Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Dünya

Suriye sınırında savaş uçağı düştü

Suriye sınırında, hangi ülkeye ait olduğu henüz bilinmeyen bir savaş uçağı Türk jetleri tarafından vurularak düşürüldü. Askeri kaynaklar, Türk F-16'larının sınır ihlali yapan bir uçağı düşürdüğünü doğruladı. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşen uçağın hangi ülkeye ait olduğu henüz bilinmiyor. Uçakta bulunan iki pilotun ise paraşütle atlayarak kurtulduğu belirtiliyor.
Doğan Haber Ajansı cephedeki Türkmen kaynakların, Türkiye sınırına çok yakın olan Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü, pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söylediğine ilişkin haber geçti.
DÜŞÜRÜLEN UÇAK SU 24 TİPİ RUS UÇAĞI 
Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğu kaydedildi.
İKİ KİŞİ YARALANDI
Suriye sınırında düşen uçağın savrulan parçalarının Yayladağı ilçesinde Dutlubahçe köyünde 2 kişinin yaralanmasına neden olduğu bildirildi…
Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16'ların, sınır ihlali yapan uçağı dört kez uyardığı belirtiliyor. Türk F-16’larının AIM-120 AMRAAM füzesiyle isabet almasının ardından pilot fırlatma koltuğu ile uçağı terk etmişti.
TÜRKİYE UYARMIŞTI: KARŞILIK VERİRİZ
Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı. Askeri kaynaklar tarafından verilen bilgiye göre, Sınır ihlali yapan bir uçağın,  Türk savaş uçakları tarafından düşürüldüğü belirtildi..
REJİM GÜÇLERİ PÜSKÜRTÜLÜNCE RUS UÇAĞI  GELDİ 
Hatay'ın Yayladağ İlçesinin karşısında 1 ile 4 kilometrelik uzaklıklardaki Türkmenler'in yoğun olduğu bölgelerdeki tepelerde Beşar Esad'a bağlı rejim güçlerinin bu sabaha karşı püskürtülmeye başlandığı, düşen uçağın da tam bu anlarda Türkmenlerin bulunduğu bölgeye yaklaştığı anlaşıldı. Yerel kaynaklar, uçağın Türkmen Dağın'daki tepeler üzerinden Türkmenler'in barındığı Yamadı kampı bölgesine yaklaşırken Murtlu ve Kepir köyleri belgesindeki Kızıldağ Tepesi üzerinde düştüğünü söyledi. Pilotların yaklaşık 500 metre aralıkla bu bölge paraşütle atladığı, muhtemelen pilotların Türkmenlerin eline düşmemesi için çevresinin bombalanarak yaklaşmalarının önlendiği de belirtildi.

GEÇEN AY İHA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
Türk savaş uçakları 16 Ekim'de Suriye sınırı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı bir İHA düşürmüştü. Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya bize, düşürülen İHA'nın kendilerine ait olmadığını söyledi" ifadesini kullanmıştı.

LAVROV YARIN TÜRKİYE'YE GELİYOR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yarın Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Lavrov'un Türkiye ziyaretinde Suriye krizinin ele alınması bekleniyor.
DHA