Rus UzmanlarKıbrıs Rum Kesimi'ndeki Mali Tedbirlere Tepkili - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Rus UzmanlarKıbrıs Rum Kesimi’ndeki Mali Tedbirlere Tepkili

Rus UzmanlarKıbrıs Rum Kesimi'ndeki Mali Tedbirlere Tepkili

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki (GKRK) mali krize çare olarak mevduat sahiplerinin hesaplarının dondurulması ve yüzde 40 oranında vergi kesintisi yapılması kararı, Rus uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Tedbirlerin, Rus mevduat sahiplerinin Rum Kesimi'ndeki 18 ila 30 milyar dolar arasındaki parasının burada "takılıp kalmasına" ve 4-5 milyar EUROluk kaybına yol açacağını savunan Rus uzmanlar, Rusya'da offshore bölge oluşturma fikrini ise yanlış buluyor.

Rum Kesimi'nedik mali Rusya Devlet Başkanlığına bağlı Milli Ekonomi ve Devlet Hizmeti Akademisi İş ve Yönetim stratejileri uzmanı Teymuraz Vaşakmadze, Kıbrıs Rum kesimindeki banka krizinin Rusya ekonomisi ve büyümesini etkileyeceğini söyledi.


Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki mali krizin sona erdirilmesi için Rum Yönetimi'nin Avrupa Birliği ve IMF'yle yaptığı anlaşmada, Laiki Bank ve yeniden yapılandırılan Bank Of Cyprus'ta 100 bin EUROnun üzerindeki mevduat sahiplerinin hesaplarının dondurulması ve yüzde 40 oranında vergi kesintisi yapılmasının öngörülmesi, Rusya'da tepkiyle karşılanıyor.

Rum Kesimi'deki mali tedbirleri AA muhabirine değerlendiren Rusya Devlet Başkanlığı'na bağlı Milli Ekonomi ve Devlet Hizmeti Akademisi İş ve Yönetim Stratejileri Uzmanı Teymuraz Vaşakmadze, son kararların GKRK'dan para çıkışını önlemeyi hedeflediğini, "bunun da Rus mevduat sahiplerinin 18 ila 30 milyar EURO dolayındaki parasının Rum Kesimi'nde takılıp kalması anlamına geleceğini" kaydetti.

Vaşakmadze, Rum bankalarındaki mevduatlardan vergi alınması kararının "bir anlamda özel sektörün parasına el koyma anlamına geldiğini" ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu karar, Avrupa bankalarında hesapları bulunan diğer yatırımcılar ve mevduat sahiplerine paralarının güvencesinin olmadığı, bir Avrupa Birliği ülkesinin çıkarı için Avrupa dışındaki ülkelerin mali imkanlarının kullanılabileceği ve benzer sorunları yaşayan İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de aynı yöntemle sorunun çözülebileceği gibi birçok olumsuz sinyal veriyor."

Vaşaknadze, Rum Kesimi'nde "özel sermayeye el konulması anlamına gelen sinyallerin" doğal olarak EUROnun değer kaybetmesi ve Rusya hükumetinin tepkisine neden olduğunu dile getirdi.

"RUSYA'NIN KAYBI YAKLAŞIK 4-5 MİLYAR EURO"

Teymuraz Vaşakmadze, GKRK'daki bankalarda 100 bin EUROnun üzerindeki mevduatlardan yüzde 30-40 oranında vergi alınması kararının Rusya'yı olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, uygulamanın Ruslara ait mevduatlarda yaklaşık 4-5 milyar EUROluk kayba yola açmasının öngörüldüğünü söyledi.

Rus uzman, karardan Rum Kesimi'nde faaliyet gösteren Rus devlet bankalarından ziyade yine Ruslara ait özel bankaların daha fazla zarar görecekleri değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA'NIN YARDIM TALEBİNİ GERİ ÇEVİRMESİ

Vaşakmadze, Rus yönetiminin Rum yönetiminden gelen yardım talebini geri çevirmesinin yerinde bir tutum olduğunu savunarak, Moskova'nın henüz 2011'de Rumlara 2,5 milyar EURO yardım yaptığını hatırlattı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in "Kıbrıs bir Avrupa Birliği ülkesi. Bu sorunlar Avrupa ülkeleriyle görüşülmeli" şeklindeki sözünü anımsatan Vaşakmadze, bu tutum karşısında Putin yönetiminin Avrupa Birliği ile ters düşmek istemediğini ifade etti. Vaşakmadze, Rumların Rusya'ya teklif ettiği doğalgaz aktiflerinin değerinin, Gazprom tarafından sağlanması istenen 6 ila 16 milyar dolarlık tutara eşit olmayabileceği ihtimalinin de, Moskova'nın kararında etkili olduğu yorumunu yaptı.

"Putin yönetimi Rum Kesimi'ni kurtarmayı denemiş olması halinde bu Rus iç siyasetinde de yanlış algılanabilirdi" diyen Vaşakmadze, "Rusya'daki birçok zenginin Kıbrıs hesaplarında parası bulunmasına rağmen, Rus halkı oradaki paraları çalınmış para olarak görüyor ve hükümetin yardım kararını, devletin paralarını çalanları kurtarmak olarak göreceklerdi" ifadelerini kullandı.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedyev'in, "Rusya'nın uzak doğusunda gerekirse offshore bölge oluşturalım" önerisini de değerlendiren Vaşakmadze, bu çıkışı popülist bir yaklaşım olarak gördüğünü kaydederek, "Hesap sahipleri ve yararlanıcıları gizli kalamadığı sürece, Rusya'nın offshore hesaplı bir bölge veya ada kurması Rus yatırımcıların hiçbir şekilde ilgisini çekmeyecektir" diye konuştu.

"KIBRIS SADECE TRANSİT AMAÇLI KULLANILIYOR"

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Akademisi Gelişim Merkezi Enstitüsü uzmanı Dmitriy Miroşniçenko, Rum Kesimi'ndeki mali krizde Avrupa Birliği'nin müdahale şeklini eleştirdi. Miroşniçenko, "Bu krize daha kötü nasıl yaklaşılabilirdi diye sorduğumuzda en kötü yaklaşımın bu olduğunu görüyoruz. Kıbrıslılar için henüz her şey yeni başlıyor. Bundan sonra kriz hem inşaat alanında, hem de emlak sektöründe derinleşecek" yorumunu yaptı.

Rum Kesimi'ndeki emlakın büyük bölümünün banka kredileriyle alındığını vurgulayan Miroşniçenko, kredilerin geri ödemesinde de sıkıntılar yaşanacağı öngörüsünde bulundu.

Miroşniçenko, Rum Kesimi'nin para akışında eski konumunu son yıllarda kaybettiğini ifade ederek, "Krizin Rus yatırımcısına doğrudan etkisi çok büyük değil, çünkü Kıbrıs büyük Rus yatırımcıları için artık uzun yıllardır büyük ölçüde para akışında transit ülke olarak kullanılıyor. Yani paralar geliyor ve hatta gelmeden de sadece Kıbrıs bayrağı hukuki kimliğiyle kullanılmak üzere kağıt üzerinde Rusya'dan çıkıyor ve Kıbrıs banka sistemine girmeden Rusya'ya veya diğer ülkelere geçiyor" dedi.

Miroşniçenko, Rum Kesimi'nin Merkez Bankası'nın açıklamalarına göre, buradaki bankalarda Rus vatandaşları veya tüzel kişilerine ait hesaplarda en az 4,5 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, bunun yanı sıra Ruslara ait olduğu açıklanmayan çok sayıda hesabın varlığının bilindiğini söyledi.

Rum Kesimi'ndeki kriz sonrasında Rus mevduat sahiplerinin Rusya'ya yöneleceği tartışmalarına da değinen Miroşniçenko, "Paraların Rusya'dan çıkış nedenleri farklı olduğu için Rusya bankalarına geri dönmeyecektir. İsveç, Lüksembourg gibi başka ülkelerde değerlendirilecektir" dedi.

Miroşniçenko, Başbakan Medvedyev'in, Rusya'da offshore bölge oluşturma teklifini değerlendirerek, "Umarın kimse bu teklifi ciddiye almamıştır. Çünkü böyle bir şey olursa bu Rusya ekonomisine yeni bir darbe anlamına gelir" yorumunu yaptı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar