Mevsim hastalıklarına dikkat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Sağlık

Mevsim hastalıklarına dikkat

“VİRÜS VE BAKTERİ SICAK SEVİYOR”: Dr. Ayten Beyar, bakteri ve virüslerin sıcak havalarda daha hızlı çoğaldığını belirterek, hastalıkların yaz ayında daha sık ortaya çıktığını belirtti. Dr. Beyar, yaz aylarında daha sık görülen sağlık sorunlarını ishal ve kusma, pişik, güneş yanıkları, böcek sokmaları olarak sıraladı

“ÇOCUĞUNUZU GÜNEŞTE YAKMAYIN”: Dr. Ayten Beyar, 10.00-16.00 saatleri arasında çocukların güneşe çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Dr. Beyar, “Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız gölgeli yerleri tercih edin, çocuğun başına şapka takın, çocuğun açıkta kalan yerlerine de saatte bir SPH 50 + güneşten koruyucu krem sürün” dedi


“SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ”: Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, çocukların yaz mevsiminde sıvı ihtiyaçlarının arttığına vurgu yaparak bebeklerin anne sütü alıyorlarsa sıvı ihtiyaçları karşılanmış olduğunu ek gıda alan bebeklerde ise her ek gıda alımından sonra mutlaka su verilmesi gerektiğini söyledi

Duygu ALAN
Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, bakteri ve virüslerin hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı dönemlerde daha hızlı çoğaldığını belirterek, hastalıkların daha çok kış mevsiminde arttığı bilgisinin doğru olmadığını kaydetti.
Dr. Beyar, çocuklarda her mevsim görülebilen ishal ve k

usmaların yaz aylarında arttığını belirtti. Dr. Ayten Beyar ishal ve kusmaların anne sütünün kesildiği dönemlerde çocuklar için daha tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çekti.

Yaz mevsiminde daha sık görülen pişiklerin bebeklerde en sık görülen deri hastalığı olduğunu dile getiren Dr. Ayten Beyar, bebeklerde her bez değişimi sonrası pişik koruyucu kremlerin kullanılmasının pişiklerin önlenmesinde faydalı olabileceğini söyledi.
Güneş yanıkları bakımından açık tenli olan, açık renk gözlü bebekler ve çocuklar daha riskli bir grup içinde yer aldığını kaydeden Dr. Beyar, “Güneş yanıklarında cildin kızaran yerleri soğuk suyla serinletilir ve güneş sonrası losyonu sürülür. Çocukta bir hayli ısınma var ise bol sıvı içirilmelidir. Eğer çocuğun ateş belirtileri varsa, halsiz keyifsiz ise cildin önemli kısmında su toplanması durumu yaşanıyorsa çocuğu mutlaka hekime göstermek gerekir” dedi.
Dr. Beyar, genellikle yaz mevsiminde gelişen böcek sokmaları durumunda, yapılması gerekenleri anlattı, arı sokmasında nadiren anafilaksi adı verilen şok tablosu gelişebildiğinden acil müdahale gerektirebildiğini söyledi.
Dr. Ayten Beyar, sıcak havalarda bebek bakımı ve yaz mevsiminde çocukların nasıl beslenilmesi gerektiği konularında da bilgiler verdi.

“Gıda ile alınmış bir virüs ya da bakteriler ishal kusma nedeni”
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ayten Beyar, her mevsim görülebilen ishal ve kusmaların anne sütünün kesildiği dönemlerde çocuklar için daha tehlikeli bir durum olduğuna dikkat çekti.
İshal ve kusmaların en sık nedenlerinden birinin sindirim sistemine gıda ile alınmış bir virüs ya da bakteri olduğuna vurgu yapan Dr. Beyar, ishalde çocuğun sıvı kaybının karşılanmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
Dr. Beyar, “Eğer, ishalle kaybettiği sıvıyı verdiğiniz içeceklerle telafi edebiliyorsanız, ne kadar sık gaita yapsa da sorun olmayacaktır. Eğer çocuğun beslenmesi iyi ise barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verilebilir. Eğer hasta anne sütü alan bir bebekse, emmeyi sürdürmekte fayda vardır, böylece ishali daha kolay atlatacaktır. Fakat çocuğun beslenmesi iyi değilse en kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız” diye konuştu.

“Alt temizliğinde ıslak mendik kullanmayın”
Dr. Ayten Beyar, pişiğin bebeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisi olduğunu, bebeğin bez kullandığı dönemlerde daha sık görüldüğünü kaydetti.
Pişiklerin bebek ve çocuklarda yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığının arttığını ifade eden Dr. Beyar, “Bu nedenle, bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, mümkünse altı ılık suyla durulanmalıdır, özellikle ıslak mendil alt temizliğinde kullanılmamalıdır. Her bez değişimi sonrası pişik koruyucu kremlerin kullanılması pişiklerin önlenmesinde faydalı olacaktır” dedi.

“Açık tenli olan, açık renk gözlü bebekler risk grubunda”
Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, güneş yanıkları bakımından açık tenli olan, açık renk gözlü bebekler ve çocuklar daha riskli bir grup içinde yer aldığını kaydetti.
Dr. Beyar, güneş yanıklarında ciltte ısınma ve kızarma olduğunu ve kızaran cildin acı verdiğini anlattı, “Eğer cilt çok yanmışsa ciltte kabarcıklar ve su toplanması meydana gelir. Birkaç gün içinde ise yanan yerler geçmeye başlayarak ciltte soyulmalar oluşur” dedi.

“10.00-16.00 saatleri arasında çocukları güneşe çıkarmayın”
Dr. Ayten Beyar, güneş yanıklarından korumak için güneşin kendini iyice hissettirdiği saatler olan 10.00-16.00 arasında çocukların güneşe çıkarılmaması gerektiğini, dışarıdayken mutlaka gölgeli yerlerin tercih edilmesinin ve mutlaka çocuğun başına şapka takılmasının önemli olduğunu kaydetti.
Dr. Beyar, açık havaya çıkılırken çocuğun açıkta kalan yerlerine mutlaka SPH 50 + güneşten koruyucu krem sürülmesi gerektiğini ve bu işlemin her 1 saatte bir tekrarlanması gerektiğini söyledi.
Denizdeyken de sık sık güneş kremlerini sürmenin güneş yanıklarının oluşmaması için faydalı olacağını kaydeden Dr. Ayten Beyar, “Su ve kumun olduğu yerler güneş yanıkları için tehlikeli yerlerdir. Ayrıca çocuk mümkünse her denizden çıkışta tatlı su ile yıkanarak tuzdan arındırılmalıdır. Güneş yanıklarında cildin kızaran yerleri soğuk suyla serinletilir ve güneş sonrası losyonu sürülür. Çocukta bir hayli ısınma var ise bol sıvı içirilmelidir. Eğer çocuğun ateş belirtileri varsa, halsiz keyifsiz ise cildin önemli kısmında su toplanması durumu yaşanıyorsa çocuğu mutlaka hekime göstermek gerekir. Çünkü bu durumlar acil durum olarak kabul edilir” diye konuştu.

“Çocuklarınız için sineklik ya da cibinlik kullanın”
Dr. Beyar, genellikle yaz mevsiminde gelişen böcek sokmaları durumunda, ısırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulanmasını önerdi, kaşıntıyı azaltmak için çeşitli pomatlar sürmenin yanı sıra ağızdan şurup da verilebilineceğini ve eğer ağrı varsa şurup alınabileceğini kaydetti.
Dr. Ayten Beyar, arı sokmasında nadiren anafilaksi adı verilen şok tablosu gelişebildiğinden acil müdahale gerektirebildiğini söyledi.
Beyar, “arı sokmasında nadiren anafilaksi adı verilen şok tablosu gelişebilir ve acil müdahale gerektirebilmektedir hemen doktorunuza başvurun. Bunları önlemek için sineklik ya da cibinlik kullanılabilir. Ultrasonik ses yayan böcek koruyucu cihazlar da kullanılabilir” dedi.

“Açıkta satılan gıdaların tüketiminden kaçının”
Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerektiği hususunda uyardı.
Dr. Beyar, “Çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir” dedi.

“Su tüketimi önemli”
Dr. Ayten Beyar, çocukların yaz mevsiminde sıvı ihtiyaçlarının arttığına vurgu yaparak sıcak havalarda su içmek istemeyen bebeklerin eğer anne sütü alıyorlarsa sıvı ihtiyaçları karşılanmış olduğunu söyledi.
Ek gıda alan bebeklerde ise her ek gıda alımından sonra mutlaka su verilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Ayten Beyar, “Bebek ihtiyacı olduğu kadar suyu içecektir. Çocukların bu dönemde vitamin almaları için bol meyve ve sebze tüketmesi önemlidir” diye konuştu.

“Yüzde 100 pamuklu, açık renkli giysiler tercih edin”
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ayten Beyar, yazın bebekleri terletmeyecek yüzde 100 pamuklu, açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi, sentetik kumaştan giysiler giydirilmemesi hususunda anneleri uyardı.
Dr. Beyar, “Her çocuk farklıdır bu nedenle kaç kat giyileceğini ortam ısısı ve çocuk belirler. Ancak sıcak yaz aylarında gündüzleri tek kat penye giysiler ve şapka giydirilmeli, serin gecelerde ise uzun kollu tulumlar tercih edilmelidir. Giysiler ayrı bir zamanda bebek cildine uygun sabunlarla yıkanmalı ve içinde parfüm bulunan yumuşatıcılar ya da çamaşır suyu asla tercih edilmemelidir” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar