Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüştü. Anastasiadis’i Başbakanlık’ta kabul eden Merkel, görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs çözüm süreci, Avrupa Birliği’ndeki (AB) mali kriz ve Ukrayna’daki gelişmeler konularında açıklamalarda bulundu.
Anastasiadis ile görüşmelerinde, Kıbrıs müzakere sürecinde gelinen son aşamayı değerlendirdiklerini söyleyen Merkel, Rum tarafının AB’nin daha güçlü bir şekilde süreçle ilgilenmesini arzu ettiğini, kendilerinin de buna katıldıklarını ifade etti.
Anastasiadis’e, ekonomik zorluklara rağmen müzakere sürecini yeniden canlandırma konusunda gösterdiği çabalar için teşekkür eden Merkel, “Bizler BM sürecinin mümkün olan en hızlı şekilde, başarılı bir şekilde ilerlemesini istiyoruz. İnanıyoruz ki Kıbrıs’taki iktisadi durum açısından, Kıbrıs’ın iki tarafındaki siyasi görünüm açısından da bu müzakere sürecini ilerletme konusunda birçok neden bulunuyor” şeklinde konuştu.
Kıbrıs konusunda bir soru üzerine, çözüm müzakerelerin BM şemsiyesi altında sürdüğünün altını çizen Merkel, sürecin başarısı için güven artırıcı önlemlerin de yardımcı olacağını, bu önlemlerin müzakerelerin daha iyi bir şekilde ilerlemesini sağlayabileceğini kaydetti.
Enerjide iş birliği önerisi
Nikos Anastasiadis de GKRY’den Almanya’ya 25 yıl sonra ilk kez bu düzeyde resmi ziyaret gerçekleştirildiğini belirterek, “Çok sıcak bir görüşme oldu. Ortak ilgi alanımızdaki konuları konuştuk. İlişkilerimizi güçlendirmeyi ele aldık. Siyasi ve ekonomik ilişkileri, enerji konularını görüştük” diye konuştu.
Merkel’e, Kıbrıs sorununa çözüm çabaları ve gelecek perspektifleri konusunda bilgi verdiğini belirten Anastasiadis, “AB’nin Kıbrıs müzakereleriyle aktif bir şekilde ilgilenmesi çok büyük önem taşıyor. Burada Sayın Merkel’den tam bir anlayış ve destek gördüm” dedi.
Kıbrıs’ın büyük bir jeostratejik önem taşıdığını ifade eden Anastasiadis, bölgede ve Suriye’de yaşanan son gelişmelerin bunu gösterdiğini, Suriye’deki kimyasal silahlarının imhası sürecine aktif destek verdiklerini, gelecekte bölgeden tahliyelerin gerekmesi durumunda yine aktif rol üstlenebileceklerini söyledi.
“Tüm bunlar ve daha birçok diğer faktör, Almanya ile oluşturmak istediğimiz stratejik bir ittifakın içinde yer alıyor” diyen Anastasiadis, Kıbrıs’taki yeraltı kaynaklarının kullanılması konusunda da Almanya ile ortak imkanları değerlendirmek istediklerini belirterek, “Kıbrıs’ın bir enerji merkezine dönüşmesini istiyoruz. Böyle bir merkez bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Böylece enerji tedarikinde üçüncü bir yol oluşturabiliriz. Bu Almanya’nın da büyük ilgisini çekebilir” ifadesini kullandı.
































