Maliye Bakanı Birikim Özgür, 2016 Bütçesiyle ilgili sunum yaptı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Ekonomi

Maliye Bakanı Birikim Özgür, 2016 Bütçesiyle ilgili sunum yaptı

Maliye Bakanı Birikim Özgür, önümüzdeki günlerde Türkiye ile imzalanacak 2016-2018 dönemini kapsayacak yeni ekonomik programın bütçe açığının azaltılmasına katkı sağlayacağı gibi kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapı oluşturmaları için ihtiyaç duyulan reformları da içereceğini söyledi.

Özgür, söz konusu programın ülkenin ihtiyaçlarına binaen ve kendilerinin talebiyle gündeme geldiğini ifade etti.


Birikim Özgür, 2016 bütçesinde öngörülen gelirlerin yüzde 24.36’sının TC yardım ve kredilerinden oluştuğunu da bildirdi.

Özgür, sürdürülebilir yüksek büyüme için ekonomik istikrar ve güven ortamının rolü ve önemine işaret ederek, 2016 bütçesinin, hükümet programında da yer alan politika ve hedefler doğrultusunda, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesi ve kullanılması, hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması yaklaşımıyla hazırlandığını söyledi.

373 milyon 312 bin 880 TL bütçe açığı öngörülen 2016 bütçesinde açığın iç kaynaklarla karşılanmasının hedeflendiğini açıklayan Maliye Bakanı Özgür, “Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki bu öngörüde, yeni yükler getirecek vergi ve fon bulunmamaktadır. Bu açığın bizlere önemli görevler yüklediğinin bilincindeyiz. Öncelikli olarak gelirlerimizde ciddi bir performans gösterilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Özgür, hükümetin önümüzdeki üç yılda her yıl en az yüzde 5 nitelikli büyüme hedefiyle icraatlarına yön vereceğini ifade etti.

“2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer’in komite raporunu sunmasının ardından Meclis Başkanı Sibel Siber, Maliye Bakanı Birikim Özgür’ü sunuş için kürsüye çağırdı. Siber, dün geçirdiği bisiklet kazasında kolundan yaralanan Özgür’e geçmiş olsun dileğinde de bulundu.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Meclis Başkanı Sibel Siber’e teşekkür ederek, “Küçük bir kaza geçirdim ama iyiyim, görevimin başındayım. Sevinirler mi üzülürler mi insanlar bilmem ama görevimin başındayım…” diyerek konuşmasına başladı.

Bütçeyle ilgili sunum yapan Maliye Bakanı Özgür, bütçenin komite aşamasında görüşülmesindeki çalışmaları için komite üyelerine, bakanlara, bağımsız kuruluş temsilcileriyle milletvekillerine teşekkür ederek “Ülkemizin imkân ve ihtiyaçları doğrultusunda orta vadeli hedeflerimize yaklaşabilmek amacıyla bütçe disiplini ve cari harcamalarda bütçe tasarrufunu temel ilke edinerek hazırladığımız KKTC 2016 Mali Yılı Bütçesinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

AÇIK 373 MİLYON TL

Özgür, bütçeyi hazırlarken ve hedefler koyarken, enflasyon artışları, büyüme hızı ve döviz fiyatlarındaki gelişmelerin baz alındığını, ve önemli dayanaklar olarak kabul edildiğini; 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nce 4 milyar 142 milyon TL gelir, 4 milyar 515 milyon 312 bin 880 TL gider ve 373 milyon 312 bin 880 TL bütçe açığı ile onaylandığını söyledi.

“AÇIK İÇ KAYNAKLARLA KARŞILANACAK… YENİ VERGİ VE FON YOK”

Maliye Bakanı Özgür, öngörülen bütçe açığının iç kaynaklarla karşılanmasının hedeflendiğini kaydederek, “Şunu açıklıkla ifade etmek isterim ki bu öngörüde, yeni yükler getirecek vergi ve fon bulunmamaktadır. Bu açığın bizlere önemli görevler yüklediğinin bilincindeyiz. Öncelikli olarak gelirlerimizde ciddi bir performans gösterilmesi kaçınılmazdır. Bu çerçevede de Hükümet programımızın temel unsurlarından biri olan kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve ülkede adaletli bir vergi yapısının oluşturulması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Birikim Özgür, bu yönde ciddi çaba göstermek zorunda olduklarını vurgulayarak “Dolaylı vergilerden çok dolaysız vergiler, yani gelir ve kurumlar vergisi ve bununla birlikte dolaylı olmakla birlikte önemli bir vergi ayağı olan KDV gelirlerinin temini hususunda ciddi performans gösterme ihtiyacımız vardır” diye konuştu.

Özgür, yapısal sorunlardan ötürü bütçede karşılığı olmayan harcamalar yapmak durumunda kaldığımız her alanda sosyal adalet ve hakkaniyet ilkelerinden ödün vermeksizin köklü değişikliklere gitme ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

EK MESAİ, BURS, TAŞIMACILIK, İLAÇ ÖDEMELERİ…

Birikim Özgür, her yıl bütçede ayrılan kaynak tükendiği halde ödeme taahhütleri nedeniyle sorun olarak karşılarına çıkan ek mesai, burs ödemeleri, taşımacılık ve ilaç ödemelerinde düzenlemelere gidilmesi noktasında ciddi performans gösterme ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Özgür, 2008’de başlayan küresel ekonomik krize değinerek, gelişmiş ülkeler kademeli olarak toparlanırken gelişmekte olan ülkelerde ise büyümede bir miktar yavaşlama görüldüğünü, dünya ekonomisine ilişkin beklentiler iyileşmekle birlikte, özellikle gelişmiş ekonomilerdeki toparlanmanın inişli çıkışlı bir eğilim izlediğinin görüldüğünü belirtti.

Dünya GSYİH büyüme oranının 2014 yılında %3,4 olarak gerçekleşirken, 2015 yılında %3,1’e, 2016 yılında %3,6’ya, 2017 yılında %3,8’e ve 2018 yılında ise %3,9’a ulaşması beklendiğini kaydeden Özgür, gelişmiş ülkelerde 2014 yılında yıllık büyüme %1,8 olarak gerçekleşirken 2015 yılında ise %2,0 seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini, 2016-2018 1yıllarında ise %2,2 seviyesinde büyüyeceğinin tahmin edildiğini anlattı.

Birikim Özgür, DPÖ verilerine göre KKTC ekonomisinin; 2012 yılında %1,8, 2013 yılında %1,1 ve 2014 yılında %4,8 büyüme gerçekleştiğini; 2015’te % 4,9, 2016 yılında %3,6, 2017 yılında %3,5 ve 2018 yılında ise %3,5 büyüme olacağının tahmin edildiğini bildirdi.

2016-2018 PROGRAM DÖNEMİ ORTALAMA BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 3.7

Özgür, 2016-2018 program döneminde ortalama %3,7 büyüme olacağının tahmin edildiğini açıkladı.

Cari fiyatlarıyla; 2012 yılında 6,955.1 milyon TL, 2013 yılında 7,606.8 milyon TL ve 2014 yılında 8,858.6 milyon TL olarak gerçekleşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın, 2015 yılında 9,675.7 milyon TL,  2016 yılında 10,720.7 milyon TL, 2017 yılında 11,602.9 milyon TL ve 2018 yılında ise 12,545.4 milyon TL olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydeden Özgür, şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir yüksek büyüme için ekonomik istikrar ve güven ortamının rolü aşikârdır. Bu amaçla kamu finansmanını sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaya yönelik makroekonomik hedeflere ulaşılmasını amaçlayan, Hükümet Programında da yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını, hesap verebilirlik ve mali saydamlığın sağlanması yaklaşımı ile 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı hazırlanmıştır.”

3 YILDA HER YIL EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜME HEDEFİ

Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümetin, önümüzdeki 3 yıl için her yıl en az %5 nitelikli büyüme hedefi ile icraatlarına yön vereceğini açıkladı.

ZİHNİYET DEVRİMİ

Özgür, hükümetin hedefleri konusunda “2016 yılında ülkemizde 484 milyon TL’lik kamu, 1,451 milyon TL’lik de özel yatırım gerçekleşecek şekilde siyasi kararlara imza atılacaktır. Büyük Koalisyon, adına yaraşır bu büyük hedeflere ulaşabilmek için ülkemizde devlet kurumlarından başlayarak zihniyet devriminin gerçekleşmesini sağlamak üzere çalışacak ve özel yatırımları engelleyen değil önünü açan bir yapı oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nda devlet iç borçlarının faiz ödemelerinin yapılabilmesi amacıyla 200 milyon TL ödenek öngörüldüğünü bildiren Maliye Bakanı Özgür, konuşmasında 2015 Yılı Bütçesi yılsonu gerçekleşme tahminine değindi ve şu bilgiyi verdi:

“2015’TE BÜTÇE AÇIĞI 387 MİLYON TL TAHMİN EDİLDİ, 61 MİLYON TL OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

“2015 yılsonu itibarıyla; Bütçe Giderlerinin 3 milyar 731,6 milyon TL, Bütçe Gelirlerinin 3 milyar 670,3 milyon TL, Bütçe Açığının 61,3 milyon TL, 387,7 milyon TL olarak öngörülen bütçe açığının yılsonunda 61,3 milyon TL olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Bu tahminlerimiz doğrultusunda 2015 yılı başlangıç bütçesine göre; bütçe giderleri %8.91, bütçe gelirleri ise %1.04 oranında azalmaktadır. Böylece 387,7 milyon TL olarak öngörülen 2015 yılı bütçe açığı %84.18 azalma ile 61,3 milyon TL olarak ortaya çıkmaktadır.”

2016 BÜTÇESİ

2016 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili bazı bilgiler veren Maliye Bakanı Özgür, amaçların şöyle sıraladı:

“Sürdürülebilir kamu finansman dengesinin kurulması. Kamunun etkinliğinin ve özel sektörün rekabet gücünün artırılması. Üretime dayalı büyümenin artırılması ve istihdamın önünün açılması. Mali disiplinin sağlanarak devam ettirilmesi. Yapısal tedbirlerin uygulamaya konulması. Ekonominin istikrarlı bir hale getirilmesi. Mevcut kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesi. Gelir artırıcı tedbirler yanında harcama disiplininin sağlanarak kamu kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılması.”

Özgür, hedeflerine ulaşabilmek için kamu harcamalarında verimlilik de dikkate alınarak cari nitelikli harcamalarda tasarrufa gidilmesi ve israfı önleyici tedbirlerin alınacağı esası kabul edildiğini ve kaynak dağılımında etkinlik artırılarak kamu finansman dengesinin iyileştirilmesine özen gösterildiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Özgür, bütçe rakamının komitede 38,9 milyon TL artırıldığını, bunun da yaklaşık 40 milyon TL’lik performans artışı zorunluluğunu işaret ettiğini belirterek, bunun 2 20 milyon TL’ye yakınının, Meclis’te oybirliği ile onaylanan ve belediyelere sunulan devlet katkısını artıran yasal düzenlemeden kaynaklandığını hatırlattı.

Özgür, belediyelerin birikmiş borçlarını yapılandırmadaki düzenlemelerin kamu maliyesine ciddi ek mükellefiyet getirdiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“KÜÇÜMSEYEN AÇIKLAMALAR CİDDİ TALİHSİZLİK”

“Biz, merkezi hükümet ve yasama organı olarak, Türkiye’den cari harcamalarımız için temin ettiğimiz kredileri her yıl azaltırken ciddi bir siyasi risk alıp bu ek mükellefiyeti yerel gelirlerle karşılanmak üzere üstlenmiş bulunuyoruz. Hal bu iken ve belediyelerimizin yasal değişikliklerin ardından gündeme gelen personel giderleri ve borç yapıları ile ilgili yeni yasal hedeflere ilişkin kendi bünyelerinde stratejik planlama yapıp kendi yol haritalarını oluşturmaya odaklanmaları beklenirken, belediyeler adına devleti küçümseyen birtakım açıklamaların gündeme gelmesini çok ciddi bir talihsizlik olarak değerlendirmekteyim. Aldığımız siyasi risk karşılığında teşekkür yönteminin bu olmamasını arzu ederdim.”

Maliye Bakanı Özgür, komiteni artırdığı diğer 20 milyon TL’lik kısmın ise DAÜ’ye sunulacak devlet katkısı olacağını belirtti.

“KURUMLAR GELİRLERİNİ ARTIRICI, GİDERLERİNİ DİSİPLİN ALTINA ALICI YAKLAŞIM BENİMSEMELİ”

Özgür, “Kamu maliyesinin gelir-gider dengesini sağlamak için ciddi siyasi risklerle yürüttüğü kararlı politikanın tüm kurumlarımızca örnek alınması ve benzer hassasiyetle kurumlarımızın yönetilmesi değişim sürecimizin olmazsa olmaz koşuludur. Tüm kurumlarımız, gelirlerini artırıcı, giderlerini ise mümkün olan en üst seviyede disiplin altına alıcı bir yaklaşımı benimsemeli, borçlarını döndürebilecekleri bir yapıya kavuşmayı hedeflemelidir” dedi.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, “Vergi mükelleflerinin yıllar içinde popülist politikalarla şişirilmiş kurum bütçelerine yaptığımız abartılı katkılar karşısında mükellefiyetlerini yerine getirirken isteksiz davranması, aldığımız kararları mükellefiyetlerini yerine getirmemenin bir gerekçesi gibi değerlendirmeleri riskini Maliye Bakanı olarak biliyorum ve bu hassasiyetle kararlar üretmemizin önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE DAĞILIMI

4 milyar, 515 milyon,  312 bin, 880 TL’lik 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na göre bütçe büyüklüğünün dağılımıyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Personel Harcamaları      1,464.3 milyon TL
Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi Giderleri       77,4 milyon TL
Mal ve Hizmet Alımı         288,0 milyon TL
Faiz Giderleri                                                            200,0 milyon TL
Cari Transferler       1,862.0 milyon TL
Sermaye Giderleri                                                      76,2 milyon TL
Borç Verme                                                                  0,1 milyon TL
Yedek Ödenekler                                                     547,3 milyon TL’dir
Toplam Bütçe Büyüklüğü içinde oransal paylar ise şöyledir:
Personel Giderleri                               %  32.43
Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi                   %    1.71
Mal ve Hizmet Alımı Giderleri                             %    6.38
Faiz Giderleri                                                                       %    4.43
Bütçe Cari Transferleri              %  41.24
Sermaye Giderleri                       %    1.69
Yedek Ödenekler                     %  12.12
Bütçenin Finansmanına bakacak olursak;
2016 Mali Yılı Bütçe Gelirleri 4 milyar 142 milyon TL olarak öngörülmüştür.
Mahalli Gelirler,        2,374.7 milyon TL
Fiyat İstikrar Fonu Gelirleri,       603,7 milyon TL
Diğer Fon Gelirleri,          55,8 milyon TL
Döner Sermaye Gelirleri,                    7,8 milyon TL
Türkiye Cumhuriyeti Yardımları,                                    625,0 milyon TL
(Yatırımlar 225 milyon TL, Savunma 275 milyon TL, Reel Sektör 125 milyon TL)
Türkiye Cumhuriyeti Kredileri,   475,0 milyon TL.” 

GELİRLER

Maliye Bakanı Birikim Özgür, gelirlerin bütçe hacmine göre oranı hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Mahalli Gelirler%  52.59; Fiyat İstikrar Fonu Gelirleri % 13.37; Diğer Fon Gelirleri%    1.24; Döner Sermaye Gelirleri % 0.17; T.C. Yardımları%  13.84;  T.C. Kredileri % 10.52; İç Kaynaklar %  8.27.

Buna göre Bütçe Yasa Tasarısında öngörülen gelirlerin % 24.36’sı TC Yardım ve Kredilerinden oluşmaktadır. Bu oran 2013 yılı bütçe yasasında % 27.35, 2014 yılında %29.68 ve 2015 yılında %27.55 düzeyinde yer almıştır.”

“TC İLE SAĞLIKLI İLİŞKİLER”

Maliye Bakanı Birikim Özgür, öngörülen gelirlerin %24.36’sının TC yardım ve kredilerinden oluşmasının, hükümetin ve halkın Türkiye Cumhuriyeti ile karşıtlık temelinde bir ilişki biçimi üzerinden müzakere eden değil sağlıklı ilişkilerle sorunların çözümünde birlikte hareket etme yaklaşımını geliştirebilen bir anlayışı ön plana çıkardığını söyledi.

“YENİ EKONOMİK PROGRAM ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE İMZALANACAK… BİZİM TALEBİMİZLE…”

Özgür, ülke ihtiyaçlarına bağlı ve kendi talepleriyle gündeme gelen 3 yıllık programların bir yenisinin önümüzdeki günlerde imzalanacağını açıklayarak, şöyle konuştu:

“2016-2018 dönemini kapsayacak yeni program bizim bütçe açığımıza katkı sağlayacağı gibi kendi ayakları üzerinde durabilecek bir yapı oluşturmamız için ihtiyaç duyduğumuz reformları da içerecektir. Tekrardan altını çizmek isterim ki söz konusu program bizim ihtiyaçlarımıza binaen ve bizim talebimizle gündeme gelmektedir.

Hal bu iken, demokrasiye âşık ve bu halk için sizler gibi her türlü özveriyi yapmaya hazır seçilmiş bir Milletvekili ve bir Bakan olarak bir çağrı yapmak istiyorum:

Birbirimizi kıyasıya eleştirelim. Tahterevallinin iki ucunda Kıbrıslı Türkler otursun. İktidar ve muhalefet kıyasıya çatışsın ama doğrudan bizi ilgilendiren konularda tahterevallinin diğer ucunda Türkiye oturuyormuş gibi siyaset yürütmekten artık vazgeçelim. Türkiye’ye, tahterevalliden kalktığında bu toplumun ve kurduğumuz sistemin çökebileceğini düşünme ortamı yaratmayalım.  Biz artık sürdürülebilir bir yapı vizyonu için çalışırken Türkiye ile ilişkileri de stratejik bir araca dönüştürelim. Bilgiyle, tecrübeyle, sağduyuyla, bilimsel temelde ülkemizi hızla çözüm koşullarına hazırlayalım.

Bu duygu ve düşüncelerle bir kez de bu kürsüden ifade etmek isterim ki gelirlerinin %24.36’sı Türkiye ile imzalanacak programa bağlı olan bu bütçeyi, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamak için Türkiye ile imzalamak istediğimiz programı riske atmak yoluyla çökertirsek, bunun hesabını öncelikle biz siyasi sorumluluk üstlenmiş olanlar ödeyeceğiz. Tahterevallinin diğer ucuna ısrarla Türkiye’yi oturtmak isteyenler ise yaşanacak süreçte gerçek amaçlarına ulaşmış olmanın keyfini sürecekler.”

Türkiye Cumhuriyeti ile imzalanacak anlaşma ile sağlanacak gelirler ve alınan tedbirler ile birlikte değerlendirildiğinde gelir tahminlerinin gerçekçi olduğunun görülmekte olduğunu kaydeden Özgür, “Ayrıca, 2016 yılında harcama programları verimlilik artışı sağlamak amacıyla gözden geçirilecektir. Bu amaçla idari bir mekanizma geliştirilecektir” dedi.

Özellikle yerel gelirlerde, gelirlerin artırılmasına bağlı olarak hedeflerin tutturulması sonucu; görevlerinin, ülkenin ihtiyacı olan projelerin hızla hayata geçirilmesi olduğuna işaret eden Özgür, bu bağlamda, reel sektör ile yatırımlara hız kazandırılarak, üretimi ve buna bağlı olarak istihdamı artırmanın temel hedefleri olduğunu vurguladı.

DIŞ TİCARET DENGESİ AÇIĞI

Küçük bir ada ülkesi olunmasının, ekonomi içerisinde dış faaliyetlerin önemli yer tutmasına neden olduğuna işaret eden Birikim Özgür, “Özellikle ihtiyaçlarımızın karşılanmasında ithalata büyük ölçüdeki bağlılığımız devam etmektedir.  Bu tür ekonomik hareketlerimizi ise bilindiği üzere ödemeler dengesi ile takip edebilmek mümkün olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

Ödemeler dengesinde milyar doları aşan ithalata karşın sınırlı düzeyde kalan ihracat rakamları nedeniyle oluşan dış ticaret dengesi açığının turizm ve eğitim hizmet dış satımı ile görünmeyen işlemler ve sermaye hareketleri ile azaltılabilmekte olduğunu kaydeden Özgür, şöyle devam etti:

MALİ DİSİPLİNİN SAĞLANMASI

“Bütçede mali disiplinin sağlanması yönünde gösterdiğimiz çabaların daha da ileriye götürülmesi için çalışmalarımız kararlılıkla sürdürülecektir.

Dünya ekonomisinde ve özellikle Avro bölgesinde yaşanan kriz neticesinde Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Güney Kıbrıs başta olmak üzere birtakım ekonomik tedbirler alınmaya devam edilmektedir.

Krizin etkisindeki ülkeler kamu sektöründe, birçok kesimi etkileyen reformlar gerçekleştirmiştir. Toplum olarak, hiçbir kesimi ayırmadan hep birlikte katlanmak zorunda olduğumuz bu sıkıntıları el birliği ile aşabileceğimize inanmaktayız. Özellikle son küresel finans krizi göstermiştir ki, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi yakın coğrafyamızda da zamanında gerekli tedbir ve düzenlemeleri yapmayan ülkeler süreç içerisinde çok daha ağır koşullarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

Bu anlamda, bütçe hazırlıklarında, reformlar söz konusu olduğunda özellikle kamu sektöründe atılması gereken adımları kısa vadeli sınırlı yan etkilerine rağmen orta ve uzun vadede yararlı gördüğümüz ölçüde kararlılık ile yerine getirme esas alınmıştır.

Devlet bütçelerinin hazırlanması ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken temel ilkelerden ikisi, Devlete ait tüm gelir ve giderlerin tek bir bütçede yer almasını öngören  birlik  ilkesi  ile bütçenin genelliği ilkesi gereğince belli gelirlerin belli giderlere tahsis edilmemesi durumudur. “

BÜTÇE DIŞI FONLARIN TASFİYESİNE İLİŞKİN YASA TASARILARI…

Bu ilke gereği bütçenin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması, mali disiplinin sağlanması, kaynakların etkin, verimli ve rasyonel kullanılması ile devlet bütçesinin gelir ve giderlerinde birliğin ve şeffaflığın sağlanması amacıyla hazırlanan bütçe dışı fonların tasfiye edilmesine ilişkin yasa tasarılarının; ivediliği alınmış olmakla birlikte Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde görüşülmeyi beklemekte olduğuna dikkat çeken Özgür, bu tasarıların bir an önce sonuçlandırılarak Cumhuriyet Meclisi’ne sunulması gerektiğini ifade etti.

Maliye Bakanı Özgür, dünyada yaşanan ekonomik kriz ve ülkedeki etkileri dikkate alınarak, bütçe imkânları içerisinde halen kamuda çalışanların ve emeklilerin enflasyon nedeniyle gelirlerinde yaşayacakları kayıpların karşılanmasının bütçede yerini aldığını da vurguladı.

“BÜTÇE İLE TEMEL AMAÇ…”

Hükümetin 2016 Mali Yılı Bütçesi ile temel amacının, sürdürülebilir bir kamu finansman dengesini kurmak ve gerekli yapısal tedbirleri uygulamaya koyarak; ekonomide sürdürülebilir kalkınma sürecini sağlamak ve buna paralel olarak üretime dayalı büyümeyi gerçekleştirmek olduğunu anlatan Birikim Özgür, “ Ekonomik düzen içinde, özel sektörün gelişmesi ve özel yatırımların istihdam yaratıcı etkisini arttırmak için gerekli teşvik uygulamaları sürdürülecektir. Reel sektörü desteklemek amacıyla çeşitli sektörler ile küçük esnaf ve sanatkâr ile çiftçi ve hayvancılara bankalar aracılığı ile sıfır ve düşük faizli kredilendirme imkânları yürütülecektir” dedi.

VERGİ İLE İLGİLİ YASALARDA DÜZENLEME

Özgür şöyle devam etti:

“Hükümetimizin 2016 Mali Yılı Bütçesi ile temel amacı sürdürülebilir bir kamu finansman dengesini kurma hedefine ulaşılabilmesi şüphesiz ki, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi amacıyla toplanacak vergilerle mümkündür. Devletin yaptığı harcamaların temel kaynağı vergilerdir ve vergi önemli bir maliye politikası aracıdır.

Hükümetimizin amacı mevcut vergi sistemini daha çağdaş, daha bilimsel ve daha adil bir yapıya kavuşturmak, yatırımları ve istihdamı destekleyerek sürdürülebilir, ekonomik büyümeye katkı sağlayan, uygulanabilir bir vergi sistemini oluşturmaktır. İyi bir vergi sisteminin en önemli özelliği kuvvetli, etkin bir vergi idaresine sahip olmasıdır. Bu nedenle;

Mükelleflerimizi de yakından ilgilendiren başta Vergi Usul Yasası olmak üzere birçok vergi yasası; etkinlik, basitlik ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda ticari hayattaki gelişmelere de uygun daha çağdaş bir yapıya kavuşturmak amacıyla yeniden düzenlenmiştir.

Vergi mükelleflerine daha etkin hizmetler sunabilmek amacıyla personel eğitimi üzerinde titizlikle durmaktayız. Bu amaçla personeli vergi yasaları ile ilgili eğitime tabi tuttuğumuz gibi yine tüm personelin teknolojiyi daha iyi kullanmasını sağlamak ve mükelleflerin daire ile olan ilişkilerini kolaylaştırmak için bilgisayar eğitimi kursları düzenlenmiştir.”

İlk kez Türkiye’de uygulamaya konan Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarla ilgili altyapı çalışmalarının ve personelin eğitimi hususunda gerekli tüm adımların atıldığını da belirten Özgür, pos cihazının bir yazarkasa işlemi gördüğü bu sistemde mükelleflere işlem kolaylığı getirileceği gibi mali açıdan daha hızlı ve kolay takip sağlanacağını kaydetti.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE

“Hükümetimizin temel politikaları arasında yer alan ekonomiyi kayıt altına almak için kayıt dışı ekonomi ile en etkin şekilde mücadele edeceğiz” diyen Özgür, “En basit şekli ile kayıt dışılığı kurallara uyulmaması ve bundan ekonomik yarar sağlanması olarak tanımlarsak buradan da anlaşılabileceği gibi kayıt dışılık haksız rekabet ile gelir dağılımını bozan ve nihayetinde toplumsal refahı sekteye uğratan bir olgudur” dedi.

Kayıt dışılıkla mücadelede iki temel unsura özellikle önem verdiklerine ve bunlardan birincisinin vergi denetimindeki etkinlik, ikincisinin ise mükelleflerin vergi bilincini geliştirmek olduğuna işaret eden Özgür, etkin ve güçlü vergi denetimi için personelin eğitimine hızla devam etmeyi, teknolojik altyapıyı süratle geliştirmeyi ve vergi denetimlerini artırmayı planladıklarını vurguladı.

Vergi bilincini geliştirmek amacıyla mükelleflere önümüzdeki yılda çeşitli rehber ve broşür dağıtmayı planladıklarını belirten Özgür, internet üzerinden de mükelleflere bilgilendirici yayınlar yapacaklarını söyledi.

İş hacmi daralan mükelleflerin durumlarını değerlendirebilecek, şikâyetlerini dinleyebilecek ve daha uygun vergilendirmeye tabi tutulmalarını sağlayacak vergi takdir ve itiraz komisyonları kurmayı planladıklarını da kaydeden Özgür şöyle dedi:

“Gelir ve Vergi Dairesi’nin yeniden yapılandırılmasını ve güçlendirilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapılacaktır. Teknolojik yeniliklerle mükelleflerini daha iyi tanıyan ve hizmet sunan ve aynı zamanda ödevlerini yerine getirmeyen mükellefleri de daha yakından izleyen ve yaptırım uygulayan bir vergi politikası hedeflenmektedir.

Vergi sisteminin daha basit, daha sade ve daha uygulanabilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Vergi sistemini tüm mükelleflerine aynı ölçüde yaklaşan, özellikle yatırımcılar için öngörülebilirliği artıran bir yapıya kavuşturmayı hedeflemekteyiz.”

“MALİYE BAKANLIĞI’NIN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLER…”

Maliye Bakanı Birikim Özgür, hükümetin bütçe öngörülerinin hayata geçirilmesi ve KKTC’de daha yaşanılır ve kamu hizmetlerinin geliştirildiği bir ortamın yaratılması gereğinden hareket etmekte olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda, Maliye Bakanlığı’nın da üzerine düşen görevlerin farkında olarak öncelikle çalışanların mevzuat ve bilgisayar eğitimlerini yürütmekte olduklarını kaydetti.

2016 Mali Yılı Bütçesi’nin, bir yandan KKTC’de yaşayanlara daha iyi hizmet vermenin gerektirdiği şekilde yapısal dönüşüm odaklı faaliyetlerle, öte yanda cari harcamalarda azami tasarruf ilkeleri ile alınan tedbirlerle şekillendirildiğini vurgulayan Özgür şöyle konuştu:

“Doğaldır ki, kamu hizmetlerinin geliştirilmesi ve çalışanların daha iyi imkânlar içerisinde, daha iyi kapasitede görevlerini yerine getirmeleri ve yerine getirdikleri görevler nedeniyle hak edecekleri ücretleri de yaşam kalitelerini yukarıya çekecek şekilde oluşturmak Hükümetimizin ana görevleridir. Sıralanan bu hususları her geçen gün daha ileriye götürmek üzere çalışmalarını sürdüren Hükümetimiz hedeflerine ulaşabilmek üzere 2016 Mali Yılı Bütçesini KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne sunmaktadır.         

2016 Mali Yılı Bütçesi hazırlanırken gerçekleştirilen vergi düzenlemeleri ve kayıt altına alma çabaları yanında alınan diğer tedbirlerle büyüyen ekonomi ile bütçe giderlerinin karşılanabilmesi çabası içerisinde olunmuştur.

2016 Mali Yılı Bütçesi, küresel olumsuz etkileri azaltacak, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmayı sağlayacak, istikrarın ve refahın artırılmasını dikkate alan ve orta vadeli perspektifle hazırlanmış bir bütçedir.

Bütçe görüşmeleri sürecinde yapacağınız yoğun ve yorucu çalışmalar ile katkı ve yapıcı eleştirileriniz için sizlere hükümetim ve şahsım adına şimdiden teşekkür ederken, 2016 Mali Yılı Bütçesi’nin ülkemiz ve insanlarımız için hayırlı olması dileklerimle saygılarımı sunarım.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar