Sınav değil rezalet - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Kıbrıs

Sınav değil rezalet

Sınav değil rezalet

475 ÖĞRENCİ ALINACAK: Kolejlere Giriş Sınavı’nın 2. basamağı, dün 6 okulda, 7 sınav merkezinde, iki oturum şeklinde yapıldı. 2 bin 25 öğrenci sınava girmek için kayıt yaptırdı. 2015-2016 öğretim yılı için kolejlerde kayıt hakkı elde edecek öğrenci sayısı ise yalnızca 475

ÇOCUKLAR SINAVDA, VELİLER SOKAKTA: KGS’nin yapıldığı Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde, veliler okul avlusuna alınmadı. Sınava katılan binlerce çocuk sınıflarda sınav stresi ile ter dökerken aileleri de güneşin altında terledi


DEMİR PARMAKLIKLAR AYIRDI: Sınava katılan öğrenciler, teneffüs saatinde aileleri ile okulun avlusunu çevreleyen demir korkulukların arkasında görüştü. Aileler, aşırı sıcak hava ve tüm strese rağmen demir parmaklıkların ardından çocuklarına gülümseyerek heyecanlarını atıp, yaşadıkları stresi atlatabilmeleri için destek oldu

SINAV SİSTEMİ ELEŞTİRİLDİ: Bazı veliler, KKTC’deki eğitim sitemini eleştirerek Kolejlere Giriş Sınavı’nın başarı ölçütü olmadığını öne sürerken bazı veliler, ne kadar sıkıntılı ve stres yüklü bir süreç olsa da çocuğun “başarısını belgelediğinden” Kolej Sınavı’nın şart olduğu yönünde görüş bildirdi


Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kolejlere gelecek öğretim yılında alınacak 475 öğrencinin belirlenmesi için düzenlenen sınavların ikinci aşaması olan Kolejlere Giriş Sınavı (KGS) 2. basamağı (KGS-2) dün yapıldı.
Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde olmak üzere 7 sınav merkezinde iki oturum şeklinde düzenlenen sınavda, binlerce çocuk sınıflarda sınav stresi ile ter dökerken onları okul avlusunun dışında bekleyen aileleri de güneşin altında terledi.
Tüm okullarda saat 09.00’da başlayan ilk oturumun tamamlanması ile saat 10.30’da teneffüse çıkan çocuklar soluğu onları okul dışında heyecan ile bekleyen ailelerinin yanında aldı.
Sınava katılan öğrenciler, okul avlusuna girişleri yasaklanan anne, baba ve kardeşleri ile okulun avlusunu çevreleyen demir korkulukların arkasında görüştü.
Aileler, aşırı sıcak hava ve tüm strese rağmen demir parmaklıkların ardından çocuklarına gülümseyerek heyecanlarını atıp, yaşadıkları stresi atlatabilmeleri için destek oldu.

Veliler eğitim sistemini yorumladı
Kolejlere Giriş Sınavı’nın yapıldığı sırada Havadis’e konuşan bazı veliler, KKTC’deki eğitim sitemini eleştirip sınavların başarı ölçütü olmadığını öne sürerken bazı veliler, ne kadar sıkıntılı ve stres yüklü bir süreç olsa da çocuğun “başarısını belgelediğinden” Kolej Sınavlarının şart olduğu yönünde görüş bildirdi.
Kolejlere Giriş Sınavı’nın çocuklar üzerinde büyük stres yarattığını savunan veliler, “Kolejlere Giriş Sınavı, sınava katılan öğrencilerin başarılı olup olmadıklarının bir ölçütü olamaz. Çünkü sınava katılan çocuklar gerek sınava hazırlanırken gerek sınav haftası gerekse sınav anında kaldıramayacakları kadar stres yaşıyorlar. Yetişkinlerin bile stresli anlarda birçok kez yenik düştüğü gerçeği ortadayken çocukların bu anlarda başarı sergilemeleri çok zor” dedi.

“3 sınav fazla”
Kolejlere Giriş Sınavı’nın 3 basamak halinde yapılmasını da eleştiren veliler, çocuğun aynı stresi üç kez yaşadığını ve bu durumun daha sonradan çocuklar üzerinde bazı psikolojik olumsuz etkilere neden olduğunu öne sürdü.
Veliler, “Kolejlere alınacak çocuklar ille de sınav yolu ile belirlenecekse bu sınav en azından iki basamak halinde yapılmalıdır” diye konuştu.

 


Ataöv: 2 bin 25 öğrenci kayıt yaptırdı, 475’i alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Rauf Ataöv, Lefkoşa TMK’da Kolejlere Giriş Sınavı ile ilgili açıklama yaptı. Rauf Ataöv, sınavın 6 okulda ve 7 sınav merkezinde sorunsuz bir şekilde gerçekleştirildiğini söyledi.
Sınava, 2 bin 25 öğrencinin kayıt yaptırdığını kaydeden Rauf Ataöv, 2015-2016 öğretim yılı için toplam 475 öğrencinin kayıt hakkı elde edeceğini belirtti.

Son sınav 6 Haziran’da yapılacak
Kolejlere Giriş Sınavı’nın üçüncü ve son basamağı 6 Haziran Cumartesi günü yapılacak.
Öğrenciler bu sınavlardan elde ettikleri puanlar sonucunda kolejlerin kontenjan sayılarına göre 2015-2016 öğretim yılı için kayıt hakkı elde edebilecekler.
Sınavlar sonucunda Lefkoşa TMK’ya 130, GazimağusaTMK’ya 75, Girne 19 Mayıs TMK’ya 75, Güzelyurt TMK’ya 50, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfına 25 ve hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 475 öğrenci kayıt hakkı elde etmiş olacak.
Sınav sonuçları bakanlığın web sitesinden öğrenilebilecek.

Veliler ne dedi?

Eylem Erbilen: Sınav başarının ölçütü olmaz
“Tam gün eğitimi onaylamıyorum ve kızımın hem öğlene kadar eğitim alması için hem de Türk Maarif Koleji’nin eğitim sistemi iyi olduğu için sınavı kazanmasını diliyorum. Sınav sisteminin ise çocukların üzerinde çok stres yarattığını düşünüyorum. Bana göre, bir öğrencinin başarı seviyesini birkaç saatlik sınav ile ölçmek ve o öğrencinin eğitim geleceğine o günkü başarısı ile yön vermek çok doğru bir sistem değil. Bence sınav yerine halen eğitim almakta olduğu okuldaki ders öğretmenlerinden doneler alınarak çocuğun başarısı değerlendirilebilir veya herkes tarafından kabul görecek başka bir sistem oluşturulabilir. Benim şahsi fikrim birkaç saatlik bir sınav başarının ölçütü olamaz.”

Fikri Özgüvenli: 1 yılda 3 sınav yapılması doğru değil
“Ben eğitim sistemimizin ele alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiği görüşündeyim. Bana göre, bu yaştaki çocukların senede 3 kez sınava girmesi doğru bir yöntem değildir. Çünkü her sınav çocuk için ayrı bir strestir ve bu yaştaki çocuklara bu kadar büyük bir stres yaşatılmamalıdır. Kolejlere Giriş Sınavı’nın en fazla iki basamakta yapılması daha doğru olur diye düşünüyorum. Bugün bu sınavı kazanamayan öğrencilerin de başarısız olduklarını düşünmüyorum. Dediğim gibi çocuklar büyük stres yaşıyorlar ve bana göre sınavlar başarıların ölçütü değildirler.”

Bülent Menteş: Çocuklarımız yarış atları değildir
“Çocuklarımızı okul, dershane, özel ders arasında yarış atı gibi koşturan eğitim sistemimizi onaylamıyorum. Sınavlar ise çok da tasvip etmediğim bir yöntem ve bana göre çarpık sistemin gereği. Bu kadar çocuğa yılda üç kez bu denli stres yaşatılması yerine her okulun eğitim seviyesinin iyi olmasını arzu ederdim. Eğer okullarımızın tümünde aynı kalitede eğitim olmuş olsaydı, kolej ve benzeri sınavlar da yapılmazdı diye düşünüyorum.”

Dilek Aslanyürek: Sınavlar stres yüklü yorucu bir süreç
Sınav süreci gerek çocuklarımız gerekse biz veliler için çok sıkıntılı, yorucu bir süreçtir. Ülkede sınavlar başarının ölçütü gibi görüldüğünden çocuklarımız bu tür sınavlara hazırlanırken ayrı bir stres yaşıyor, sınav günü ayrı bir stres sınav sonucu beklerken ve sonuçlar açıklandığında başka bir stres yaşıyorlar. Üstelik bu kadar stres yılda üç kez yaşanıyor. Manevi boyutu bu şekildeyken sınavların maddi boyutu da aileleri sıkıntıya sokuyor. Sınav süresinin dolması ile çocukların ellerinden soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarının da aniden çekilmesinin hiç hoş bir hareket olmadığını düşünüyorum.”

Ali Osman Taşdemir: Her sınav ayrı bir stres
“Sınavlar sıkıntılı ve çok stresli birer süreçtir. Acaba nasıl sorular sorulacak, başarılı olabilecek miyim, ya başaramazsam soruları ile çocuklarımız her sınavda sıkıntı, stres yaşıyorlar. Çocukları resmen maratona soktuk. Çocuğum kolejde eğitim görmeyi çok istiyor. Sınava hem dershaneye giderek hem okulda aldığı eğitim hazırlandı. Sınavlara hazırlanırken ablası da ders çalıştırarak kendisine çok yardımcı oldu. Umarım istediği gibi olur.”

Tijen Bakır: Çok sıkıntılı ve stresli bir süreç
“Türkiye’de İngilizce eğitim veren kolejlerin tümü özel kolejlerdir. KKTC’de ise kolejler devlete bağlı. Bu İngilizce eğitim almak isteyen ancak özel okula para ödeyecek kadar ailesinin maddi imkanı olmayan çocuklar için güzel bir olanak. Ancak sınav süreci çok sıkıntılı ve stresli bir süreçtir. Bazı aileler çocuklarının kolej sınavını kazanabilmesi için çocuklarını ders çalışmaları için zorluyor. Bence bu çok da doğru bir hareket değildir.”

Ece Biray: Okulda başarılı olan sınavda da başarılı olur
“Birçok anne gibi ben de çocuğumun kendi ayakları üzerinde duran kendini yetiştirebilen bir kişi olmasını istiyorum. Çocuğumun bu sınavı kazanıp Türk Maarif Koleji’nde eğitim görmesini istememin nedeni ise tam gün eğitimden kurtulmasıdır. Çünkü ben tam gün eğitimi onaylamıyorum. Sınavların başarının ölçütü olup olmadığı konusundaki fikrim ise eğitimin bir bütün olduğu ve bir öğrenci okulda başarılı biri ise sınavda da aynı başarıyı gösterebileceği yönündedir. Eğer çocuk isterse başarır, istemiyorsa biz ne yaparsak yapalım onun başarılı bir birey olmasını sağlayamayız bu nedenle benim velilere çağrım, çocuklarını sıkmasınlar. Rahat bıraksınlar.”

Mete Müezzinoğlu: Sınavlar, öğrencilerin başarılını belgeler
“Ben sınav sistemine karşı değilim aksine bir öğrencinin bir bölümde veya bir okulda eğitim alabilmesi için sınava girmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Çünkü bana göre sınavlar, öğrencilerin ne kadar başarılı olduklarını belgeler. Tabi ki çocuk sınav heyecanı taşıyabilir ve bazı çocuklar sınav stresi yaşayabilir. İşte bu noktada da görev velilerindir. Çocuğun stresini ortadan kaldırmak velinin görevidir. Umarım çocuğum sınavda başarılı olur çünkü oğlum kolejde okumak istiyor. Ben ve annesi de onun bu kararını destekliyoruz.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar