"Özelleştirme" belirsizliği - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

“Özelleştirme” belirsizliği

Özelleştirme belirsizliği

“ÖZEL” DEDİ AMA: KKTC’de bulunan siyasi partiler, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün gelecek suyun dağıtımı ile ilgili yaptığı açıklamalardan sonra ikiye bölündü. CTP ve TDP gelecek suyun dağıtımında Kıbrıs Türk halkına güvenilmesini isterken, UBP Davutoğlu’nun açıklamalarının arkasında durdu

KARARI BİZ VERECEĞİZ, TC DEĞİL: CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, suyun dağıtımı konusunda tek yetkinin hükümette olduğunu söyledi. Erk, Davutoğlu’nun “özelleştirme” önerisine karşılık, “Kararı verecek olan KKTC hükümeti. Türkiye’nin yetkisi suyun getirilmesi ile bitiyor” dedi


“BEYİN” GÖNDERMESİ: UBP Genel Sekreteri Sunat Atun: Şu anki hükümet Asrın Projesi olarak nitelendirilen projeye eşit olmayan bir beyinle hareket ediyor. DSİ, bir yıldır hükümetin kararını bekliyor. Hükümet kendi vizyonunu uyumlaştıramıyor. Hükümet özelleştirme içeriğini bilmiyor, adından korkuyor

TDP KARŞI: Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise su konusunun son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Türkiye Kıbrıs’a getirilecek suyun burada kurulacak şirketle özel olarak dağıtımının yapılması konusunda ısrarcı. Orada da görüşümüzü söyledik. Özelleştirmeye karşıyız” dedi

Bertuğ TOPAL
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki günkü KKTC ziyaretinde açıkladığı Türkiye’den gelecek suyun dağıtımı ile ilgili konu siyasi partileri yine görüş ayrılığına itti. Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler suyun dağıtımı ile ilgili kararı KKTC devleti ve hükümetinin vereceğini ifade etti.
Toplumcu Demokrasi Partisi ise suyun özelleştirmesine karşı olduklarını ifade ederek Türkiye’nin artık Kıbrıs Türk halkına güvenmesi gerektiğini ifade etti.
Davutoğlu’nun açıklamalarına sahip çıkan Ulusal Birlik Partisi ise Davutoğlu’nun suyun dağıtımı ile ilgili ortaya koyduğu modelin mantıklı bir model olduğunu söyledi.
Su konusunda görüş ayrılığına düşen siyasi partiler, Davutoğlu’nun Kıbrıs konusunda verdiği barış mesajlarını ise olumlu buldu.
Kapsamlı çözüm için yararlı mesajlar verildiğini ifade eden siyasi partiler, bunun devamının da getirilmesi gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, “Dağıtım özele, belediyelere hisse” demişti
Davutoğlu, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’nun, KKTC ekibiyle bir araya gelerek en uygun model etrafında konuşacaklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürmüştü:
“Bu modelin profesyonelce olması, bu konularda uzmanlaşmış şirketler üzerinden yürütülmesi, fakat bir taraftan da merkezi yönetime bu yolla ciddi bir vergi kaynağının aktarılması, belediyelerin bütün alt yapılarının bu yolla o şirketler tarafından düzenlenmesi, kanalizasyon, atık su sistemi dahil olmak üzere bütün altyapının yenilenmesi ve belediyelere de bir hisse ile kaynak aktarılması da dahil olmak üzere bir model üzerinde çalıştık, çalışıyoruz. Bunu paylaşacağız karşılıklı olarak bunlar görüşülecek. Herkesi memnun eden bir çözüm bulunacak. Bu bir örnek. Bir kaynağın kullanımı itibarıyla, toplumsal doku itibarıyla da bu yeni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, fikir özgürlüğü, her türlü özgürlükler yaşanmakla birlikte, bunu teminat altına almakla birlikte tabi beklediğimiz, arzu ettiğimiz, ortak değerler bilinç etrafından Kıbrıs Türk kimliğinin güçlendirilmesi, herkesin bu kimlik etrafında birlikte hareket edebilmesidir.”

***
Erk: Kararı TC değil biz vereceğiz

CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, su konusundan hükümetin de üzerinde çalıştığı modeller olduğunu ifade ederek bu konuda Türkiye ile ortaklıkları olduğunu söyledi. Erk, suyun tüketime gidişinin planlanmasının kendi hükümetlerinin vereceği karar olduğunu ifade ederek Türkiye’nin iradesinin sadece suyun getirilmesi konusunda olduğunu söyledi. Erk, “yönetim kararlarına ait kararlar bize ait bir konudur. TC hükümeti ile KKTC hükümetinin karşılıklı ilişkilerin sürdürülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Beklenen açıklamalar”
Erk, Davutoğlu’nun Kıbrıs sorunundaki açıklamalarıyla ilgili olarak ise açıklamaların beklenen açıklamalar olduğunu Davutoğlu’nun Kıbrıslı Türklerle ilgili TC hükümetinin düşüncelerinin ve Kıbrıs sorunun ile ilgili düşüncelerini paylaştığını kaydetti. Erk, Davutoğlu çözüm yönündeki iradeyi genel olarak işaret etmiştir. Çok farklı şeyler söylenilmesini beklemiyorduk. Barış mesajlarını farklı cümlelerle ifade etmiştir. Ama kavram ayni. Umarım bu söylenenler hayata da geçirilir” dedi.

“Kalkınma konusundaki açıklamalarına katılmıyoruz”
Erk ayrıca Davutoğlu’nun Kıbrıslı Türklerin kalkınması ile ilgili yapılan açıklamalara katılmakta zorlandıklarını ifade etti. KKTC’de son 12 yılda kalkınma yaşanmadığını kaydeden Erk, halkın 2006 yılından beridir derin bir ekonomik sıkıntı içinde olduğunu kaydetti.

***
Atun: Davutoğlu Kıbrıs sorunu için avantaj

Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Sunat Atun ise Davutoğlu’nun Kıbrıs konusunu çok iyi bildiğini ve 11 Şubat döneminin mimarlarından biri olduğunu söyledi. Sorunu bu denli iyi bilen birinin Türkiye Başbakanı olmasının önemli avantaj olduğunu kaydeden Atun, “Türkiye ve KKTC müşterek politikasında ayni çizginin devam edecek olması bizim için avantajdır. Başbakanın dış siyaset üzerinden iç siyasete politika üretmeyi bırakması gerek” şeklinde konuştu.

“Su konusunda Davutoğlu ile aynı fikirdeyiz”
Atun su konusunda Davutoğlu ile ayni fikirde olduklarını kaydederek “şu anki hükümet Asrın Projesi olarak nitelendirilen projeye eşit olmayan bir beyinle hareket ediyor. DSİ, bir yıldır hükümetin kararını bekliyor. Hükümet kendi vizyonunu uyumlaştıramıyor. Hangi yüzle Davutoğlu’nun önüne çıkıyorlar. Ya biz yapıyoruz diyecekler ya da ben bunu ihale yöntemi ile özele açıyorum diyecekler. Özelleşecek olması demek fiyatı özel belirleyecek demek değildir” dedi.

***
Özyiğit: Özelleştirmeye karşıyız

Toplumcu Demokrasi Partisi genel Başkanı Cemal Özyiğit ise Kıbrıs sorununda verilen mesajların son derece önemli olduğunu söyledi.  Davutoğlu’nun 11 Şubat belgesinin kabulünde rol oynadığını yemekli toplantıda da özellikle çözüm konusunda tarafları cesaretlendirmek ve daha ileri adımlar atmak adına ciddi mesajlar verdiğini belirtti. Önemli olanın 11 Şubat belgesinin özne olarak devam etmesi olduğunu kaydeden Özyiğit, Davutoğlu’nda da bu inancı gördüklerini söyledi. Özyiğit, Davutoğlu’nun Kıbrıs konusunda ortaya koyduğu önerilerle TDP’nin görüşlerinin Güven Yaratıcı Önlemler haricinde uyuştuğunu da ifade etti.
Özyiğit, su konusunun son derece önemli olduğunu ifade ederek “Türkiye Kıbrıs’a getirilecek suyun burada kurulacak şirketle özel olarak dağıtımının yapılması konusunda ısrarcı. Orada da görüşümüzü söyledik. Özelleştirmeye karşıyız. Kurulu bir mekanizma vardır. Bu var olan ağa sahip çıkılması eğer eksiklik varsa bunlar güçlendirilir. Hükümet bizim söylediklerimizle örtüşür bir tutum sergilemedi. Biz bundan rahatsızız. Bunun üzerine Türkiye’den gelecek heyetin buradaki heyetlerle bu konuyu görüşmesi kararlaştırıldı. Bakış açımız kesinlikle devletin belediyelerle iş birliği içerisinde suyun dağıtımını üstleneceği doğrultudadır. Biz ne suda ne elektrikte özelleştirmeye sıcak bakmıyoruz. Kıbrıs Türk halkına güvenilmesini istiyoruz” dedi.

***
Bakırcı özelleştirme demişti

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı geçtiğimiz günlerde Havadis’e yaptığı açıklamada üç ihtimalden birinin yapılacağını ifade ederek hangisinin hayata geçirileceğine ise hükümetin karar vereceğini söylemişti. Bakırcı, Türkiye Cumhuriyeti’nin görüşünün yap işlet devret modeli yönünde olduğunu söyleyerek, mühendislik ve altyapı yönünden KKTC makamlarının yetersiz olduğunu söylediklerini belirtti. “Diyorlar ki sizin altyapınız ve teknik elemanlarınız yeterli değil bu konuda. Dolayısıyla bu suyu size verdiğimizde yönetme konusunda siz henüz o yeterliliğe sahip değilsiniz. Sonuç olarak yap işlet devret dediğimiz model eğer olacaksa bu sadece kullanım ve içme suyu olarak kısmında olacak. Tarım kısmında olmayacak. Biz kendi üstümüze düşeni yapalım. Tarım Bakanlığı da kendi üstüne düşeni yapacak ve politikasını belirleyecek. Bizim eğilimimiz bakanlık olarak yap işlet devret modeli olacaktır. Çünkü biz de ayni şekilde Türkiye ile aynı düşünceye sahibiz. Ne mühendis ne de altyapımız bunlara yeterli.
Dolayısıyla biz şu an yeterli teknik donanıma sahip olmadığımız için suyu şu an yönetecek durumda
değiliz. Yap işlet devret şekliyle yönetmek dünyaya baktığınızda hep bu şekildedir. Bizim öngördüğümüz bu ama bu sadece bizim öngörümüz hükümetin değil. Bu kararın en kısa sürede çıkmasını temenni ediyoruz” dedi.

***
Rakamlarla Su Projesi

Yaklaşık 1 milyar TL değerindeki KKTC Su Temin Projesi kapsamında Türkiye’deki Alaköprü Barajı’ndan
Kıbrıs’ın kuzeyine 2040 yılına kadar yılda 75 milyon metreküp su taşınması planlanıyor. Deniz geçişi,
dünyada ilk kez uygulanacak olan bir yöntemle, boruların deniz tabanı yerine deniz yüzeyinin altında
askıda geçmesi yöntemi ile gerçekleşecek olan proje kapsamında, Türkiye’deki Alaköpru barajı ve
Alaköprü barajından Anamur Dengeleme Deposu’na uzanan 23 km’lik isale hattı tamamlandı.
Türkiye ve Kıbrıs’ta deniz tabanına gömülü ve deniz tabanına serili toplam 13,5 km’lik boru montajı
yapıldı.

Dünyada ilk kez uygulanmakta olan askılı kesim için ise, her biri 220 ton ağırlığındaki 104 adet
ankraj blok, en derin yeri 1,450 metre olan deniz tabanına indirildi. Deniz yüzeyinin 280 metre altından geçecek olan toplam 66,5 km’lik boruların montaj işlemleri devam ediyor.  Kıbrıs tarafında ise, Güzelyalı ve Geçitköy Terfi İstasyonları ve iki istasyon arasındaki terfi hattının
inşaatları tamamlandı. Suyun depolanacağı Geçitköy Barajı’ndaki çalışmalar bitti. Çamlıbel’deki Arıtma Tesisi ise, 2015 yılının ilk aylarında performans testlerine hazır hale gelecek. Arıtma Tesisi’nden çıkan su 457 km’lik dağıtım hatları ile Lefkoşa, Girne, Mağusa-İskele ve Dipkarpaz’a ulaştırılacak. Yaklaşık 63 km uzunluğunda olan Lefkoşa hattının 55 km’sinde boru montaj işlemleri tamamlandı. Lefkoşa’dan sonra su, sırasıyla Girne, Mağusa-İskele ve Dipkarpaz dağıtım hatlarının boru montajlarının tamamlanması ile bu bölgelere ulaştırılacak.
Türkiye’den gelecek olan suyun yarısı ise Güzelyurt ve Mesarya’da sırasıyla 6,400 ve 7,400 hektarlık bir alanın sulanması için kullanılacak. Şu anda ihaleyi alan iki Türk özel şirket, Güzelyurt ve Mesarya ovaları sulama projesi çalışmaları kapsamında suyun Geçitköy Barajı’ndan alınıp ilgili bölgelere götürülmesi için gerekli olan tesisleri projelendiriyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar