Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Ölüm raporu soruşturmanın seyrini değiştirecek!

Devrim DEMİR

Girne’de polisin bir ihbarı değerlendirerek başlattığı fetüs operasyonunda tutukladığı 8 kişi aleyhindeki polis soruşturması devam ediyor. Zanlılar dün ek tutukluluk talebiyle yeniden Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.
Yargıç Gökhan Asafoğulları, polisin sunduğu yeni bulgulardan hareketle Dr. Fahri Karagözlü, Dr. Verda Özkent Tunçbilek, Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr. Rasiha Karagözlü, Ebe Ayşegül İşbilir, emekli hemşire Taner Okburan, şöför Aziz Doğgün ve sekreter Cemaliye Ölmez’ın tutukluluk sürelerini  8’er gün uzattı.

Yapılan kürtajları ameliyat kaydettiler
Girne Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube’de görevli polis çavuşu Namık Kemal Baz, geriden kalan 8 günlük sürede 10 ifade, bir gönüllü zanlı ifadesi alınarak, Ada Hospital’den alınan dosyaların incelenemeye devam ettiğini söyledi. Baz, incelenen dosyalarda fetüslerle bağlantılı olduğuna inanılan annelerin isimlerine ulaştıklarını ancak sözkonusu kişilerin yurt dışında olduğunu belirtti.
Ada Hospital’de ameliyat olan birçok kişiye ulaşarak ifade aldıklarını söyleyen Baz, incelenen dosyalarda söz konusu kürtajların ameliyat adı altında kaydedildiğine vurgu yaptı.
Baz, kayıtlarda ismi tespit edilen bir kişine önceki gün ulaşıldığını ve muayene için Girne Akçiçek Hastanesi’ne götürüldüğünü ifade etti.

Polis: Türkiye Polisi ile ortak çalışmaktayız
Tespit edilen isimlerin yurt dışında olduğunu ifade eden Namık Kemal Baz, fetüslerin annesi olduğuna inanılan isimlerin bulunup DNA yapılması için Türkiye Polisi ile ortak çalıştıklarını söyledi. Baz, zanlıların elde ettikleri gelirlerle ilgili, Mali Şube’nin soruşturmasının devam ettiğini ifade etti.

Ölüm raporu soruşturmanın seyrini değiştirecek
Soruşturma memuru, aralarında birde 34 haftalık bebeğin bulunduğu fetüslerin ölüm nedeninin gelecek olan raporda olduğunu ifade ederek, suçun mahkeme huzurunda tamamen değişebileceğini belirtti.

Kayıp ajandalar aranıyor
Namık Kemal Baz, kürtaj kayıtlarının olduğu ve bir kısmını sekreter Cemaliye Ölmez, bir kısmı ise ebe Ayşegül İşbilen’in kayıt tuttuğu kürtaj kayıtlarını gösteren ajandaların arandığını söyledi.
Baz, zanlı Aziz Doğgün’ün gösterdiği yerlerde kazılar yapıldığına dikkati çekerek, ifadesinde bahsettiği fetüslerin bir kısmına henüz ulaşılmadığını kaydetti.
Soruşturmanın ciddiyetine dikkati çeken Baz, zanlıların 8’er gün daha poliste tutuklu kalmalarını talep etti.

Avukatlar tutukluluk süresine itiraz etti
Zanlı avukatları polisin 8 günlük ek tutukluluk süresine itiraz etti. Dr. Fahri Karagözlü’nün avukatı Güneş Menteş müvekkillinin dava okunup serbest kalabileceğine dikkati çekerek 8 güne itiraz ettiğini söyledi.

Şener: Müvekkillerim hiçbir şekilde suçlamaları kabul etmiyor  
Zanlı Dr. Verda Özkent Tunçbilek ve Dr. Mehmet Ali Tunçbilek’in avukatı Mustafa Şener müvekkillerinin hiçbir şekilde suçlamaları kabul etmediğine dikkati çekti.
Tunçbileklerin bahse konu kürtaj gerçekleştiren hastalarla hiçbir şekilde temas etmediğini ifade etmediğini belirten Şener, müvekkillerinin 19 gündür yetersiz bir nedenden ötürü tutuklu kaldıklarını iddia etti.

“Psikolojik baskı yapılıyor”   
Emekli hemşire Taner Okburan ve ebe Ayşegül İşbilen’in avukatı Ali Hidayet ise zanlıların serbest bırakılması gerektiğine dikkati çekerek, polisin zanlılar üzerinde psikolojik baskı yapıldığına vurgu yaparak 8 güne itiraz etti. 

Akter: Hücrelerde kilitli kalması rahatsız edici
Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun avukatı Derviş Akter ise, zanlıların daracık hücrelerde üzerlerine kilit vurulmasının rahatsız edici bir durum olduğunu söyledi. Polisin talep ettiği 8 günlük tutukluluk süresinin gereksiz olduğuna inandığını söyleyen Akter, tutukluluk süresine itiraz etti.

Asafoğulları: Herkes eşittir
Avukat Derviş Akter’in hücrelerle ilgili iddiasını yanıtlayan Yargıç Gökhan Asafoğulları, hücrelerde x veya y’ye farklı bir davranış yapılmasının mümkün olmadığını herkesin eşit olduğuna vurgu yaptı.

Akyener: Kriminal suçları aydınlatacak laboratuar yok
Kıdemli savcı Erdinç Akyener, devam eden bir soruşturmanın olduğunu söyleyerek, tahkikat memurunun ayrıntılı bir şekilde sorulara cevap verdiğini kaydetti. Akyener, “Fetüslerde henüz net bir sayıya ulaşmadık, iki ülkeli bir operasyon gerçekleşiyor. Adli Tıp Kurulu’ndan gelecek olan rapor, davanın seyrini değiştirecek. Ülkemizde kriminal suçları aydınlatacak bir laboratuara sahip olamadık. Anavatanın yardımı ile sonuca ulaşamaya çalışıyoruz. Soruşturmanın bittiği gün, bu yarında olabilir zanlılar her şekilde yeniden yargı huzuruna çıkarılacak.
Organize bir suç gözler önünde suçları aydınlatmak için 8 günlük ek tutukluluk talebinde bulunuyoruz” dedi.