Reform kar değil, zarar getirdi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Reform kar değil, zarar getirdi

Reform kar değil

1 MİLYON 100 BİN TL ZARAR: Lapta Belediyesi köylerin belediyelere bağlanmasının ardından sadece çöp toplama işleminden bile her yıl 1 milyon 100 TL zarar etmeye başladı. Bu nedenle kemerleri sıkmak zorunda kalan belediye başkanı işçi durdurma,  Lapta Turizm Festivali’ni bu yıl düzenlememe gibi önlemlere başvurmaya mecbur bırakıldı

Köylerin belediyelere bağlanmasının ardından belediyelerin mali yönden güçlenmesi için hiç bir önlem alınmaması Lapta Belediyesi’ni mali sorunların içine itti. 2008 yılında yapılan bu reformun ardından 14 köyün bağlandığı Lapta Belediyesi bölgeye verdiği her hizmetten mali  zarar etme başladı.
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy belediyeyi mali sorunlardan kurtarmak için personel durdurmak, Lapta Turizm Festivali’ni bu yıl yapmamak, görevi olmadığı halde yardımda bulunduğu kulüp ve derneklere desteği kesmek gibi mali önlemler almak zorunda kaldı.
Namsoy: Halkın takdiri
Lapta Belediye başkanı Fuat Namsoy uzun süredir Lapta Belediyesi başkanlık görevini yürüttüğünü söyledi ve  bunun halkın taktiri olduğunu belirtti. Arka arkaya bu kadar yıl belediye başkanı seçilmesinin nedenini gerçekleştirdiği icraatlar olduğunu kaydeden Namsoy, “Sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz ki halk bizi seçiyor” dedi.


“Köylerin bağlanması belediyeleri zora soktu”
Belediye başkanlığı görevine seçildiği ilk dönemlerde sadece Lapta bölgesinden sorumlu olduğunu kaydeden Namsoy ancak 2008 yılından sonra 14 köyün daha Lapta Belediyesi’ne bağlandığını anlattı. Son iki dönemdir Lapta Belediyesi’ne bağlanan 14 köye de hizmet verdiğin kaydeden Namsoy, bu durumun belediyeyi mali yönden çıkmaza soktuğunu ifade etti. Namsoy şu şekilde konuştu:
Bu durum sadece Lapta Belediyesi’ni değil tüm belediyeleri etkiledi. Hala daha 1994 yılından kalan yasayı kullanıyoruz. Özellikle köylerin belediyelere bağlanmasının ardından bu yasanın değiştirilmesi gerekirdi.  Her gelen bakan bu konuda  çalışma yaptığını söylüyor, biz belediyeler birliği olarak girişim yapıyoruz. Ancak hala değişen bir şey yok.
“1 milyon 100 bin TL zararımız var”
Sadece çöp toplama işleminde 1 milyon 100 bin TL zarar ettiklerini söyleyen Namsoy, Lapta Belediyesi’nin 15 yerleşim birimine hizmet verdiğini ve sadece 5 çöp arabası olup bu çöp arabalarının topladığı çöpleri alan bir tırları olduğunu söyledi. Namsoy çöp kamyonlarının topladığı çöpleri alıp Güngör Çöplüğü’ne bu tırın taşıdığını ifade ederek sadece bu işlem için 2 milyon TL harcamak zorunda olduklarını belirtti. Bölgede 7 bin konut olduğunu hatırlatan Namsoy bu konutların tümünden  vergileri  düzenli alsalar bile toplayabilecekleri verginin en fazla 900 bin TL olduğunu belirterek bu nedenle 1 milyon 100 bin TL zarar ettiklerini açıkladı.
“Vergiler yasa ile ücretlendirilmeli”
Belediyeler Yasası’ndaki maddelerin değişmesi gerektiğini savunan Namsoy, ayrıca bu yasa da vergilerinde ücretlendirilmesi gerektiğin ifade etti. Namsoy şu şekilde konuştu:
Hala daha yasada vergilerin ücretlendirilmemesi bizi zarara sokuyor. Yaptığımız  bütün işlerden zarar ediyoruz. Bunun için bir an önce bu yasada değişikliğe gidilmesi gerekir. Bizim durumumuzda olan bir çok belediye var.
 

“Ayrı kriter uygulanmalı”
Lapta Belediyesi’nin öğrenci nüfusu değerlendirilmesi nedeniyle her yıl devletten aldığı katkı payının daha da düştüğüne işaret eden Namsoy, nüfusa öğrenci sayısının da dahil edildiğini söyledi. Devletin verdiği katkı payına öğrenci oranının dahil edilmesine karşı olmadığını ifade eden Namsoy, ancak bunun için ayrı bir kriter uygulanması gerektiğini belirtti. Namsoy 2012 ve  2013 yılında aldığı katkı payından örnek  göstererek 2012 yılında aldığı katkı payının 2013’e göre daha yüksek olduğunu söyledi ve bunun nedeninin  ülkedeki öğrenci sayısı ile bağlantılı olduğunu belirtti. Bu yıl ülkedeki öğrenci sayısının daha da artmasının beklendiğini kaydeden Namsoy, “Eğer yine ayni şekilde değerlendirmeler devam ederse aldığımız katkı payı daha da düşecektir” dedi.
“Ekonomik önlem aldık”
Belediye Başkanı Namsoy, mecburen ekonomik önlem almak zorunda kaldıklarını belirtti ve bu nedenle 30 işçiyi işten çıkardığını,  bu yıl Lapta Turizm Festivali’ni  yapmadığını ve belediyenin görevi olmadığı halde yaptığı spor kulübeleri yardımları gibi belediyenin mali durumu etkileyecek faaliyetlerden  geri çekildiğini belirtti. Ayrıca akıllı sayaç uygulamasına geçtiğini söyleyen Namsoy bu nedenle de tahsilat oranının arttığının altını çizdi.
“3 işçimizi geri aldık”
Ekonomik önlemler adı altında işten durdurmak zorunda kaldığı 30 işçiden 3’ünü geri aldığını kaydeden Namsoy, “Umarım durumumuz daha da iyi gider ve diğer personelimizi  de yeniden işe alırız” dedi.
“Projelerimiz devam etti”
2014 yılında gerçekleşen yerel seçimin ardından projelerinde devam ettiğini kaydeden Fuat Namsoy yürürlüğe koyduğu projeleri şu şekilde anlattı:
21 buçuk  kilometre asfalt 4 buçuk kilometre parke olmak üzere toplam 26 kilometre yol yaptık. 6 bin metre kare taş duvar işi yaptık. Yağmur sularının akışını rahatlatmak için dere kapasitesine uygun 4 adet kutu menfez yapıldı. Kayalar ve Sadrazam köylerinde ağıl bölgelerinde altyapı çalışmaları yapıldı. 2 bin 260 kaldırım çalışması yapıldı. Sahil yürüyüş yolunun karadaki geçişleri hemen hemen tamamlanmış olup deniz geçişlerini yapmak için çalışmalar başlatıldı. Ayrıca birinci etap Sahil Yürüyüş yolu çerçevesinde yer alan yaklaşık 60 dönümlük arazi üzerine Türkiye Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin hazırlayacağı Sosyal Yaşam Merkezi proje çalışmalarına başlanıyor. Kılıçaslan köyünde çocuk  parkı ve aktivite merkezi projesi hazırlandı. Lapta ve Karşıyaka’da takviye içme suyu projesi yapıldı. Ön ödemeli akıllı sayaç sistemine geçildi.

“Yeni projeler için çalışıyoruz”
Namsoy ayrıca Belediye Hizmet Binası Projesi ve Araç Alım Projesi için de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Ayrıca Kozanköyü Eko Köy yapma gibi bir projesi olduğundan söz eden Namsoy şu şekilde konuştu:
Yapılmasını öngördüğümüz projelerimiz arasında  Küçük sanayi bölgesi, çok amaçlı spor salonu yürüyüş yolu sosyal yaşam merkezi  projesi ve şu anki belediye binasının özel müzeye dönüştürülmesi var. Bu projeler de bize destek veren DAÜ, GAÜ, YDÜ, LAÜ ve EBİ’ye teşekkür ederim.  

***
Avcı: Devlet bizi unuttu

Geçitköy Muhtarı Bayram Avcı devletin Geçitköy ile hiç ilgilenmemesinden şikayetti. Bölgede bulunan çocuk parkının bir komutan tarafından bağışlanılmasına rağmen belediye yetkilileri tarafından o parkın yapılamadığını ifade eden Avcı, Geçitköy’ün baraj nedeniyle günden güne önem kazanan bir köy olduğunu hatırlattı. Avcı, bu köyle ilgilenilmemesi durumunda baraj açılışı için Türkiye’den Kıbrıs’a gelen yetkililerden yardım isteyeceğini kaydetti.
***
Bozalan: Kimse bizim farkımızda değil

Akdeniz köyü muhtarı Tarık Tarkan Bozalan Akdeniz köyünde yaşanana sorunların saymakla bitmeyeceğin ancak su ve yol konusunun bunların en başında geldiğinde belirtti. Yıllarca pis su içmeye mahkum edildiklerini kaydeden Bozalan buna rağmen kimsenin gelip ilgilenmemesinden yakındı.
***
Beşiktepeli: En büyük sorun yol ve su

Kozanköy Muhtarı Hatice Beşiktepeli köy yollarının çok kötü durumda olduğunu ve bölgeye gelen suyun da paslı olduğunu kaydetti. Bu konuda devlet yetkililerini göreve davet eden  Beşiktepeli su ve yol sorununa çözüm bulunmasını istedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar