Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Soygun girişimi şimdilik cezasız

 

DAVA GERİ ÇEKİLDİ: Merkez Bankası önünde soygun girişiminde bulunduğu gerekçesiyle 163 gün tutuklu kalan Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, avukatlarının açtığı “işkence gördüler” davası nedeniyle serbest kaldı. Savcılık, davayı geri çekti

SUÇU KİM İŞLEDİ: Savcılığın kararı geri çekmesinin ardından, mahkeme heyeti de sanıkları serbest bıraktı. Asker kökenli Murat Bulut ve Ayhan Yıldız görevlerine geri dönecek. Herkesin merak ettiği nokta ise “Suçu kim işledi?..”  Polis daha önce, ellerinde kamera görüntüsü olduğundan bahsetmişti

“KAMU MENFAATİ YOK”: Başsavcılık, disiplin soruşturması neticelenmeden soygun girişimi ile ilgili yürütülen davanın ileriye götürülmesinin adaletin tecellisine katkı koymayacağı yönünde mahkemeye görüş bildirdi. Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, aleyhinde “takipsizlik kararı” dosyaladı. Dava ileride yeniden dosyalanabilir

Duygu ALAN
Merkez Bankası önünde soygun girişimi, soruşturma sırasında polisin işkence yaptığı iddiası ile açılan karşı dava nedeniyle düştü. Gözler, Savcılığın yeni bir dava açıp açmayacağı noktasında.
Merkez Bankası önünde soygun girişiminde bulunduğu gerekçesiyle 163 gün tutuklu kalan Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, avukatlarının açtığı “işkence gördüler” davası nedeniyle serbest kaldı. Savcılık, davayı geri çekti
Lefkoşa’da ağustos ayında Merkez Bankası önünde meydana gelen soygun girişimi olayı ile ilgili tutuklanan Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, “Silahlı soyguna teşebbüs”, “Özel izinsiz Ateşli silah (tabanca) taşıma”, “İzinsiz tabanca tasarrufu”, “Dehşet yaratacak şekilde korkutmak için silah taşımak”, “Tecavüzi alet bulundurmak” ve “darp” suçlarından itham edilmek üzere dün Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
Murat Bulut’un Avukatı Menteş Aziz’in “Murat Bulut poliste tutuklu bulunduğu 11 günlük süre içerisinde ağır işkenceye maruz kaldı” iddiası üzerine açılan soruşturmanın devam etmesinden dolayı Başsavcılık, Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, aleyhinde “takipsizlik kararı” dosyaladı.
Başsavcılığın talebi doğrultusunda mahkeme, Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut’un serbest kalmasına emir verdi.

163 gündür tutuklulardı
Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, olayın meydana geldiği 15 Ağustos 2014 tarihinde gözaltına alınmış, mahkeme kararı ile soruşturma maksatlı 11 gün poliste tutuklu kaldıktan sonra hükümsüz tutuklu olarak Merkezi Cezaevi’ne gönderilmişti.
Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, Merkezi Cezaevi’nde 152 gündür hükümsüz tutuklu olarak bulunuyordu.

Özçınar: Başsavcılık takipsizlik kararı dosyalamayı uygun buldu
Ömer Güran başkanlığındaki, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan Ağır Ceza Mahkemesi huzurunda görüşülen davada Başsavcılık adına Savcı Aliye Özçınar hazır bulundu.
Savcı Özçınar, mahkemede, dava ile ilgili devam eden bir disiplin soruşturması olduğu için söz konusu davanın daha ileriye götürülmesinin adaletin tecellisine katkı koymayacağını söyledi.
Savcı Aliye Özçınar, bu nedenle Başsavcılığın Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut aleyhinde “takipsizlik kararı” dosyalamayı uygun bulduğunu kaydetti.
Mahkeme heyeti, Başsavcılığın talebi üzerine Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut’un serbest kalmasına emir verdi.

Aziz: Başsavcılık yerinde karar verdi
Murat Bulut’un avukatı Menteş Aziz, davanın ardından Havadis’e yaptığı açıklamada, Başsavcılığın “Takipsizlik kararının” yerinde bir karar olduğunu belirtti.
Avukat Aziz, soygun girişimi olayı ile ilgili dün mahkemeye çıkarılan Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut aleyhinde ileride tekrar dava açılıp açılmayacağı sorusuna ise “Buna yine Başsavcılık karar verecek” dedi.
Avukat Menteş Aziz, dünkü dava ile ilgili şunları söyledi:
“Murat Bulut, polis tarafından ciddi bir işkenceye maruz kaldı. İddiamızda ilk günden buya ısrarlı olduk. İlgili mercilere de yapmış olduğumuz vaki müracaat üzere Murat Bulut’un işkenceye tabi tutulduğunu iddia ettik ve soruşturma talebinde bulunduk.
Bunun üzerine bir disiplin soruşturması açıldı ve bir polis müfettişi ile Başsavcılığı temsilen bir savcı Merkezi Cezaevi’ni ziyaret ederek çalışma yaptı, ifadeler aldı, Murat Bulut’un ‘işkence’ ile ilgili şikayetini değerlendirdi.
Bugünkü (dünkü) duruşmada da Başsavcılık, henüz konu disiplin soruşturmasının neticelenmediğini bu sebeple davayı daha ileriye götürmenin bu aşamada amme menfaatine ters düşeceğini belirterek, takipsizlik dosyaladı. Mahkeme Başsavcılığın talebini değerlendirdi ve sanıkların serbest kalmasına emir verdi.”

“Askerler, görev başı yapacak”
Avukat Menteş Aziz, Ayhan Yıldız ve Murat Bulut’un askeri personel olduğunu ve bugün görev başı yapmak üzere görev yerlerine teslim olacaklarını söyledi.
Aziz, “Ayhan Yıldız, Hüseyin Kartaltepe ve Murat Bulut, 11 gün soruşturma maksatlı poliste tutuklu kaldıktan sonra mahkeme emri ile Merkezi Cezaevi’ne hükümsüz tutuklu olarak gönderilmişti. Merkezi Cezaevi’nde 152 gündür hükümsüz tutuklu bulunduktan sonra sanıklar, çıkarıldıkları Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile serbest kaldılar. Sanıkların tutukluluk süresi altı ayı doldurmadığından askeri personel olan Murat Bulut ile Ayhan Yıldız, yarın (bugün) görev başı yapmak üzere birliklerine teslim olacaklar” dedi.

Dosya kapanmadı
Ağır Ceza Mahkemesi’nin dün vermiş olduğu karar 3 zanlının beraat ettiği anlamı taşımıyor. İşkence iddiası ile ilgili soruşturma devam edecek. Bu soruşturmanın ardından eğer işkence kanaatine varılırsa, işkence ile elde edildiği düşünülen deliller dava dosyasından çıkarılacak.

Soruşturma bir ay içerisinde başlatılacak
Ancak, işkence ile ilgili soruşturma sürecinin tamamlanmasını ardından polis ve savcılık 3 zanlı ile ilgili mahkeme sürecini yeniden başlatacak. Havadis’in ilgili çevrelerden derlediği bilgilere göre işkence ile ilgili soruşturma kısa sürede tamamlanarak bir ay içerisinde konunun Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yeniden gündeme gelmesi ve zanlıların yeniden tutuklanması bekleniyor.