Lefkoşa'ya yeni çehre - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

Lefkoşa’ya yeni çehre

Lefkoşa'ya yeni çehre

“LEFKOŞA GİRNE KAPISI VE ÇEVRESİ KAMUSAL ALAN DÜZENLEME PROJESİ” YARIŞMASINDA BİRİNCİ SEÇİLEN PROJENİN HAYATA GEÇMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

SİBER: “TURİSTLER BAŞKENTLERİ MUTLAKA GEZER VE O ÜLKEYLE, İNSANLARIYLA İLGİLİ BURADA GÖRDÜKLERİYLE BİLGİ SAHİBİ OLUR. GÜZEL LEFKOŞAMIZ BİZİ YETERİNCE YANSITMIYOR”


HARMANCI: “YAYALAŞTIRMA PROJESİYLE BİRLİKTE BU PROJE, BAŞKENTE BAMBAŞKA BİR DOKU KAZANDIRACAK”

ÖGE: “BİRİNCİ SEÇİLEN PROJEDE JÜRİ TAVSİYESİYLE BAZI DÜZELTMELER YAPILIYOR. PROJE DAHA SONRA BELEDİYE MECLİSİ ONAYINA SUNULACAK”

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’in öncülüğünde, Kıbrıs Türk Mimarlar Odası ve Lefkoşa Türk Belediyesi’nin de işbirliğiyle sürdürülen “Lefkoşa Girne Kapısı ve Çevresi Kamusal Alan Düzenleme Projesi” için açılan yarışmada birinciliği kazanan Bahadır Numan ve ekibinin projesi, jüri tavsiyelerine göre yeniden düzenleniyor. Projenin son hali bugünlerde LTB Meclisi’nin onayına sunulacak.

Lefkoşa’nın iyileştirilmesi çalışmaları kapsamındaki proje için açılan yarışmaya 8 eser katılmıştı.

Öte yandan LTB, Surlariçi’nde halihazırda yayalaştırılmış olan bölgenin daha çağdaş bir yapıya kavuşturulması için de bir proje hazırladı. 1 milyon 850 bin TL tutarındaki proje için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacak.

SİBER: “TURİSTLER BAŞKENTLERİ MUTLAKA GEZER”

Başkent Lefkoşa’da Girne Kapısı, sağında ve solundaki iki park, Cumhurbaşkanlığı bölgesi, İnönü Meydanı, Sarayönü’nü kapsayan “Lefkoşa Girne Kapısı ve Çevresi Kamusal Alan Düzenleme Projesi” ve Meclis Başkanlığı’nın inisiyatifiyle başlatılan diğer projeler hakkında TAK muhabirine bilgi veren Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bir ülkeyi ziyaret eden insanların başkentleri mutlaka gezdiğini, ülke ve o şehrin sakinleri hakkında da buralarda gördükleriyle bilgi sahibi olduğunu söyledi.

“Bizim de güzel Lefkoşamız ve meydanları, Girne kapısı, Sarayönü, İnönü meydanlarımız ve iki parkımız acaba bizi yeterince yansıtıyor mu? Bir yabancı bizim hakkımızda ne düşünür?” diye soran Siber, sorusunu “İyi bir not almayız” diyerek yanıtladı.

“Rüyam” adlı bir köşe yazısında Lefkoşa’da yemyeşil parklar, tertemiz yollar, düzenli trafik akışından ve tabelalardan söz ettiğini kaydeden Sibel Siber, projeyle ilgili süreci şöyle anlattı:

“Bunları yazdığımda elimde bir güç yoktu, sadece bir bireydim. Fakat sonra bir üst yönetim kadrosuna geldim, Meclis Başkanı oldum. Peki bunları düzeltmek yetkimde miydi? Hayır. Belediye yapmalıydı ama LTB’nin içinde bulunduğu durum ortada. O zaman ‘ne yapabilirim’ diye çok düşündüm. İşbirliğine gidebiliriz dedim. Dönemin Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu’na bu projenin inisiyatifini verir mi, beraber yürütebilir miyiz diye bir yazı gönderdim. O da bundan çok memnun olacağını bildirdi. Hemen Mimarlar Odası’nı aradım. Azmi beye ‘Lütfen Lefkoşa haritasını alın ve gelin’ dedim. Proje yaparsanız destek bulursunuz. İyi projelere TC Büyükelçiliği de destek oluyor. Bu projemizin kaynağını da bulduk. Mimarlar Odası jüri oluşturup yarışma düzenledi. Çok güzel eserler gönderildi. Jüri birinciyi seçti. Şimdi projenin daha ileriye götürülmesi için çalışmalar sürüyor.”

“BÜROKRASİ ÇOK ZAMAN ALIYOR”

Meclis Başkanı Sibel Siber, kamudaki işlerin, yaratılan sistem yüzünden yavaş ilerlediğini belirterek, “Verimli sonuç almaya dönük hızlı ve etkin bir sistem yaratamadık. Maalesef bir yıl önce kaynağını bulduğumuz, projesi hazır bu konu bekliyor. Bürokrasi çok zaman alıyor. Özelden gelen biri olarak bu, çok dikkatimi çekiyor” dedi.

Projenin tamamlanma tarihi için kesin bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Siber, en kısa sürede sonuçlanmasını arzuladığını vurguladı.

“DR. KÜÇÜK MÜZESİ MODERN BİR MÜZE OLACAK”

Lefkoşa’da Girne Caddesi’nde bulunan Dr. Küçük Müzesi projesi için de bütçenin onaylandığını ve ihaleye çıkıldığını bildiren Siber, buranın modern bir müze haline getirileceğini söyledi.

Çok değerli bir envanter içeren müzede hem Kıbrıs Türk halkının mücadelesiyle hem de Dr. Küçük’le ilgili değerli envanter bulunduğunu belirten Siber, bunların çağdaş müzecilik anlayışıyla sergilenmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ

Meclis Başkanı Siber, ülkenin çağdaş müze eksikliğini her zaman vurguladığını, bunu gidermek için Kıbrıs Vakıflar İdaresi’yle birlikte Surlariçi’nde Lokmacı Kapısı civarında 4 katlı bir binanın Çağdaş Sanat Müzesi ve Çok Amaçlı Kültür ve Sanat Etkinlikleri Binası olarak düzenleneceğini kaydetti.

Geçtiğimiz haziran ayında bu amaçla Vakıflar İdaresi’yle protokol imzaladıklarını hatırlatan Siber, modern bir müze yaratılacağını söyledi.

Sibel Siber, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla düzenlenen Lefkoşa-Girne yolundaki Meclis Ormanı’nın da hava koşullarının uygun olduğu bir hafta sonu hizmete açılacağını belirtti.

Gazete arşivlerinin web ortamına aktarılması çalışmalarının süratle devam ettiğini de kaydeden Siber, Cumhuriyet Meclisi’nin engelsiz bina haline getirilmesi için yapılacak düzenlemeler için de ihaleye çıkıldığını ifade etti.

HARMANCI: “YAYALAŞTIRMA PROJESİYLE BİRLİKTE ŞEHRE BAMBAŞKA BİR DOKU KAZANDIRACAK”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da, bir an önce detaylı uygulama projenin ortaya çıkmasıyla Girne Kapısı ve diğer kamusal alanların başkente yakışır bir hale gelmesini istediklerini söyledi.

Bu projenin özellikle Surlariçi yayalaştırma projesiyle bütünsellik arz edeceğini ve şehre bambaşka bir doku kazandıracağını ifade eden Harmancı, bazı adımlar atmaları gerektiğini kaydetti.

Harmancı, Lefkoşa’da Surlariçi bölgesinde mevcut yayalaştırma projesinin içini dolduracak, TC Yardım Heyeti tarafından finanse edilecek 1 milyon 850 bin TL’lik bir projelerinin de kabul edildiğini, bu proje kapsamında kanalizasyon ve su altyapısının değişeceğini, telefon ve elektrik kablolarının yeraltına ineceğini, asfaltın sökülerek yerine parke döşeneceğini anlattı.

Çağdaş kent mobilyaları, dokuya uygun aydınlatma ve giriş çıkışlara elektronik sistemle çağdaş bir başkent yaratmak istediklerini vurgulayan Mehmet Harmancı, iki projenin aynı ayda yürüyeceğini söyledi.

Yayalaştırılmış alanla ilgili ihaleye bu ay içinde çıkmayı ve Ekim 2015’te tamamlamayı hedeflediklerini de ifade eden Harmancı, bu çalışmalarla Lefkoşa Surlariçi’nin çağdaş bir noktaya taşınacağını belirtti.

ÖGE: “PROJEDE DÜZELTMELER YAPILIYOR”

Mimarlar Odası Başkanı Azmi Öge ise, başkent Lefkoşa’da uygulanacak düzenleme projesi için açılan yarışmada birinci seçilen projede, jürinin tavsiyeleri doğrultusunda gerekli düzeltmelerin yapılmakta olduğunu söyledi.

Öge, mevcut yapıya radikal dokunuşlar olmadan bazı düzenlemelere gidileceğini belirterek, projenin son halinin bu ay içinde LTB Meclisi’nin onayına sunulduktan sonra uygulamaya geçileceğini anlattı.

Öge, bu dokunuşla birlikte Lefkoşa Surlariçi ve çevresiyle ilgili başka olumlu adımların atılması gerektiğini vurguladı.

“LEFKOŞA HALKI KENTE KÜSMÜŞ”

Yarışmada birinci seçilen ve uygulanacak projeyle ilgili jürinin raporunda, proje konusu olan Girne Kapısı ve çevresinin, konum itibariyle sur içindeki organik ve sur dışındaki modern kent dokusunu birleştirmekle birlikte, mevcut durumda kentlinin gündelik hayatında önemli bir yer almadığı ve kent kültüründe geçmiş-gelecek arasında köprü kuramadığı belirtiliyor.

“Lefkoşa halkının önemli bir kısmının, sahip olduğu kente küsmüş olduğu, sur içini köhne, tehlikeli ve ‘alt tabakalamış’ bir alan olarak gördüğü söylenilebilir” denilen raporda, kent ile nesiller boyu geçmişi ve belleği olan halkın, şehrin periferisinde yaşamayı tercih etmeye devam ettiği kaydediliyor.

Girne Kapısı’nın taşıdığı sembolik değerle kente geri dönüşün itici gücü olabileceği belirtilen raporda, “Söz konusu çevrenin kapsamlı bir düzenlemeye tabi tutulması, halkın küstüğü alan ile yeniden barışması için önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bu, aynı zamanda unutulmaya yüz tutan kent kültürü ve belleği için de aynı derecede önemli bir şanstır” ifadeleri yer alıyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar