KTTB yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Mart 30, 2024
Kıbrıs

KTTB yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi

meclis oylama

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı.

ERHÜRMAN

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı’yla ilgili ilk sözü alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, öncelikle son günlerde kanun hükmünde kararnamelerin Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi konusuna değindi.

Erhürman, bu kararlar üzerine Başbakan Yardımcısı’nın kullandığı “yargı devleti” kavramının, yargıda ciddi şekilde rahatsızlık yaratacak bir kavram olduğunu kaydetti.


Bunun yargının devleti yönettiği anlamına geldiğini, ancak ülkede böyle bir durumun söz konusu olmadığını belirten Erhürman, yargının sadece açılan davalar üzerine kararlar verdiğini söyledi.

Hukukun üstünlüğüne saygı ve inanç gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Erhürman, yargıyı rencide edecek bu tür kavramların kullanılmamasını istedi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile ilgili partinin görüşlerinin olumlu olacağını belirten Erhürman, ancak bazı soru işaretleri olduğunu, bunların da komite kayıtlarına geçtiğini belirtti.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, muhaceret affı konusuna değinerek, af konusundaki gerekçelerini ve görüşlerini paylaştı.

Saner, 2005 yılında meclis açıkken çıkarılan kararname konusunda CTP’ye eleştiriler yaptı.

ERHÜRMAN

Erhürman yeniden söz alarak, 2005 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararnamenin tarihinin 19 Temmuz’sa, Meclis’in ne zaman tatile girdiğini sordu.
Eğer Meclis hala  çalışıyorsaydı ve meclis 26’sında tatile girdiyse, ivediliğin 15 gün sürede geçebileceğini, o dönemdeki yasa tasarısının ise yetişemeyeceğini söyleyen Erhürman, bu konuda  kanun hükmünde kararname çıkarılmış olabileceğini kaydetti.

Erhürman, o zaman kendilerine neden itiraz edilmediğini ve eleştirilerin şimdi yapıldığını sordu.

Seyrüsefer ve muhaceret affına ara emriyle verilmesiyle insanların büyük sıkıntı yaşanacağını söyleyen Erhürman, bunun ivediliğine destek vereceklerini söylediklerini ancak hala bunun tartışma konusu olması ve geçmişte yapılan kanun hükmünde kararnamelerin eleştirilmesini anlamsız bulduklarını kaydetti.

SANER

Yeniden söz alan Saner, tasarının komitede görüşülerek, sıkıntıların giderileceğini söyledi.

ULUÇAY

CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay da, kendilerinden konu hakkında bilgi alındığını ve Bakan Saner’le görüştüklerini anlattı.

Kendilerinin 3 konuda farklı görüşleri olduğunu ifade eden Uluçay, bu üç konudaki görüşlerini sunduklarını belirtti.

Kanun gücünde kararnamenin Anayasa’ya aykırı olduğunun kendilerince dile getirildiğini ifade eden Uluçay, tasarının Meclise gönderilmesini ve hukuk komitesinde Ekim’in ilk haftası meclis açılır açılmaz  geçirilmesini söylediklerini, ancak bunun yapılmadığını ve kanun gücünde kararname çıkarıldığını söyledi.

ERÇAL

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı konusunda söz alan CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, mevcut yasanın neden katı kurallara büründürüldüğünü sordu.

Geçici üyelik konusunun, vatandaş olmayanlarla aynı şartlara bağlanmak istenmesini eleştiren Erçal, mevcut yapıyı pekiştirmek için getirilmek istenen düzenlemeler hakkında bilgi istedi.

Erçal, yasa geçtikten sonra, Anayasa Mahkemesi’nden görüş alınmasını isteyerek, partisine ters düşmemek adına oylamaya katılmayacağını kaydetti.

DİNÇYÜREK

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek,  yasa tasarısının revize edilmesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, hekimlerin görevlerini en iyi şekilde icra edebilmelerini sağlamanın Tabipler Birliği’nin görevi olduğuna işaret etti.

Yurt dışında yaşayan doktorlar konusuna değinen Dinçyürek, hekimlerin özlük hakları konusunda dikkatli olunması, önünün tıkanmaması gerektiğini vurguladı.

Dinçyürek, hekimin hekime kırdırılmaması gerektiğine işaret ederek, geçici üyelikler konusunda da hassas olunması gerektiğine işaret etti.

Yasanın en zayıf halkalarından birinin hekimlerin ceza konusu olduğunu ifade eden Dinçyürek, takdir hakkının mahkemelerde olması gerektiğini belirtti.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da konu hakkında söz alarak, yapılan değişikliğin geçici üyelikler konusunda olduğunu ifade ederek, bu konunun zaten yasada var olduğunu ancak üzerinde bazı düzenlemeler yapıldığını kaydetti.

Yasanın, hekimliğe sürekli eğitim konusunu getireceğine dikkat çeken Arabacıoğlu, bunu kimsenin gündeme getirmediğini belirtti.

ERÇAL

Yeniden söz alan CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, geçici üyelikler konusunu gündeme getirerek, “9 ay ülkede kalma zorunluluğu kime koyabiliriz ki, bu vatandaşlara koyacağız” dedi.

GULLE

CTP Milletvekili Ahmet Gulle de, sağlığın kurallarını belirlemenin çok zor olduğuna değinerek, ülkede sürekli olabilecek, gelişimi sürekli kılınabilecek bir sağlık sistemine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Başlatılan sağlık çalışmalarının devamının getirilmesi temennisinde bulunan Gulle, sağlıkta atılacak adımlara destek olacaklarını söyledi.

Yasa ve düzenlemelerle, hekimlerin daha etkin hale getirilmesinin sağlanması gerektiğine işaret eden Gulle, geçici ve devamlı üyelerin tanımının önemli olduğuna dikkat çekti.

Gulle, yasanın hekimler ve sağlık adına olumlu katkı yapacağına inanç belirtti.

GÜNDÜZ

Bağımsız Milletvekili Menteş Güdüz de, hekimleri görevden men etme cezasında Kamu Görevlileri Yasası’yla çelişkiler olduğunu görüşünü dile getirerek, yasada Anayasa’ya aykırılıklar olmaması açısından bunun iyi araştırılması gerektiğini kaydetti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, sağlık konusunda devlette hizmetlerin çok zayıf olduğunu belirterek, biraz parası olan kesimin özelden hizmet almaya yöneldiğini söyledi.

Sağlıktaki sistemin giderek zayıfladığına işaret eden Angolemli, burada Tabipler Birliği’nin daha da önemli hale geldiğini kaydetti.

Göç yasasına atıfta bulunan Angolemli, doktorların maddi durumlarının tatmin edici olmadığını, bu sebeple de kamudan özele bir akış olduğunu ileri sürdü.
Angolemli, “göç yasasının” bir an önce kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Emekliler konusuna yeniden değinen Angolemli, Anayasa mahkemesinin emeklilerin 5 aylık kesintilerinin geri ödenmesi konusunda bir engel olmadığını söylediğini, bütçe içine bu konuda bir madde konulabileceğini kaydetti.

Angolemli, ancak Denktaş’ın bu parayı geri vermeye niyeti olmadığını ileri sürdü.

KAŞİF

Komite Başkanı UBP Milletvekili Ahmet Kaşif Meclis Genel Kurulu’ndan geçen yasa tasarılarının herkesin gönlünden geçecek şekilde olması arzulandığını ancak bunun her zaman mümkün olmadığını söyledi.

Kaşif, tasarının hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (Değişiklik) Yasa Tasarısı madde madde okunarak, bazı değişiklik önerilerinin onaylanmasının ardından oybirliğiyle kabul edildi.

Tasarının kabulünün ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı.

CTP Milletvekilleri Ferdi Sabit Soyer, Fazilet Özdenefe ve Doğuş Derya’nın sunumuyla gündeme gelen “TC Hükümeti ile KKTC hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliği’ne İlişkin Anlaşma ve Bu Anlaşmaya Dayanarak Atılması Planlanan Adımlar İle İlgili Genel Görüşme” ise yarın yapılacak.

Foto:Arşiv

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar