'Kuzey Kıbrıs'ın dünyaya açılan penceresi olacağız' - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Ekonomi

‘Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan penceresi olacağız’

HEDEF DÜNYA ÜNİVERSİTESİ: Ada Kent Üniversitesi’nin sahibi Talip Emiroğlu, “Üniversite olarak yabancı öğrencilere ağırlık verdiklerini ve eğitimde Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan bir penceresi olacaklarını” söyledi

Mağusa’da Ada Kent Üniversitesi’ni kurarak dikkatleri üzerine çeken Türkiye’nin köklü eğitimcilerinden Talip Emiroğlu, “Kuzey Kıbrıs’ın gelecek vaad eden bir ülke olduğu için yatırım yapma kararı aldıklarını” söyledi.

Ada Kent Üniversitesi’nin özelde Mağusa’nın genelde Kuzey Kıbrıs’ın dünyaya açılan eğitim penceresi olacağına dikkat çeken Emiroğlu, “Biz KKTC’deki Ada Kent Üniversitemizde yabancı öğrenci hedefledik. Bütün organizasyonumuzu buna yönelik yaptık” diye konuştu.


Emiroğlu, “Kuzey Kıbrıs’ın yatırım için uygun bir yer olduğuna inanıyorum” dedi. Kuzey Kıbrıs’ın her zaman önemli bir yatırım merkezi olduğunu anlatan Eğitimci Emiroğlu şunları söyledi:

“Kıbrıs aslında geçmişte de gelecek vaat ediyordu. Ama buna inanmakta biraz sıkıntılarımız olmuş. Özellikle de Kıbrıslı Türklerde genel olarak bu intibaının yaygın olduğunu gördüm. Mesela eskiden ne olur ne olmaz diye gücü yeten Türkiye’de sığınacak bir ev almaya çalışıyordu.

Veya İngiltere’de. Bu psikolojiyle kalıcı yatırımlara da tam olarak inanmakta sıkıntılar oluyordu. Haliyle bu yabancı yatırımları da olumsuz etkiledi. Bu gün bu olumsuz hava biraz kırılmış gibi görülüyor.

En azından dışarıda ev almak yerine kendi memleketlerine yerleşme, daha güzel konutlar yapma eğilimini görüyorum. Ancak benim kabul edemediğim şey halen KKTC sınırları içerisinde bazı bölgelere yatırım yapmaktan kaçınılıyor. Neymiş? Efendim birleşme olursa önce buralar Rumlara iade edilecekmiş.

Siyaset benim işim değil ama bir aydın olarak böyle bir düşünceyi asla kabul edemem. Bu yanlış düşünce KKTC’nin ekonomik olarak  hak ettiğinin çok gerisinde kalmasına neden olmuştur. Bana göre bu gün KKTC’nin bütün toprakları eşit değerde ve eşit güvence altındadır.”

img_5676

‘Yatırımcılara sahip çıkılmalı’

“Ülkeye başka yatırımlar da yaparım” diye devam eden Talip Emiroğlu, “En basitinden  yaptığım yatırımın dönüşünü hesaplarım. En kötü 20-25 yılda yapılan yatırımın karşılığı alınabilir değil mi? Bu gün birleşiyoruz desen 10 yıl geçer. Senin yatırımına sıra gelene kadar bir on yıl da orda geçer. Yaptığın yatırımın yasal değeri var. Uzlaşamazsan 20 yıl da o mahkeme sürer. Bunun sonunda da yatırımının büyük bölümü yine sen de kalır.

Bunlar herkesin anlayabileceği çok basit hesaplardır. Yanlış mı? Bu hesaplara vakıf da olanlar artık anlatmalıdır. Bu en kötü senaryoydu. Tahminim olan normal senaryo da şöyle olabilir. Birleşerek hangi ülkeyle bir devlet oluşturursanız oluşturun, bu gün dünyada hiçbir devlet yönetimi faydalı yatırımlara zarar vermek istemez, bilakis destekler. Burada en önemli husus KKTC Devleti’nin yatırımlara sahip çıkmasıdır. Yatırımcılarına sahip çıkmasıdır.”

Yabancı öğrenci hedefi

Kuzey Kıbrıs’taki stratejilerini, “yabancı öğrenci” üzerine kuran Ada Kent Üniversitesi’nin sahibi Emiroğlu, “Biz KKTC’deki Ada Kent Üniversitemizde yabancı öğrenci hedefledik. Bütün organizasyonumuzu buna yönelik yaptık. Bunun yanında KKTC’li öğrencilere bir kontenjan belirledik. Toplam öğrenci sayımıza göre belirlenen bu kontenjan dahilinde KKTC’li öğrencileri yüzde yüz burslu okutacağız. Altını çiziyorum, bu uygulama öyle ilk senelere mahsus olmayacak, üniversitenin tüzüğüne konulmuş bir karardır. Seçerken öğrencilerin akademik ve ekonomik durumu göz önüne alınacak. Bizim burs verdiğimiz öğrenciler ekonomik durumu kısıtlı ama doğru  hedefleri olanlar içerisinden seçilecek.”

Öğrencilerin istihdamı konusu

Ada’da öğrencilerin istihdamı konusunun da çok önemli olduğuna işaret eden Talip Emiroğlu şunları kaydetti:

“Doğal olarak burada her üniversitenin yurtları var. Öğrenciler genelde bütün yaşamını kampus içerisinde geçiriyor, ihtiyaçlarını buradaki restauranttan, marketten, butiklerden sağlıyor. Yani öğrencinin kent halkına ve esnafına fazla bir katkısı olamıyor.

KKTC  üniversite adası olacaksa, yerel halkın da bu projenin  içerisinde daha etkin olması gerekir. Bu ekonomiden istifade etmesi gerekir. Bizim de elbette öğrenci yurdumuz var. Yabancılar ilk başta bunu arıyor. Yenilerini de yapmayı planlıyoruz. Ancak burada iki şeye dikkat edeceğiz birincisi yurtlarımızın şehir içinde olmasına, esnafla iç içe olmasına, ihtiyaçlarını şehir esnafından karşılamasına dikkat edeceğiz. İkincisi de  aile yanında öğrenci barınması konuşunda çalışacağız.

Bununla ilgili henüz yerel yönetim ile bir görüşme yapamadık. Onlarla işbirliği içerisinde olup, istekli aileleri tespit etmemiz lazım. Gerçi bizim kültürümüzde, öyle İngiltere’deki gibi aileler öğrencileri pek evine kabul etmeye sıcak bakmayacak. Ama bunu kendimize uyarlayabiliriz diye düşünüyorum.

Mesela hane bitişiğinde bir oda vardır, bağımsız olabilir. Hane bölünmeye müsaittir. Bunları çalışacağız. Tabiki yerel yönetimin buna yaklaşımı çok belirleyici olacak. Eğer uygulamaya başlayabilirsek, şehir halkını üniversite ekonomisinden daha fazla yararlandırma imkanı bulabiliriz.”

Talip Emiroğlu kimdir?

(Talip Emiroğlu/ Doğu Karadeniz’in alimlerinden Emiroğlu Müderris Ali Efendi’nin(1745-1812) torunudur. Trabzon Fatih Eğitim Fak.ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fak. Türk Dili Edebiyatı Bölümünde okudu.”Eğitim ekonomisi ve şehir” konusunda yüksek lisans yaptı. Final Dersanesi (1987),Oğuzkaan Koleji (1991)kurucu ortağı oldu.Daha sonra Avrupa Koleji(1995),BJK Koleji(1996),Avrupa Eğitim Vakfı(2000),Kent Koleji (2004),Avrupa Meslek Yüksekokulu(2008),Acıbadem İnavasyon Okulu (2012),Mağusa Ada Kent Üniversitesi(2016) kurdu. 200’ün üzerinde eğitim içerikli yayınlanmış makalesi bulunan Emiroğlu’nun “Eğitim ve Çocuk” ve “Babanın Adı Var” adlı yayınlanmış iki kitabı vardır.)

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar