Şeyh Nazım yaşamını yitirdi! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Şeyh Nazım yaşamını yitirdi!

Şeyh Nazım yaşamını yitirdi!

Şeyh Nazım Kıbrısi’nin tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Şeyh Nazım Kıbrısi (Mehmet Nazım Adil) 17 Nisan 2014'te Cengiz Topel Hastanesi’nden akut solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği ön tanıları ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne getirildi. Göğüs Hastalıkları, Alerji ABD Başkanı ve Uyku Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Kardiyoloji ABD Başkanı, Prof. Dr. Barış Ökçün  tarafından muayene edilerek, gerekli tüm tetkikleri yapıldı. Hasta geldiği zaman şuuru kapalı, tansiyonu düşük ve solunum cihazına bağlıydı. Gerekli tüm tedavilere başlandı ve yoğun bakımda takibe alındı. Yapılan tüm tetkikler neticesinde kalp fonksiyonlarının daha iyi olduğu, esas rahatsızlık nedeninin enfeksiyona bağlı akut solunum yetmezliği ve kronik böbrek yetmezliği zemininde gelişen, akut böbrek yetmezliği tablosu olduğu tespit edildi.


17 Nisan 2014'ten beri yoğun bakım ünitesinde tedavisi devam eden Şeyh Nazım Kıbrısi'nin yapılan tüm tetkik ve tedavilere rağmen var olan kronik karaciğer yetmezliğinin de etkisi ile üç günden beri durumu daha da ağırlaşmış, şuuru kapanmış ve tüm destekleyici tedavilere rağmen tansiyon düşüklüğü devam etmiştir. YDÜ Hastanesi ve doktorları, 92 yaşında olan Şeyh Nazım Kıbrısi’nin hayatta kalması için tüm imkanları seferber etmiş fakat çoklu organ yetmezliği nedeniyledün saat 13.30 itibariyle hakkın rahmetine kavuşmuştur."

ÖLÜM HABERİ YALANLANMIŞTI
Lefkoşa’daki Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde 20 gündür yoğun bakımda tutulan Nazım Kıbrısi’nin sağlık durumuyla ilgili ilk haberler sabahın erken saatlerinde yakınlarından geldi. Yakınları Kıbrısi’nin iç organlarının da fonksiyonunu yitirdiğini ve şeyhin hayatını kaybettiğini söyledi. Ancak hemen ardından Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nden açıklama geldi. Hastane Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, Nazım Kıbrısi’nin yaşadığını, durumunun ise son üç gündür giderek kötüye gittiğini söyledi. Erkmen, şeyhin yaşlılıktan kaynaklanan sağlık sorunlarının yanı sıra karaciğer yetmezliğiyle de karşı karşıya olduğunu belirtti.
Hastane ve aileden peş peşe gelen açıklamalar, şeyhin öldüğünü düşünen müritleri arasında bir umut kaynağı olmuştu.

Şeyhin yakınları ve sevenleri, gözyaşlarına hakim olamadı.
EROĞLU: İSLAM DÜNYASI UNUTMAYACAK
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yayımladığı başsağlığı mesajında, “Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış bir değer olan dostumuz, kardeşimiz Şeyh Nazım Kıbrısi'nin ölümünü büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Kıbrıs Türk halkının içinden çıkmış bir değer olan Şeyh Nazım Kıbrısi'nin, İslam dünyası ve insanlığa hizmetlerini unutmayacağız" ifadesini kullandı.
Eroğlu, "dünyaca tanınmış dini bir kişiliği olan Şeyh Nazım Kıbrısi'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine, halka ve İslam alemine başsağlığı" dileklerinde bulundu.

"ALLAH HEPİMİZİ CENNETTE BULUŞTURSUN"
Şeyhin ölümünün ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Kıbrısi'nin sevenlerine taziyelerimi iletiyorum. Allah hepimizi cennetinde buluştursun" diye tweet attı.
Davutoğlu, "Dualarını verdiğimiz mücadeleden ömrü boyunca eksik etmeyen gönül ehli Şeyh Nazım Kıbrısi Hazretlerine yüce Rabbimden rahmet diliyorum" ifadesini kullandı.

DERGÂHI LEFKE’DE
Şeyh Nazım Kıbrısi, başta Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere uluslararası düzeyde çok sayıda müridi bulunan bir isimdi. KKTC’nin Lefke kasabasındaki dergâhında yaşayan Nazım Kıbrısi, dünyanın önde gelen siyasi isimleriyle temaslarıyla da gündeme geldi. Dünya gündeminde bir dönem yer alan Şilili maden işçileri de dünya turunda Nazım Kıbrısi’yi ziyaret eden kişiler arasında bulunuyor.

 

HASTANEYE ZİYARETÇİ AKINI

Şeyh Nazım’ın hayatını kaybettiğinin açıklanmasının ardından müritleri ve yakınları YDÜ Hastanesi’ne akın etti.

Hastaneye gidenler arasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Eroğlu da bulunuyor. Ziyaretçiler açılan taziye defterini de imzalıyor.

ŞEYH NAZIM KİMDİR?

Mutasavvıf ve Nakşibendi Şeyhi Şeyh Muhammed Nâzım Âdil Kıbrısî, Larnaka’da 21 Nisan 1922’de doğdu.

Lefke'de yaşayan ve dünyanın pek çok ülkesinden müritleri bulunan Şeyh Nazım’ın soyu, anne tarafından Mevlevî tarîkatı kurucusu Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'ye, baba tarafından Kâdirî tarîkatı kurucusu Abdülkâdir Geylânî'ye dayanır. 1940`larda İstanbul'da Kimya Fakültesi’nde okudu. İstanbul'da bulunduğu dönem içerisinde Nakşibendi şeyhi Süleyman Erzurumi'ye bağlandı. Bir müddet kendini yetiştirdikten sonra şeyhinin izni ve işareti ile Şam'a gidip Şeyh Abdullah Dağıstani'ye bağlandı ve onun mânevi terbiyesine girdi.

YERİNE OĞLU GEÇECEK

2011’DE OĞLUNUN YERİNE GEÇECEĞİNİ İLAN ETTİ

Şeyh Abdullah Dağıstani'nin emri ile insanlara tasavvuf terbiyesini vermeye başladı. 1973'te Şeyh'inin vefatı ile onun yerine geçti. 2011'de oğlu Mehmet Adil Efendi'nin, kendi yerine geçip, silsileyi devam ettireceğini ilan etti.

1941'de Hacı Emine Hanım ile olan evliliğinden dört çocuğu bulunan Şeyh Nazım, Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kıbrıs Rumcası olmak üzere dört dil biliyordu.

Ezanın Arapça lafzı ile okunmasının yasak olduğu dönemde Kıbrıs'a geri geldiği ilk gün şerefeye çıkıp ezanı Arapça lafzı ile okuduğu için bir hafta hapis yattı.

Serbest bırakılınca Lefkoşa'nın en büyük camii Selimiye'nin şerefesine çıkıp tekrar Arapça lafız ile ezan okudu ve bunun üzerine kendisine dava açıldı.

Davayı beklerken Lefkoşa'nın köylerini gezip Arapça lafız ile ezan okumaya devam etti. Hakkında 114 dava aynı zaman diliminde açıldı ve 100 yılı aşan süre mahkumiyeti gündeme geldi. Davaların okunma gününe yakın, Adnan Menderes döneminde, TBMM'nin ezanın Arapça lafız ile okunmasını serbest bırakması üzere hakkındaki davalar düştü.

Yürüttüğü faaliyetler şunlardı;

Toplantı, seminer, konferans ve sohbetler,
Grup çalışmaları,
Yerel ve uluslararası gençlik kampları,
Gençlere gezi ve ziyaretler düzenlenmesi,
Gazete basımı, bildiriler ve halkla ilişkiler,
Kur'an-ı Kerim okuma yarışmaları,
Milli-Dini öykü yazma yarışmaları,
Film, video ve slayt gösterileri,
Köy ve aile ziyaretleri,
İslami kuruluşlarla temaslar,
Kan bağışı kampanyaları,
Ağaç dikme faaliyeti,
Fakir çocukların sünnet edilmesi,
Gençlere burs temini, fakir ailelere yardım verilmesi,
Gençler arasında sportif müsabakalar tertip etme,
Camilerimizin tamiri ve inşası için gerekli faaliyeti yapmak,
Çeşitli kesimlere iftarlar düzenleme,
Gençlere ücretsiz takviye kursları düzenlenmesi,
Dini Bilgiler Kursları açmak,
Ortaokul ve üniversite öğrencileri için yurt açma,
Kıbrıs davası ve milli konularda aydınlatıcı faaliyetlerde bulunma.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar