Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Poli

Minnet İçin Kendinize Zaman Ayırın

 

Son dönemde hem dünyada hem ülkemizde yaşanan olumsuzluklar, trajediler hepimizi hayattan bezdirmiş durumda. Her gün yeni bir gerginlik, her gün yeni bir kaos. Bu olumsuzlukların günlük hayatımızı etkilememesi mümkün değil. Peki bu yaşantıların hayatımıza olan olumsuz yansımalarından kurtulmak mümkün mü? Tamamen kurtulmak mümkün değil elbette amabu etkileri minimize etmek mümkün. Nasıl mı? Minnettarlıkla.

Minnet duymak / şükretmek,  mutluluk, tatmin olma gibi pek çok olumlu duyguyu hayatımıza davet eden bir davranış ve yaşam şeklidir. İçinde olduğunuz an’a odaklanarak sahip olduklarınız için müteşekkir olmak, gelecekten daha fazlasını beklemek yerine an’a odaklanarakolanlara minnet duymak bahsettiğim. O an sahip olduklarınıza teşekkür etmek derken yağan yağmura, aldığınız nefese, sizi soğuktan koruyan ceketinize, yanınızdan gülümseyerek geçen iş arkadaşınıza vs. teşekkür etmek kadar minik şeylerden bahsediyorum.

Yapılan bir araştırma minnet duymanın sosyolojik, psikolojik ve nörolojik olarak iyi olma halimizi olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Küçümsenecek bir konu değil. California Berkeley Üniversitesi’nde uzamanlar bu konuyu araştırmak için 3.1 milyon dolar harcamışlar. Araştırmaya bizjournals.com adresinden erişmeniz mümkün.Yapılan çalışmalar minnettarlığı hissetmenin ve ifade etmenin zihinimizi, doğal eğilimi olan hayatın tehdit, kaygı ve olumsuz yanlarına odaklanmaktan uzaklaştırıp olumlu yaşantılara odaklanmaya yönlendirdiğini ortaya koyuyor.

“Minnettar bir zihin, huzurlu bir hayat demek!”

 Minnet duygusu,olumsuz etkileri saymakla bitmeyenkaygının azalmasına ve hayattan keyif alma, sevgi, mutluluk gibi duyguların artmasına aracı oluyor. Dahası hayatımızda minnet duygusunu geliştirmemiz düşünme şeklimizi değiştiriyor, yaratıcı ve olumlu düşünmeyi destekliyor. Bu ve benzeri araştırmalar sahip olduklarımıza odaklanmanın psikolojik, duygusal ve fiziksel iyi oluş halimizi olumlu yönde etkilediğini söylüyor. Minnet duyabilmek içinse içinde bulunduğumuz an’da sahip olduğumuz güzellikleri fark etmemiz yeterli. Bu duyguyu çocuklara öğretmek ise onların tatmin, takdir ve empati duygularını geliştiriyor. Tatminkar yetişkinler, tatminkar çocuklar, huzurlu bir toplum; tam da ihtiyacımız olan bu sanırım!

Minnettarlığı hayatınıza getirebilirsiniz, çok zor bir şey değil. Hepimiz bunu yapacak beceriye sahibiz. Hak ettiğiniz halde sahip olamadıklarınızdan şikayet etmeye ara verip sahip olduklarınıza odaklanmaya çalışın.

  • Kendinize mutluluk listesi hazırlayın.Her sabah varlığı ile sizi mutlu eden şeylerin ya da insanların listesini yazarak güne başlayın. Sabah içtiğiniz kahve, okula bıraktığınız çocuklarınız, sabah aracınıza yol veren şoför, toprağı nemlendiren yağmur bulutları ya da sahip olduğunuz oy verme hakkı. Hava çok soğuk, yağmur yağdığı için yollar ve trafik kötü belki ancak, yağmurun kokusunu duyabilmek ya da bu soğuk kış mevsimini yaşayabiliyor olmak bile minnettar olmak ve gülümsemek için yeterli.İstedikten sonra odaklanıp ufak da olsa sizi mutlu edecek şeyleri fark etmeniz hiç de zor değil. Her gün bu egzersizi yapın. Bunu tıpkı bir tedavi süreci olarak düşünün. Bugünden başlayın ve 21 gün boyunca, her gün uygulayın. Hemen etkisini göremezsiniz ancak bir hafta içinde kendinizdeki olumlu değişimi farkedeceksiniz. Üstelik bunu sadece siz değil etrafınızdaki insanlar da fark edecek.

  • Hemen pes etmeyin.İlk başta kendinizi ve yaptığınız şeyi garipseyebilirsiniz. Ancak başarana kadar, hatta bahsettiğim gibi tedavi sürecinizi tamamlayana kadar denemeye devam edin. Elinizden geldiğince teşekkür edin, gülümseyin. Ne kadar çok yaparsanız zihniniz bu davranış şekline ve duyguya o kadar çabuk inanmaya başlayacaktır. Teşekkür edecek birileri yok diye düşünüyorsanız belirtmek isterim ki minnet duygusunun birine ya da bir olaya bağlanmaya ihtiyacı yok.Pencerenin dışındaki kuş cıvıltılarını duyabilmek bile minnet edilecek bir şey, sadece odaklanabilmek ve fark edebilmek için biraz çabaya ve zamana ihtiyacınız var, o kadar!

Minnettar olmak, minnet duymak her güne yine yeniden başlamış olmaya şükretmek. Elbette ki hayatınızda ani ve büyük bir değişim olmayacaktır ancak zamanla hayatımızda stres, depresyon ve uykusuzluğun azalarak kendimize olan güvenimizin, günlük performasımızın ve motivasyonumuzun arttırdığını, insanlarla ilişkilerimizin olumlu yönde geliştiğini göreceksiniz.

“Hayattan daha fazla keyif almak istiyorsanız minnet duygunuzu geliştirmeniz gerekiyor sadece.”

Hayatınızdaki olumlu şeylere odaklanma beceriniz geliştikçe hayatın iniş ve çıkışlarında eskisi kadar yorulmayacaksınız. Olmayana, yapmadıklarınıza ya da yapamadıklarınıza değil tam tersine olana ve yaptıklarınıza odaklanabildiğinizi dolayısıyla kaygı ve stresin gün geçtikçe hayatınızdaki etkisin azaldığını fark edeceksiniz.

Küçük şeylerden mutlu olmak,hayata pembe gözlüklerle bakmak, sorunları, olumsuzlukları göz ardı etmek demekdeğil yanlış anlaşılmasın! Aksine hayatın sunduğu tüm olumsuzluklara rağmen, onların arasından motive olmanızı sağlayacak bir şeyler bulabilmemize yardımcı olacak iyimser bir bakış açısı geliştirmek. Minnet duymak kötünün içindeki iyiyi bulmaya odaklanmak, iyimser bir bakış açısına doğru yelken açmak. Minnettar olmak sizi daha samimi ve mutlu biri haline getirecektir endişe etmenize gerek yok.”

Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi minnettar, takdir edebilen ve değer bilen çocuklar daha mutlu çocuklar oluyorlar. Minnettarlığı geliştirebilmek içinse her gün spor salonunda çalışır gibi düzenli egzersiz yapmak gerekiyor.Her gün hazırlayacağınız mutluluk listesi gibi ailenizle de benzer bir egzersiz yapabilirsiniz. Bu sayede çocuklarınıza da bu duyguyu fark edip an’a odaklanmalarını öğrenmelerinde yardımcı olursunuz. Akşam yemeğinden sonra ailenize 10 dakika ayırarak bir oyun oynayın. A’dan Z’ye alfabetik sırayla ilerleyerek her harf için o gün minnet duyduğunuz bir şey paylaşın, mesela ağaçlar, bulutlar, etrafınızda olan minicik de olsa varlıklarıyla sizi mutlu eden şeyler. Böylece hem ailenizle etkili zaman geçirmiş olursunuz hem de çocuklarınıza bu duyguyla tanışmalarında aracı olursunuz.

Dediğim gibi bu egzersizler başta anlamsız gelebilir, ya da öfke ve tatminsizlik o kadar baskındır ki hayatınızda minnet duygusunu hissedemeyebilirsiniz ancak insan aynı anda hem öfkeli hem de minnettar olamaz, biraz deneyince minnet duygusunun arttığını göreceksiniz. Dahası bu uygulama hem sizin hem de çocuklarınızın daha huzurlu ve mutlu bir yaşantıya sahip olmasında etkin bir role sahip. Denemekten ne kaybedersiniz ki, gülümseyin ve başlayın.