Devrim DEMİR
Dar ve orta gelirli vatandaşın temel gıdası arasında yer alan patatesin kilo fiyatı Türkiye’de cep yakmaya devam ediyor. Son günlerde hızla artan patates fiyatları 3.5TL ve 5 TL’ye ulaştı. Mutfakların vazgeçilmez temel gıdası olan patatesin KKTC tezgahlarında fiyatı 1 ile 1.5 TL arasında değişirken, Türkiye’den son zamanlarda patates talebinin arttığını söyleyen Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, her yıl patates talebinin olduğunu ancak bu yıl ilk kez bu şekilde talep olduğunu kaydetti.
“Türkiye’den talep çok fazla”
Havadis’e konuşan Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, “Geçen sene Türkiye’de üretici parasını alamadığı için, bu yıl patates ekmediler esas nedenleri buydu. Türkiye’de üretim pahalı, mazot bizden daha yüksek fiyatta ama belli bir kısmını hükümetleri karşılasa da geçen sene uğradıkları zararı bu yıl göze alamadılar. Patates Türkiye de tezgahlarda yerini 5 TL’den alırken, son günlerde Türkiye’den oldukça talep var. 5-10 kişi günde arıyor patates talebinde bulunuyor, her yıl belli bir talep vardı ama bu sene bu şekilde yoğun bir taleple ilk kez karşılaştık. Araştırma yapıyorum ama net bir rakama henüz ulaşamadık Türkiye’ye aşırı yüklü bir patates gönderimi olmadı” dedi.
“İç piyasada sıkıntı yok”
Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada, “Kendi piyasamızda sıkıntı yok, üretici patatesini her yıl sattığı gibi bu yılda satacak. Yerli tüccar aldığı patatesi iç piyasaya sürerse bir sıkıntı olmayacak. Burada patates fiyatının yükseleceğini düşünmüyorum çünkü bizim sıkıntımız kesinlikle yoktur, ancak fırsatı bilerek fiyatları yükseltmek isteyen ganimetçiler olabilir” dedi.
































