Ödenmeyen borçlara yeniden yapılandırma - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Kıbrıs

Ödenmeyen borçlara yeniden yapılandırma

Ödenmeyen borçlara yeniden yapılandırma

MALLAR HACZEDİLMEYECEK: Yasada yapılan değişiklikle, yasa çerçevesinde borçları yeniden belirlenecek borçlulara, malları haczedilmeksizin borçlarını maddede belirlenen taksitlendirme çerçevesinde ödeme olanağı tanınacak. Böylece hem alacaklılar paralarını alacak, hem de haczedilecek mallar ucuza gitmeyecek

MALLAR UCUZA GİTMEYECEK: Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı Erhürman, borçluların mallarının icra ile satılmasının piyasayı düşüreceğini uyarısında bulundu. Erhürman, borçluların mallarının ucuza gitmemesi için bu düzenlemeyi yaptıklarını kaydetti


BANKACILAR ENDİŞELİ: Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Melih Karavelioğlu: Tam paramızı almaya başlamışken bu yasa çıktı. Bir ay daha beklemek zorunda kalacağız. Borçlular yaz sonuna kadar süre kazandılar. Siyasiler elini bu piyasadan çekmeli. Artık kredi alanın borcunu ödemesi için teşvik edici yasalar çıkarılmalı

BORÇ MİKTARINA GÖRE TAKSİTLENDİRME:
30,000 TL’ye kadar 3 yıl
30,000-40,000 TL arası 4 yıl
40,000-50,000 TL’ye arası 5 yıl
50,000-60,000 TL arası 6 yıl
60,000-70,000 TL arası 7 yıl
70,000- 80,000 TL arası 8 yıl
80,000 TL’den fazla ise 9 yıl

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken Ve/Veya Tahsil Edilmez Hale Gelen Borçların Yapılandırılması (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni görüşüp, oy birliğiyle kabul etti.
Yasada yapılan değişiklikle, yasa çerçevesinde borçları yeniden belirlenecek borçlulara, malları haczedilmeksizin borçlarını maddede belirlenen taksitlendirme çerçevesinde ödeme olanağı tanımak ve bu yolla hem alacaklıların alacaklarını almaya başlamalarını, hem de borçluların mallarının gerçek değerlerinin çok altında satılmasına gerek kalmaksızın borçlarını düzenli bir biçimde ödemelerini sağlamak amaçlanıyor.

Yıllara göre taksitlendirme
Yasa önerisi, borcun, taksitler halinde ödenmesine yönelik borçlunun talebi olması durumunda, belirlenen borcun miktarı Türk lirasında veya dövizde 30,000 TL’yi aşmıyorsa 3 yıla, 30,000-40,000 TL arasındaysa 4 yıl, 40,000-50,000 TL’yi aşmıyorsa beş yıla, 50,000 TL’den fazla 60,000 TL’den azsa altı yıla, 60,000 TL’den fazla 70,000 TL’den azsa yedi yıla, 70,000 TL’den fazla 80,000 TL’den azsa sekiz yıla, 80,000 TL’den fazla ise dokuz yıla kadar aylık taksitlerle ödemeyi sağlayacak şekilde taksitlendirmeyi öngörüyor.
Yasa önerisinin görüşülmesinden önce ilgili komite başkanı Tufan Erhürman yasa önerisine ilişkin raporu okudu.

Tatar: Herkes yararlanmalı
Erhürman’ın ardından, UBP Milletvekili Ersin Tatar söz alarak, mağduriyetlerin giderilmesi için bu yola çıkıldığını dile getirerek, bundan herkesin faydalanmasının önemli olduğunu anlattı.
Tatar, yasada hala eksiklikler olduğunu ancak yine de dün yapılan bu değişikliği desteklediklerini ifade etti.
Kendisinin de bu konuda bir yasa tasarısı hazırladığını ancak bugün kadük olduğunu ifade eden Tatar, ekonomide haksız rekabetin önlenmesi, çok yüksek faizlerin önlenmesi ve bazı kurum ve kuruluşların denetim altına alınması açısından hazırladığı bu yasanın çok önemli olduğunu ve kendi hazırladığı yasanın da geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Kara para aklanmasının önlenmesi açısından bazı yasaların da düzenlenmesi halinde KKTC’nin çok daha iyi bir yere geleceğini dile getiren Tatar, “Bankacılık sistemi, TC Merkez Bankası üzerinden dünyaya bağlanıyor ve bizim bankalar da bu durumla dünyaya bağlanıyor” dedi.

Çakıcı: Mağduriyeti gidermeye yönelik bir çalışma
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da konuşmasında, geçmişte gündeme gelen yasal düzenlemelere değindi.
TDP’nin de katkı koyduğu hazırlanan yasanın ödeme güçlüğüne düşülen noktada taksitlendirmenin öngörüldüğünü kaydeden Çakıcı, bir mağduriyeti gidermeye yönelik doğru bir çalışma olduğunu söyledi. Çakıcı, alacaklıların mağduriyetinin giderilmesine yönelik düzenlemeye de ihtiyaç olduğunu belirterek, komitenin çalışmaya devam edeceğini belirtti. Mehmet Çakıcı genel olarak bir faiz yasasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Çakıcı, oylarının olumlu olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından yasa önerisi madde madde görüşülüp, oylandı. Genel kurul daha sonra yasa önerisini oy birliğiyle kabul etti.

Erhürman: Düzenleme Anayasa’nın ekleridir
Komite başkanı Tufan Erhürman, Havadis’e yaptığı açıklamada Yeniden Yapılandırma Yasası ile faizlerin düşürüldüğünü bu yasanın da onun uzantısı olan bir düzenleme olduğunu belirtti. Geçmiş dönemden kalan birçok borçlunun olduğuna vurgu yapan Erhürman, bu insanların mali sıkıntıda olduğunun bilindiğini belirtti. Bazı vatandaşların ise düşmüş borçları bile ödeyemediğini ifade ederek, mahkemeler borcu düşürmesiyle borcunu ödeyemeyenlere icranın gündeme geldiğini söyledi.

“Mallar ucuza gitmiş olmayacak”
Borçluların mallarının icra ile birden satılmasının piyasayı düşüreceğini ve insanların mallarının ucuza gitmiş olacağına da değinen Erhürman, bunun sıkıntı yaratacağını ifade etti. Erhürman, “Bu yasada dedik ki borçlar düştükten sonra icraya gidilmesin, mahkeme taksitlendirme yapsın. Buna rağmen ödeme yapılmazsa icraya gidilsin” diye konuştu.

Karavelioğlu: İnsanları, borçlarını ödemeye teşvik edici yasalar çıkarılmalı
KKTC Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İktisatbank Genel Müdürü Ahmet Karavelioğlu, Meclis’ten daha önce geçen Faiz Yasası ile yüksek faizlerin düşürüldüğünü ifade ederek dün geçen yasanın daha önceki yasada eksik kalan bir düzenleme olduğunu söyledi.
Karavelioğlu, “Bizim faizle ilgili bir sıkıntımız yok. Çok önemsemedik. Borcunu ödemek isteyenlere her zaman kapımız açık. Onları borçlarını ödemek için teşvik ediyoruz. Yasanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Bankacılık sektöründe borcu ödemekten uzak duranların bu düzenleme ile artık bahanesinin kalmadığını da söyleyen Karavelioğlu, “Artık onları borçlarını ödemeye bekliyoruz. Gelip hemen ödemeliler” diye konuştu.
Karavelioğlu, “Tam paramızı almaya başlamışken bu yasayı çıkardılar. 1 ay daha beklemek zorunda kalacağız. Borçlular yaz sonuna kadar süre kazandılar. Siyasiler elini bu piyasadan çekmeli. Artık borcunu ödemesi için teşvik edici yasalar çıkarılmalı” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar