Tarım politikasından dolayı mutfakta çok pahalıyız - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Tarım politikasından dolayı mutfakta çok pahalıyız

Necdet Ergün

KKTC, yaşam maliyeti açısından hem vatandaşlarımız, hem de ülkemize gelen yabancılar için ,yani “ turist-öğrenci,işçiler,yabancı konut sahipleri ” için gittikçe pahalı bir ülke haline gelmeye başladı.KKTC’de satın alma gücü görece düşüyor.

Pahalılık görece bir kavramdır ve gelire göre anlam ifade eder. Bu açıdan baktığımızda da,genel olarak asgari ücretimize ve kişi başı gelirimize göre de pahalıyız. Bir çok mal ve hizmet tüketimi açısından da pahalıyız ama özellikle MUTFAK HARCAMALARI’nda çok daha fazla pahalıyız. Ki,esas problemimiz de bu.


Çünkü,bu alandaki pahalılık sadece yerli halkımızı değil, “ üniversite –turizm-yabancı işgücü-yabancı konut piyasasında ” da sorun oluyor.Bu yüzden pahalılık,rekabet gücümüzü ve dış talebimizi olumsuz etkiliyor. İstisnasız bütün bu sektörlerdeki kişilerden ciddi şikayetler alıyoruz.

Elbette, adayız ve küçük ölçeğimizden dolayı bazı mal ve hizmetlerde kabul edilebilir limitlerde pahalı olabiliriz ama bir çok mal ve hizmette Türkiye’ye ve Güney’e göre pahalıyız.

Özellikle, sebze-meyve, kuru gıda, endüstriyel tarım ürünleri, et-tavuk-süt ürünleri,unlu mamuller, sıvı yağlar vs gibi özellikle YİYECEK-İÇECEK grubunda daha da pahalıyız. Hele,sebze-meyve,kuru gıda,tavuk, vs gibi yanı başımızda dev bir TARIM ülkesi varken bu kadar pahalı olmamız NORMAL değildir.

Ölçek ekonomi sorumuz, navlun sıkıntımız,enerji maliyetimiz,asgari ücrette ve işgücü piyasasındaki yanlışlarımız,iş gücünün üzerindeki yükler,dolaylı ve dolaysız vergi-harç yükleri vs gibi genel olarak KKTC ekonomisinin pahalılığın bileşenleridir.

Ama tüm bunlardan daha baskın ve tek başına bu yanlış politikadan dolayı özellikle MUTFAK’ta PAHALI olmamızın esas sebebi ; “ (i)yanlış tarım politikamız, (ii) özellikle tarım ürünlerine uyguladığımız yasakçı ve korumacı ithalat rejimimiz ve (iii) buna bağlı tarım ürünlerinde uyguladığımız ön izin mekanizmasıdır ”.

Tek başına “Ön izin mekanizmasının” ekonomimize yarattığı anomalileri,sapmaları,haksız rekabetleri,tekelleşmeyi ve kaynak israfını anlatmakla bitiremiyiz.

…Ne yazık,mutfakta pahalılığımızın ve bahsettiğim sektörlerdeki rekabet gücümüzü olumsuz etkileyen en büyük sorun “TARIM BAKANLIĞI ve POLİTİKALARIDIR”.Üstelik son yıllarda adına GIDA’yı da koymasına rağmen.

Yani,tüketicilere ucuz ve sağlıklı gıda ürünlerini taahhüt etmesine rağmen.Ama ne yazık,Tarım Bakanlığı genelde üreticilerin bakanlığıdır,müşterisi ve oy potansiyeli üreticilerdir,dolayısıyla tüketiciler orası için ikincil derecede önemlidir.Bunu dengelemesi gereken Ekonomi bakanlığı da bu konuda yeterince etkili değil.

Aslında tüm bunların  esas sebebi, henüz neyi üretip-üretmeyeceğimize DEVLET POLİTİKASI niteliğinde karar veremememizdir.Bu ülkede inanın hiç tarım üretimi yapmasak,yani tüm tarım ürünlerini yurt dışından getirsek; hem kişi başi gelirimiz,hem genel milli gelirimiz,hem de satın alma gücümüz,rekabet edebilirliğimiz bugünden çok daha yüksek olacaktır. % 5’lik tarım bir sektörü(ki önemli bir kısmı devlet yardımı) ekonominin % 95’lik kısmını esir almış durumdadır.

KKTC ekonomisi, turizm ve üniversite sektörlerinin lokomotifliğinde HİZMETLERE dayalı bir ekonomi olması gerekir. Tüm politikaların önceliği bu olmalıdır. Tarım ve sanayi de bu sektörlerlere TAMAMLAYICI politikalarla monte edilmelidir.

Halbuki,biz özellikle TARIMDA bu sektörlere REKABETÇİ politikalar uyguluyoruz ve bundan dolayı da çok pahalıyız, kaynakları israf ediyoruz, tarımda esas rekabet gücümüz olan kısıtlı ürünleri de verimli-rekabetçi-yüksek katma değerli üretemiyoruz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar