Matematik-fende düşüyoruz, Türkçe-sosyalde yükseliyoruz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Matematik-fende düşüyoruz, Türkçe-sosyalde yükseliyoruz

ÖSYM her yıl mart-nisan aylarında bir yıl önce yapılan LYS sonuçları ile ilgili istatistiki bilgileri, değerlendirmeleri kalınca bir kitap ile kamuoyu ile paylaşır. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bu kitapta KKTC liselerinin durumlarına bir göz attım. Toplumun eğitimdeki gözbebeği olarak görülen ve çocuklarımızı oralarda okutmak için binlerce lira harcadığımız kolejlerin özellikle matematik-fen puanında geçmiş yıla oranla gerilediğini görüyoruz. Buna karşın Lefkoşa TMK ve Güzelyurt TMK da Türkçe-sosyal puanında ilk 300 lise arasına girmek için zorluyor. Kolejlerin bu Türkçe-sosyal puanındaki bir yıl önceki sonuçlara göre ciddi bir şekilde ilerlemesinin mutlaka bilimsel bir açıklaması olmalıdır ve nedenleri araştırılmalıdır. Türkiye ve KKTC genelinde 7001 lisenin değerlendirmeye alındığı ÖSYM listesinde dikkatimi çeken bazı noktalara biraz değinmek istiyorum.
Örneğin Mağusa TMK, Türkçe-matematik ve Türkçe-sosyal puan türünde kolej olmayan bazı liselerin gerisinde kaldı. Bu puan türlerinin en az birinde Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, 20 Temmuz Fen Lisesi, Lapta Yavuzlar Lisesi, Lefkoşa Türk Lisesi, Girne Anafartalar Lisesi ve Akdoğan Polatpaşa Lisesi, Mağusa TMK’yı geride bıraktı. Mağusa TMK’nın bunu değerlendireceğini umuyorum.
Sınavla öğrenci alan ve adında ısrarla “fen” konusuna vurgu yapılan 20 Temmuz Fen Lisesi ise hem kendi içinde bir yıl öncesine göre matematik-fen puan türünde yaklaşık 200 basamak geriledi hem de kolejlerin gerisinde kaldı. Yalnız kolejlerle kalmayıp Bülent Ecevit Anadolu Lisesi ve Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’nin de arkasında kaldı. Hal böyle olunca “bu ne biçim fen lisesi” diye sormak geliyor insanın içinden…
Dikkatimi çeken bir başka önemli başarı da Türkiye genelinde 1551’inci sırada bulunan Akdoğan Polatpaşa Lisesi’nin Türkçe-sosyal puan türünde sınavsız öğrenci alan düz liseler arasında ilk sırada kendine yer bulması yanında, hem Mağusa TMK’yı hem de Girne 19 Mayıs Koleji’ni geride bırakmış olmasıdır.
matematik-fen puan türünden düz liselerimizden Erenköy Lisesi ve Değirmenlik Lisesi’nin yükselişleri önemlidir. Özellikle Erenköy Lisesi’nin 20 Temmuz Fen Lisesi ile hemen hemen aynı basamaklarda olması dikkat çekicidir.
*******
Bu ve benzeri bilgileri çoğaltmak mümkün. Aslında burada yapılması gereken bu istatistiklerden dersler çıkarmak, doğru değerlendirmeler ve analizlerle öğrencilerimizi yönlendirmektir. Ancak Dünya Bankası’nın Kuzey Kıbrıs ile ilgili son raporunda da belirtildiği gibi 2009’dan sonra öğrenci performanslarını değerlendirecek pek fazla bilgi ve istatistikler elimizde bulunmamaktadır. ÖSYM’nin 600 sayfayı aşan bu LYS 2012 ile ilgili kitapçık ülkemizdeki eğitimi yönetenler tarafından iyice incelenmelidir. Geriye dönerek bugünkü sonuçlar, geçmiş yıllarla da karşılaştırılmalıdır. Özellikle YGS ve LYS’de geldiğimiz nokta ele alınmalı ve sonuçların nedenleri araştırılarak çözüm üretilmelidir.
Belki de tüm ortaöğretim sistemimizi yeniden gözden geçirmemiz gerekecek. Özellikle düz liselerimizde YGS ve LYS üzerine kurgulanan ortaöğretim sistemini yeniden yapılandırmamız kaçınılmaz olacaktır. Birçok düz lisemiz 20-25 yıl öncesinde bütün puan türlerinde ilk 100 içerisinde yer alırken bugün ilk 1500 arasına giremiyorsak ortada bir sorun var demektir. İşte bunları ortaya çıkarıp çözmenin yolu bilimsel araştırma ve değerlendirmeden geçer.
Mevcut hükümet dört yıldır iktidarda… Açıkçası merak ediyorum kaç bilimsel araştırma ve değerlendirme yaptı? Gerek mevcut durumu belirlemek gerekse ileriye doğru adım atmak için… Koca bir HİÇ!
Hal böyle olunca, bu ülkede eğitim nasıl olacak da bilimsel temellere oturtulacak. Her yıl ÖSYM’nin yayımladığı değerlere bakıp bakıp geçeceğiz. Ben açıkçası merak ediyorum; neden matematik-fende geriliyoruz?
Acaba yönetenler de merak ediyor mu?

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar