi sırasında ilk sözü alan UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, bu yasal değişikliğe onay vereceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, yasanın işlemesinde önemli bir rol üstlenen İçişleri Bakanlığı’nın iskandan sorumlu müsteşarının henüz atanmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.


ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı konuşmasında, mülk konusunda bir iç hukuk yolu yaratmak amacıyla oluşturula komisyonun kurulma süreci ve sonrasında gerçekleştirdiği çalışmalara değindi. Bazı iade ve takas işlemleri gerçekleşse de komisyonla ilgili duruşlarının değişmediğini kaydeden Çakıcı, “Komisyonun çözüme bir katkısı olmadığına inanıyoruz. Sadece süreci uzatmaktan başka bir işe yaramıyor” dedi.

Güney Kıbrıs’ta malını bırakıp gelen Kıbrıslı Türklerin haklarını kimden isteyeceğinin belirsiz olduğunu söyleyen Çakıcı, komisyonun yapısı değiştirilerek, Kıbrıslı Türklerden de başvuru talep edebileceğini savundu. Çakıcı, yasa tasarısına, çözüm sürecini hızlandırmaması ve Kıbrıslı Türklerin haklarını gözetmediği için, geçmişte olduğu gibi ret oyu vereceklerini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, Kıbrıslı Türklerin mağduriyeti giderilmeden sadece Kıbrıslı Rumların tazmin edilmesinin doğru olmadığını savundu. Angolemli, Güney Kıbrıs’ta malını bırakan Kıbrıslı Türklerin kandırıldığını ve verdikleri feragatnamelerle mallarından vazgeçirildiklerini iddia etti.

Angolemli, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan eşdeğer sahibi insanların, Güney Kıbrıs’taki insanlar gibi Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmak istediklerini belirterek, bunun önünün açılmasını istedi.

Hüseyin Angolemli, İskan Encümeni’ne güveni kalmayan eşdeğer mağdurlarının Komisyon üzerinden mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

SOYER

Daha sonra söz alan CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, iskanda yaşanan sorunlara değinerek, bu konudaki yasal düzenlemelere ve hazırlanması sürecinde yaşanan sıkıntılara değindi. Soyer, yapılan yanlışlardan dolayı büyük mağduriyetler yaşandığına işaret etti.

Soyer, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun, Annan Planı döneminde Kıbrıs sorununun önemli bir boyutu olan mülkiyet konusunda yeni bir pencere açılması girişimleri çerçevesinde kurulduğunu hatırlattı. Rum tarafının özellikle ayak sürüdüğü mülkiyet konusunun çözümünde ciddi bir adım olan komisyonun, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinde önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Soyer, bir sonraki adımın, Güney Kıbrıs’taki vasilik makamının, uluslararası hukuk makamının sorgulanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ta mal bırakıp, mağdur olan Kıbrıslı Türklerin durumuna da değinen Soyer, konunun komisyon üzerinden değil de, yapılacak yasal düzenlemelerle çözümlenebileceğini kaydetti. Soyer, 1974 sonrasında “Güney”e yönelik bütün tarih ve beklentilerin yok edilmesinin kötü sonuçlarının yaşandığının belirtti.

TÖRE

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre de konuşmasında, Kıbrıs’ta fetihçi zihniyetinin Rumlara ait olduğunu belirterek, Kıbrıs Türkleri ve Türkiye’ye yönelik bu gibi eleştirilerin gerçekleri yansıtmadığını savundu.

Töre, Kıbrıs’ta uzlaşmaya varılmamasının da Rumların tutumundan kaynaklandığını söyledi. Zorlu Töre, takas ve tazminatı bir yere kadar kabul edebileceğini ancak Kıbrıslı Türklerin yerleşip, sahip çıktığı yerlerinden vazgeçilmesine karşı olduğunu söyledi. Annan Planı’nı ağır bir şekilde eleştiren Töre, “Mal canın yongasıdır ama yaşam hakkı, mülkiyet hakkından daha önemlidir… Yes be annem dönemi sona ermiştir, no be annem dönemi gelmiştir” dedi.

TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Kıbrıs konusunda olası bir yeni planda, tapuların aynen korunması gerektiğini söyledi. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun 140 milyon pound ödeme yaptığını kaydeden Tatar, olası bir anlaşmadan sonra Kıbrıslı Türklere kalacak mülkün hiçbir şekilde sorgulanmaması gerektiğini savundu.

ÖZGÜRGÜN

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün de konuşmasında, mülk konusunun, Annan Planı’nın en karmaşık bölümü olduğunu çünkü her okuyanın farklı yorumladığı ifadeler içerdiğini söyledi. Özgürgün, Rum tarafının Annan Planı’na hayır demesine şükretmek gerektiğini çünkü aksi halde ada ekonomisinin, Rum tarafının bugünkü durumundan çok daha kötü olacağını belirtti.

Loizidu’ya tazminat ödemenin çok büyük bir hata olduğunu savunan Özgürgün, Kıbrıs meselesinin siyasi bir mesele olduğuna işaret ederek, tazminat ödeyerek, sorunun özünün mal-mülk meselesi olduğu yönünde bir algı yaratıldığını iddia etti.

Özgürgün, özellikle mal-mülk konusunda Rum tarafının resmi tezi yönünde bir eğilim yaratıldığını ileri sürerek, Güney Kıbrıs’ta da, KKTC’de olduğu gibi, mağdur olan Kıbrıslı Türklerin mağduriyetini gidermek amacıyla bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs konusundaki BM parametrelerinin belli olduğunu, yeni söylemler yaratmaya gerek olmadığını savundu. Özgürgün, Kıbrıs meselesinin, mal-mülk meselesi değil de, siyasi bir mesele olduğunu unutmamak gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu seçildiğinde “Talat’ın bıraktığı yerden devam edeceksin” yönünde baskı yapan BM’nin, görevi Hristofyas’tan devralan Anastasiades’e ayn baskıyı yapmadığına işaret eden Özgürgün, BM’nin, özellikle BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın tarafsızlığını yitirdiğini iddia etti.

Hüseyin Özgürgün, “Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”na olumlu oy vereceklerini ancak Kıbrıs sorununun mal-mülk sorunu olmadığı ve Güney Kıbrıs’ta mal bırakmış Kıbrıslı Türklerin mağduriyeti konusunda bir adım atılmadığı konusunu da unutmadıklarını söyledi.

ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Tufan Erhürman, Meclis’te yapılan konuşmaların boyutunu aştığını söyledi. Erhürman, “Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olanlarla karşı karşıyayız” dedi.

Meclis görüşmelerini televizyondan izleyen halka işkence yapıldığını savunan Erhürman, konuşmaların, vatandaşlarda “onlar Meclis’e girebildiğine göre, ben de girebilirim” umudu yaratması bakımından da sevindirici olduğunu belirtti.

Erhürman, çözüm şeklinin federasyon olduğunu ve bunu BM kararları arasında olduğuna işaret ederek, konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan kişilerin çıkıp, konuşma yapmasına tahammülü kalmadığını söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili yasanın, iddia edildiği gibi Türkiye tarafından değil, kendileri tarafından yapıldığına işaret eden Erhürman, komisyonun adının dahi yanlış söylendiğini, “Mal Tazmin Komisyonu” dendiğini belirtti.

Erhürman, Komisyon’un Güney Kıbrıs’taki mal için karar üretmesinin mümkün olmadığını, Kıbrıslı Türklerin de sadece takas ya da eşdeğer sözkonusu olduğunda komisyona başvurabileceğini söyledi.

Tufan Erhürman, Komisyon’un, Rumların 1974’ten hemen sonra mülkiyetle ilgili uluslararası dava açmaya başladığını ancak Kıbrıs Türklerin mağduriyetinin giderilmesi için bugüne kadar hiçbir başvuruda bulunmadığına dikkat çekti.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da konuşmasında, 2005’te yapılan “Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasası” sonrasında yapılanlara bakmak gerektiğini söyledi.

Uluçay, komisyonda çalışan kişilerin sözleşmelerinin uzatıldığına işaret ederek, bina gibi bir takım eksiklikleri olduğunu ve bunların giderilmesi yönünde girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Komisyonun bugüne kadar 140 bin sterlinlik ödeme yaptığını kaydeden Uluçay, toplam 5 bin 500 başvurunun yapıldığı komisyonun 579 dosyayı sonuçlandırdığını söyledi. Uluçay, komisyona yapılan  başvuruların son yıllarda arttığına da dikkat çekti.

Uluçay, eşdeğercilerin, komisyonun takas işlemi sırasında devreye sokulması yönünde girişimleri olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından “Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı madde madde görüşülüp, oy çokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken ve/veya Tahsil Edilemez Hale Gelen Borçların Yapılandırılması Yasa Önerisi”ni görüşmeye başladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar