SİYASİ PARTİLERİN YEREL SEÇİMLERDEKİ ŞANSLARINA BAKTIK! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

SİYASİ PARTİLERİN YEREL SEÇİMLERDEKİ ŞANSLARINA BAKTIK!

Nasıl becerdilerse becerdiler,  kafamızı üç parçaya böldüler!  Önümüzdeki Pazar  gününün yerel seçimleri,  Anayasa değişiklilerinin oylanması ve tabi artık hayatımızın rutinleri arasında giren  müzakereler süreci…
Bizim gibi iki karpuzu bir koltuğa sığdıramayan toplum için yaratılacak daha büyük meşguliyet olamazdı!  Kıbrıs Türk halkı aktiftir derler ya,  doğru.  Eğer bunlar da olmasaydı ne yapar eyler kendine yeni heyecan dalgaları yaratırdı…
Önümüzdeki Pazar günü  sandığa gidiyoruz.  Uzun zamandır ilk kez Yerel seçimler bu kadar sessiz ve tevekkül içinde geçiyor.  Öncelikle kimler yeniden Belediye Başkanı olacak belli!  Lefkoşa dışında sürpriz yok! Neden böyle oldu?  Önce UBP cephesine bakalım çünkü başı çekip seçimlere şekil verecek olan bu  partiydi. Oysa:         UBP’nin büyük parti oluş kimliğini yitirdiğinden  seçimlere yeterince asılamadı. 
DP ile seçimlerde ortak adaylar üzerinde ittifaka varmasına karşın bu ittifakı her iki partinin de çatlatmasından dolayı kullanamadı!
UBP kendi  içinde Kurultaylar kavgaları ile darma duman olurken kapıya kadar dayanan yerel seçimlere hazırlıksız yakalandı!          Tabii ki bir kolu ile bir bacağını yani vücudunun yarısını  kapıp kaçan UG ile gücünü kaybederek birinci parti iddiasını da kaybetti!
FAKAT:  UBP cephesinde zaten herkeslerin bildiği bu gerçeklere karşın  öteki siyasi partiler mi  Yerel seçimlere güçlüce gidiyorlar? 
Değil işte!  Siyasi partilerimiz gitgide kendi içlerinde amipler gibi bölünüp yeniden oluşuyorlar.  Mesela CTP’de çok açık seçik  artık  bir  “eskiler-yeniler”  tartışması vardır.
Olmamalı mıydı?  Mümkün mü?  Sorun partileri  “eskileri ve yenileri ile  bir bütünsellikte tutacak  “lider eksikliklerinde!”   Mesela Yorgancıoğlu!   Zaten her zaman  “zor parti”  olan,  “bünyesi diyalektiğin türlü çeşitli oynaşmalarıyla dalgalı CTP’de istese de bir Özker Özgür bir Talat dönemi yaratamazdı…
Buna karşılık yine de  UBP’ye fark attı.  KKTC Meclisine hem  “nev’i şahsına münhasır”  bir Meclis Başkanı hem dinamik  genç milletvekilleri  kazandırdı.  Ki bunu geçmişte UBP başarmıştı, parça körçe oldular bereketini göremediler!
YEREL SEÇİMLERE GELİNCE:  Bu Pazar olup bitecek ama sandıklara yansıyacak olanlar   artık iyicene açığa çıkan ve süreç halini  alan  “eskiler-yeniler”  çekişmeleri olacaktır!  Buraya kadar gelmişken bir hatırlatma yapalım:
Anayasa değişiklikleri yapılırken   yerel seçimlerle ilgili  “üç dönemden fazla Başkanlık yapılamaz”  diye bir madde konduydu.  Buna  bizzat ben de karşı çıkmış,  kimse kimselerin  seçme seçilme gibi  en tabi olması gereken demokratik hakkını kısıtlayamaz demiştim…
Sonradan çok düşündümdü ama:  Acaba üç dönemden fazla görev yapan Belediye başkanları çok mu başarılı olmaktadırlar? Ki sürekli yeniden seçilmektedirler!  Yoksa o süreler içinde oyunu nasıl oynayacaklarının taktik ve stratejilerini çok iyi öğrenip  “popülizmi”  iyi kullandıkları için mi  seçilmektedirler?
Neden böyle düşündüğüme gelince:  “Seçmeni”  memnun ederek belediye başkanı seçilme kaygısı öne çıktıkta  her zaman halkın ve   “sınırları içindeki belediye yörelerinin ödediği faturalar olmuştur!”   Bir kaçını yazayım. 
Çarpık yapılaşmalara göz yumdular! 
İsteyenin istediğince evinde izinsiz tadilatlar yapmasına ses çıkarmadılar!
Sahillerin içine kadar sokulan imar iskâna aldırmadılar!
Dar bütçelerine karşın sürekli istihdamlarla  belediyeleri batırdılar!
Ağızlarda sakız gibi çiğnenen  rüşvet olaylarına karşın her zaman sorgusuz ve denetimiz kaldılar!
Gitgide  “bırakın yapsınlar, bırakın gitsinler”  tutumunu  kalıcılaştırdılar!
Gereksiz bir takım hizmetlerle göz boyadılar, faturasını  boş yere ekstradan vergilerle halka  ödettiler!
Kentleri asla temiz tutamadılar,   zaten kent de  yapamadılar!
Kısaca   görevde ne  kadar  uzun süre kaldılarsa   o kadar   “kanıksamayla  aldırmazlık psikolojisine düştüler!               Denecek  ki  “seçmen sandıkta cevabını verir  ama.”  İşte söylediğimiz tam  budur.  “O cevabı vermemek için ciddiyet ve denetimden uzak  belediyecilik yaptılar” diyoruz! 
VE EKLİYORUZ:  Kim seçilirse seçilsin.  Artık her belediye’de işler düne göre daha zor olacaktır!
     **********
SİYASİ  SORUNDA  RUM-TÜRK TARAFLARININ AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI!

Tabi usandık!  Çünkü devam eden  müzakereler sadece kopma noktasına getirilmekle kalmadı,  gitgide “sertleşiyor”  da! 
Türk tarafı her ne kadar  “biz barışçı çözüm” istiyoruz nakaratı ile dünya aleme   “barışçı çözüm”  istediğini duyuruyor olsa da.
Kudret Özersay’la   Özdil Nami gibi iki genç politikacı dünyanın dört yanını dolanarak hem sorunu hem Türk tezlerini anlatmaya devam ediyorlarsa da.
Ankara süreci can’ı gönülden desteklediğini her fırsatta tekrar ederek  yapıcı rolünü oynamakta ise de!
Bu olumlu çabalardır ki müzakerelerin şu veya bu şekilde devam etmesine   katkı sağlasa da.
Yine de müzakereler iyi gitmiyor!  Hatta bir süre sonra belki  şöyle bile diyeceğiz:
“Keşke masaya hiç oturulmasaydı.  En azından gelecekte  bir gün müzakerelerin başlayacağı  umudu ile yaşar,  hem zaman kaybetmez  hem de bölgemizin en aksi büksü  olduğu bu dönemde kendimizi sonu belirsiz görüşmeler badiresine atmazdık!”  Olan oldu!  Bir daha yazalım.
Rum’un  müzakerelerin kopmasından tırnak kadar etkileneceğini sanmıyoruz! Kimselerin Güney’i  suçlayacağını da zannetmiyoruz!  Çünkü:
BİR: İstediği  anda istediği  zamanda yeni bir müzakere masası kurma inisiyatifi hâlâ Rum’un elindedir.             İKİ: Bu da Rum’un,  çıkarlarını gözetirken müzakere masasını en doğru zamanda kurup istediklerini elde etme şansını artırmaktadır.   
ÜÇ:  Güney artık AB üyesidir  ve bu üyeliğini tepe tepe kullanacaktır. Üstelik  şu sıralarda dönem başkanı Yunanistan’dır,  şansı iki kat artmıştır! 
DÖRT:  Rum Doğu Akdeniz’deki gazı dolayısıyla Annan Planı dönemlerinden çok daha güçlüdür,  nitekim bu  “gaz”  Amerika’nın Kıbrıs’a yönelik ilgisini de artırmıştır!
BEŞ:    İtiraf etmeliyiz.  Rum cüce olmasına karşın dış politikasını mesela Ankara’dan çok daha iyi kurgulamaktadır.  Ayni anda Amerika, AB,  Rusya,  İsrail  hatta Mısır,  Filistin  gibi birbirleriyle ne ittifaklar ne de yakınlaşmaları söz konusu olmayan ülkelerle iyi ilişkiler kurmaktadır.
ALTI:  Tüm bu avantajlar şu anda Rum’u  müzakere sürecinde güçlü kılan  siyasi unsurlarsa Rum neden Türk tarafı karşısında istediklerini elde etmek için muzırlık üzerine muzırlık dikmesin?  Bunlara karşın Türk tarafının da elinde tutuğu siyasi ve ekonomik kozları vardır.   Rum’u bir yerde masada tutan da bunlardır. Mesela:              Rum’un ekonomisi iyi değil, muhtaç’ı dide durumuna düşmüştür!        Elinde koz olarak tuttuğu gazını, AB’ye Türkiye üzerinden sevk etmekten başka çaresi yoktur…
Türkiye hâlâ Rum gemi ve uçaklarına limanlarını açmamıştır.  Bu nedenle  tankerleri özellikle İskenderun akaryakıt taşımacılığında  büyük  kayıplara uğramaktadır!
Türkiye vetosu nedeniyle NATO’ya girememektedir.
Çözümsüzlüğe karşın Kuzey karşısında çaresizdir de-fakto da olsa KKTC’yi her vesile ile dolaylı yoldan tanımak zorunda kalmaktadır!  (Mesela sınır kapılarından geçerken.)
En önemlisi  çözümsüz Kuzey  kırk yıldır  Rum’a muhtaç olmadan yaşamaktadır.  Üstelik Türkiye’nin güvencesinde  hatta olmayan ekonomisine karşılık şu sıralarda Rum’dan daha ileride bir yaşam koşulu vardır!
Ve yadsınamaz gerçek:  İstese de istemese de   gün gele çözümden kaçamayacağı gerçeğinin her zaman Demokles’in kılıcı gibi başının üzerinde olduğudur…

Tüm bu avantaj ve dezavantajlara  karşın hem Rum hem Türk  tarafları  kendi yollarına devam ediyorlar. Mesela önümüzdeki  pazar bir yerel seçimimiz  bir  “referandumumuz”  var.  Eee insaf!  Bir günde böylesi demokratik bir teamülün  seçme seçilme,  onaylama onaylamama iradesini kullanan bir halk,   “devlet”  değil de nedir?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar