KÜRESEL ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Köşe Yazarları

KÜRESEL ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ

Mahmut SezinlerMahmut Sezinler

Günümüz dünyasının problemlerine küresel çözümler aramak gelişmiş ülkeleri harekete geçirmiş ve özellikle mali konulara ciddi zaman ayırmaya başlamışlardır. 21. Yüzyılın ekonomik gelişmesinde dijital ekonominin yeri git gide büyümekte. Bunun neticesinde G20 ülkeleri ile OGCD Ülkeleri harekete geçip uzun vadede kendisini hissettirecek yeni vergilendirmelerin temelleri atılmış oldu. Bu yeni sistem sayesinde kapitalist ekonominin rekabetçi ortamında küresel şirketlerin “Vergi Oyunlarında” sona gelindi. Büyük teknoloji şirketlerinin para kazandıkları ülkelerde vergi yükümlülüklerini azaltmak için kullandıkları yasal boşlukların kapanması hedefleniyor. “Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Anlaşması” 137 ülke tarafından Ekim 2021’de kabul edildi. Bu anlaşmanın imzalanıp 2023’ten itibaren uygulanması hedefleniyor.

Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Anlaşması Uluslararası vergi reformuna yönelik bir anlaşma olup kabul eden ülkeler küresel GSYİH’nın %90’ından fazlasını temsil ediyor ve bu anlaşmayı tüm Avrupa Birliğine bağlı olan ülkeler kabul etmiş bulunuyor. AB’ye bağlı olan ülkelerde Kurumlar Vergisi Oranı Macaristan, İrlanda, Bulgaristan ve Kıbrıs Rum kesimi hariç ortalama %21.3’dür.


İlk planda konsolide geliri 20 milyar Euro ve karlılığı %10’nun üzerinde olan şirketlerin ödediği vergilerin bir kısmı bulundukları ülkelerden mal ve hizmet sattıkları ülkelere aktarılacak. Bu miktarın 125 Milyar Dolar olması hedeflenirken ikinci planda 750 milyon Euro üzerinde geliri olan firmalara %15 Kurumlar Vergisi uygulanacak. Bundan da 150 Milyar Dolar ek vergi alınması hedefler arasında olurken AB’de bu süreli sancı başlamış olup, şu an AB dönem Başkanlığını yürütecek olan Fransa, Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Anlaşmasının 2023’te yürürlüğe girmesi için tüm çabasını ortaya koymaktadır.

AB’ye bağlı 27 ülkenin birçoğu Küresel Asgari Kurumlar Vergisine onay verirken ve bazı ülkeler ise bu vergiye çekince koymaktadırlar. Bunlar; Polonya, Macaristan, Estonya, Malta.

Hükümetler küresel asgari kurumlar Vergisi konusunda acele etmeyecekler diye bir izlenim oluşmakta.

Uluslararası Anlaşmalarda genelde gözlemlediğimiz bir durum sıkıntı ve gecikmeler.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar