Sebze üreticileri dert küpü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Sebze üreticileri dert küpü

Sebze üreticileri dert küpü

ÜRETİCİ PERİŞAN: Sebze üreticileri emeğinin karşılığını alamıyor. Gece gündüz demeden bahçelerinde sebze yetiştirmek için uğraşan üreticiler ülkedeki tarımsal girdi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ithal ürünle rekabet edemiyor

“HAKSIZ REKABET”: Sebze üreticilerinin en büyük şikayetlerinden bir tanesi de devlet memurlarının sebze üreticiliği yapması. Havadis’e konuşan üreticiler, “Devlet memurları benim işimi yaparsa ben ailemi nasıl geçindireceğim” sorusunu sordu


Gece gündüz demen bahçelerinde sebze yetiştirmek için uğraşan üreticiler emeğinin karşılığını alamıyor.  Bir yandan ithal ürünler diğer yandan tarımsal girdi fiyatları sebze üreticilerini iflasın eşiğine getirdi.
Havadis’e konuşan üreticiler, “Tam kar edeceğimiz dönemde ithal kapıları açılıyor” diyerek isyan etti. Üreticiler devletin bu sorunlara kalıcı çözüm bulmasını istedi.

“Haksız rekabet”
Sebze üreticilerinin en büyük şikayetlerinden bir tanesi de devlet memurlarının kendileri gibi bahçecilik yapması. Memurların maaşlarına güvenerek rahatlıkla fiyat kırdığını kaydeden üreticiler, “Memurların garanti maaşı var. Biz ürünlerimizi satabilirsek para kazanabiliyoruz.  Ayrıca memurlar bankalardan daha rahat kredi alıyor. Bankalar üretici kredisi vermiyor. Devlet memurları benim işimi yaparsa ben ailemi nasıl geçindiririm” şeklinde konuştu.

“Devlet ilgilenmiyor”
Havadis’e konuşan üreticiler devletin tarıma olan ilgisizliğinden yakındı. Devlette görevli hiçbir tarım memurunun bahçeleri gezerek üreticiye yönlendirme yapmamasından şikayet eden üreticiler, “Tarım gözden çıkarıldı. Sadece seçim döneminden seçim dönemine hatırlanıyoruz” diyerek siyasilere de sitem etti.

Üretici ne dedi?
İbrahim Kırmızıgil
“Domates fiyatlanıyor ve şimdi tam üreticinin kar edeceği dönemdir. Ancak benim elimde domates kalmadı. Domates fiyatları ister istemez üretimin kalitesini de etkiliyor. Ucuz gittiğinde üretici kar edemediği için ürünleri ilaçlamakta ve bakımını yapmakta sıkıntı yaşıyor.”

 

 

 

 

Tuncay Çakır
“Sektördeki en büyük sıkıntı haksız rekabet. Memurlar da bizim işimiz yapıyor. Bahçeleri ve tarlaları annesinin, babasının eşinin adına yaparak bahçecilik ve çiftçilik yapıyorlar. Onların devletten düzenli maaşları olduğu için istedikleri gibi fiyatları kırıp istedikleri zaman rahatlıkla bankalardan kredi alabiliyorlar. Artık bu konuda devletin kalıcı bir çözüm üretmesini istiyoruz. 60 kasa domates, 24 kassa biber ve patlıcan sattım. Kazandığım 550 TL. Bunun 300 TL’sini işçilere ödedim. Artık üreticinin halini düşünün. Devlet memurları da benim işimi yaparsa ben ailemi nasıl geçindireceğim.”

 

 

Alim Duman
“Yetiştirdiğim ürünlere bakmak için bahçeme yaptığım tahta evde yaşıyorum. Bir aydır çocuklarımın karımın yüzünü göremedim. Sebzecilik sektöründeki sıkıntılar hiç bitmiyor. Bir yandan memurlar bizim işimiz yapıyor, diğer yandan ürününün değer kazanacağı zaman ithal ürün getiriliyor. Ayrıca devlet yetkilileri bahçeleri gelip yerinde inceleyip üreticiyi nasıl üretim yapması gerektiği konusunda uyarmıyor. Örneğin bilinçsizce üretim yapan bir üreticinin domatesinde zehir çıktığı zamansa tüm üreticiler zan altında kalıyor. O sezon domates satılmıyor. Marketler de bizden aldıkları ürünleri haftalarca depolarında saklıyor. Böyle ürünler bozuluyor ve daha sonra satışa sunuluyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar