Tarihi uzlaşı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Kıbrıs

Tarihi uzlaşı

Tarihi uzlaşı

PAZARLIK YAPILDI: Anayasa değişikliği konusunda geride kalan iki günde perde gerisinde çetin pazarlıklar yapıldı. DP-UG Meclis Genel Kurulu’na gelen pakette yer alan 23 maddenin birini reddetti 12 maddede ise değişiklik istedi. UBP de dünkü Meclis Genel Kurulu’nda değişiklik önerilerine önce toptan retçi yaklaştı sonra “Bazı maddelerde değişim koşuluyla” oy doğrultusunu değişti

22 MADDEDE UZLAŞI: Anayasa Komitesi’nin oy birliği ile genel kurula havale ettiği 23 maddelik Anayasa Değişikliği Yasa Önerisi uzlaşı nedeniyle 22 maddeye düşecek. Azınlık haklarını düzenleyen madde DP-UG ile UBP’nin onayı olmadığı için genel kuruldan geçemeyecek
HALK İRADESİ ETKİLİ OLDU: Anayasa Komitesi Başkanı Asım Akansoy, Meclis’teki tüm siyasi partilerin değişiklik konusunda uzlaşmasını Havadis’e değerlendirdi. Akansoy: En önemli etken halkın demokratikleşme ve sivilleşme iradesi oldu. 30 yıl sonra gelen tarihi bir uzlaşı yakalandı
YARIN ONAYLANACAK: Meclis dünkü birleşiminde Anayasa Değişiklik Paketi’nin 3 maddesini oy birliğiyle onayladı. Genel kurul gruplar arası mutabakatla çalışmalarını yarına erteledi. Paketin madde medde görüşülmeye devam edeceği yarın DP-UG ve UBP’nin değişiklikleri önerileri de sunulacak


Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, dün Anayasa değişikliği gündemiyle olağanüstü toplandı.
Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında, saat 11.35’te başlayan toplantıda, “Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” ele alındı.
“Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi” hakkındaki komite raporunu Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy okudu.

UBP nisap sonrası girdi
Ulusal Birlik Partisi Milletvekilleri, genel kurul toplantısına nisabın sağlanmasının ardından girdi.
Toplantının başında UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, 29 yıl sonra Anayasa değişikliğine gidilmekte olduğunu, UBP olarak karşı oldukları yerlerde gerekçelerini açıklayacaklarını, kapsamlı bir değişiklik yerine parça parçaya neden karşı olduklarını açıklayacaklarını söyledi.
Özgürgün, Anayasa değişikliğinin yeterince tartışılmadığını kaydetti.

UBP tavır değişti
Genel kurulda değişiklik önerisinin geneli üzerinde konuşmalar devam ederken perde gerisinde de pazarlıklar devam etti. Günün sonunda UBP’de Anayasa Değişiklik Paketi’nin madde madde görüşülmesine onay verdi. Karar oy birliğiyle alındı. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra tasasının madde medde görüşülmesine geçildi.

3 madde onaylandı
Meclis dünkü birleşiminde Anayasa Değişiklik Paketi’nin 3 maddesini oy birliğiyle onayladı. Her üç maddeye de Meclis’te bulunan 4 siyasi partinin genel kurul toplantı salonunda yer alan tüm milletvekilleri onay verdi. Genel kurulda “Anayasa Değişiklik Paketi”nin 4. Maddesi görüşülürken gruplar arası mutabakatla genel kurul çalışması sonlandırıldı.
Devamı yarın
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Anayasa değişikliklerini yarın yapacağı birleşimde madde madde görüşmeye devam edecek. Yarınki görüşmede DP-UG ve UBP’nin de değişmesini istediği maddelerde öneri sunacağı öğrenildi.
TDP vicdani rette ısrarlı
TDP komite aşamasında uzlaşı sağlanamadığı için yasa önerisinden çıkarılan vicdani ret konusunda ısrarlı. Genel kurulun yarınki birleşiminde TDP’nin vicdani reddi yeniden önermesi bekleniyor. Geçici 10. Madde’de de ısrar eden TDP’nin Anayasa değişiklik önerisinin ilk halinde yer almaması nedeniyle, genel kurul aşamasında Geçici 10. Madde’yi yeniden gündeme getirmesinin teknik olarak mümkün olmadığı öğrenildi.


CTP yoğun çaba harcadı
Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin Meclis’ten oy birliği ile çıkması için CTP-UG yoğun çaba harcadı. Son üç gün içinde CTP Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu’nun da dahil olduğu toplantılarda önce koalisyon ortağı DP-UG’nin endişelerinin giderilmesi için çalışıldı.

DP ikna oldu
Yapılan uzun erimli toplantılar sonucu DP grubu bazı maddelerde genel kurul aşamasında değişiklik önermesi ve önerilen değişikliklerin desteklenmesi koşuluyla ikna oldu. DP-UG bu çerçevede 23 maddelik paketteki bir maddeyi toptan reddederken 12 maddede ise değişiklik önerisi hazırladı. DP-UG ile UBP’nin çekincesi ve olumsuz oy kullanacağını açıklaması nedeniyle değişiklikler arasında yer alan ve azınlık haklarını düzenleyen 12 A maddesinin genel kurul aşamasında paketten çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

DP-UG önerilerini cuma günü sundu
Koalisyon ortağı DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş perşembe ve cuma günü yapılan görüşmelerin ardından, detaylı önerilerini koalisyon ortağına sundu. CTP bu kez kendi içinde ve diğer partilerle yeni bir istişare gerçekleştirdi. DP-UG’nin önerileri değerlendirildi.
UBP Meclis’te ikna edildi
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Özgürgün, Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin geneli üzerinde yaptığı ve olumsuz görüş belirttiği konuşmanın ardından UBP grubunun ikna olması ve tasarıya olumlu oy kullanmaya başlaması, genel kurul çalışmaları devam ederken pazarlıkların devam ettiğini gösterdi.
Bir yandan Meclis Genel Kurulu devam ederken, diğer yandan da perde gerisinde UBP grubunun ikna çalışmaları sürdürüldü. UBP’nin çekinceleri konusunda ikna edilmesinde DP-UG’nin önemli bir rol oynadığı öğrenildi. İki partinin içerik açısından pakette itiraz ettikleri noktaların örtüşmesi nedeniyle, DP-UG’nin değişiklik önerilerini gören UBP grubu da ikna oldu.

UBP’nin değişiklik talepleri de kabul gördü
Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Anayasa değişiklik önerilerinin oy birliğiyle geçmesi için kendilerinin de genel kurul aşamasında öneri sunacağını söyledi ve zaman istedi. Cumhuriyet Meclisi’nin dünkü toplantısı bu nedenle yarıda kesilerek gruplar arası mutabakat gereği denilerek yarına ertelendi. UBP’nin spesifik olarak hangi maddelere öneri sunacağı henüz netlik kazanmadı ancak, “azınlık haklarını” düzenleyen maddeye toptan ret verileceği kesin.

DP’nin değişiklik istediği maddeler

Demokrat Parti Ulusal Güçler 23 maddelik Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’nin 12’sinin değişmesi için öneri verecek. DP-UG grubunun öneri vereceği maddeler ve içerikleri şöyle:
1-35A: Çocuk haklarını düzenleyen madde
2-40: Çevrenin korunmasına ilişkin madde
3-70: Kamu çalışanlarına siyaset yasağının kaldırılması
4: 81: Meclis Genel Kurulu’nun 17 milletvekili ile toplanmasına imkan sağlayan madde
5: 90: Uluslararası Antlaşmaları Uygun Bulma ( AİHM kararları ile ilgili madde)
6: 114: Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)
7: 119: Belediye başkanlarının görevden alınmasını düzenleyen madde
8: 113A: Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile ilgili madde
9: 132: Sayıştaylık ile ilgili madde
10: 143: Yüksek Mahkeme’nin oluşumu ve görev bölümü
11: 144: Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri
12: 152: İdari Mahkemelerle ilgili düzenlemeleri içeren madde

Gözler Cumhurbaşkanı’nda

Cumhuriyet Meclisi’nde sağlanan uzlaşı ile Anayasa Değişiklik Paketi’nin 22 madde olarak Meclis’ten oy birliği ile geçeceğine kesin gözüyle bakılırken gözler Cumhurbaşkanlığı’na çevrildi. Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi’ni 15 günlük süreyi kullanarak mı, yoksa kısa sürede bir değerlendirme yaparak meclise geri göndermeyi veya onaylamayı mı tercih edeceği merak ediliyor.
15 günü kullanırsa referandum zora girer
Cumhurbaşkanı derviş Eroğlu’nun, Anayasa’nın kendine verdiği 15 günlük değerlendirme süresini kullanarak yasa önerisini meclise geri göndermedi halinde referandum zora girer. Cumhurbaşkanı’nın öneriyi geri göndermesinin ardından Meclis onayına ilişkin aynı sürecin bir kez daha yaşanması gerekecek. Meclis öneriyi yeniden onaylar ve Cumhurbaşkanı’na gönderirse Cumhurbaşkanı’nın ikinci bir veto hakkı olmayacak ancak, geçecek süre nedeniyle, Anayasa değişikliklerinin referanduma sunulması zora girecek.

 

Akansoy: Tarihi bir uzlaşı oldu
Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin başkanı CTP Milletvekili Asım Akansoy, UBP’nin de Anayasa değişikliğine olumlu oy vermesini ardından Havadis’in sorularını yanıtladı.
Yaşanan gelişmeyi “Tarihi bir uzlaşı” olarak değerlendiren Akansoy, Kıbrıs Türk siyasetinin bu hareketle topluma umut verir bir noktaya geldiğini söyledi.
Kimse yüzde yüz memnun olmadı
Asın Akansoy, Anayasa değişiklik önerilerinin Meclis’ten oy birliği ile geçmesini sağlayan uzlaşı nedeniyle hiçbir siyasi partinin Anayasa değişikliğinden yüzde yüz memnun kalmayabileceğini ancak bu uzlaşı ile komitede sağlanan oybirliğinin genel kurulda da sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı. Akansoy Meclis’teki siyasi partilerin böylesi bir tavır geliştirmesinin gelecek açısından da umut verici olduğunu belirti.
Bu uzlaşı örnek olacak
Asım Akansoy, bu uzlaşının örnek olacağını ve Anayasa Komitesi’nin bundan sonraki süreçte de benzer bir yaklaşımla hareket ederek uzlaşı arayacağını söyledi. Uzlaşının nedenini halkın isteği olarak özetleyen Akansoy “En önemli etken halkın demokratikleşme ve sivilleşme iradesi oldu. 30 yıl sonra gelen tarihi bir uzlaşı yakalandı” dedi.
Akansoy, komite çalışmalarına verdikleri destek nedeniyle tüm partilere de teşekkür etti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar