KKTC üniversiteleri 2020 güz döneminde ne yapmalı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Köşe Yazarları

KKTC üniversiteleri 2020 güz döneminde ne yapmalı?

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Değerli okuyucular ilkleri yaşadığımız pandemi sürecinde ilk olarak maskeli bir Ramazan Bayramı yaşıyoruz; bunu da atlatmak dileğiyle sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar.

Dünya genelinde üniversiteler gelecek planlarını yapmaya başladı. Covid-19 sonrası nasıl bir strateji izleyeceklerini belirliyorlar. Özellikle 2020-21 Güz Dönemi öğretim sürecini belirlemeye başladılar. Peki KKTC üniversiteleri ne yapmalı? TC ve yabancı uyruklu öğrencileri nasıl çekmeli? KKTC’li öğrencilerin de öncelikli olarak buraların üniversitelerini tercih etmeleri için nasıl önlemler almalı?


İngiltere’nin 800 yıl yaşındaki en eski üniversitesi Cambridge, özellikle amfilerdeki derslerin çevrimiçi (online) yapılacağı ancak küçük gruplarda yapılan dersler ve seminerlerin sosyal mesafe korunarak yüz yüze yapılacağı, Rektör Yardımcısı Prof. Graham Virgo tarafından açıklandı*. Laboratuvarlardaki dersler de aynı şekilde yürütülecek.

Sayın Dilek Atlı makalesinde Dünya genelinde üniversitelerin kararlarını yazdı*. Kanada üniversiteleri temkinli; McGill, Brtish, Ottawa üniversiteleri gibi birçoğu güz döneminde de çevrimiçi eğitime devam ediyorlar. Toronto Üniversitesi uzaktan eğitim modelleri üzerinde çalıştığını açıklamış.

ABD’de Kaliforniya Üniversitesi çevrimiçi eğitime devam edecek; 2021 bahar döneminde yüze yüze eğitime geçmeyi hedefliyor. Alabama, North Carolina, Texas Tech, Tennessee, Lousina System, Morgan State üniversiteleri yüz yüze eğitim kararının geçerliğini koruduğunu, gelişmelere göre karar değişikliğine gidilebileceğini belirtti.

Avrupa ülkelerinin üniversitelerinde henüz kararlar belirlenmediği gelen haberler arasında. Peki KKTC üniversiteleri 2020-21 Güz Dönemi’nde ne yapacaklar? Çevrimiçi eğitime devam mı edecekler yoksa yüz yüze eğitime geçecekler mi?

Bu sorunun yanıtı sadece KKTC’de verilemez kanısındayız. Türkiye Cumhuriyeti’nin pandemi ile ilgili vereceği kararlar da etkili. Bilim Kurulu ne diyecek? Bu sorular önemli. Önemli çünkü herkesin bildiği gibi KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayılarında TC kökenli öğrenciler ilk sırada.

KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı verilerine göre 2019-2020 Öğretim yılı istatistiklerine göre toplam öğrenci sayısı 103.748’dir. TC uyruklu öğrenci sayısı 50.286, yabancı uyruklu 41.219 ve KKTC uyruklu 12.243**. TC uyruklu öğrenci sayılarının birinci sırada olması nedeniyle KKTC’de güz dönemi ile ilgili verilecek kararda ‘TC’nin vereceği karar’ dikkate alınacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti dışa kapılarını haziran 2020 tarihi itibarıyla açacak. Bu nedenle öğrencilerin KKTC’ye gelme problemi olmayacak; ancak hali hazırda kayıtlı olan TC’li öğrenciler adaya dönecek mi? Yoksa TC’deki özel üniversitelere geçiş yapacak olanlar olacak mı? Bu nedenle KKTC ve TC’li yetkilile bu konuda acilen bir araya gelmeli.

TC uyruklu öğrencilerin geriye dönmeme olasılığı ve 2020-21 döneminde üniversiteli olacak olan öğrencilerin, KKTC üniversitelerini aynı oranda tercih etmesi için de alınabilecek önlemleri iki ülke tartışmalı.

Ülkenin ekonomisine katkısı çok fazla olan başta TC ve tüm yabancı öğrencilerin  KKTC üniversitelerini tercih oranının düşmesi yeni bir krize dönüşebilir.

Bunun için üniversiteler de acil önlemler almalı. İnternet üzerinden etkili tanıtımlara ağırlık verilmeliler. Bu amaçla KKTC’nin pandemi açısından ‘güvenli ülke’ olduğu vurgusu ön plana çıkarılabilir.

KKTC üniversitelerinin kurulduğu günden itibaren, özellikle YÖK tarafından yapılan ‘kaliteyi yükseltin’ uyarısı şimdi daha da anlamlı oldu. Eğer nicelik değil de niteliğin artırılması üzerinde kafa yorulsaydı, şimdi KKTC üniversiteleri sıkıntı yaşamayacaktı. Pandemiye rağmen hem TC hem diğer yabancı uyruklu öğrenciler tarafından tercih edilmeme problemi yaşanmayacaktı.

KKTC üniversitelerinin TC’li ve yabancı uyruklu öğrenciler tarafından tercih edilmesi için alınacak önlemlerden ilki yurt ve ev kiralarında öğrenciler için ayrı uygulamalara gitmektir.  Bunun için yetkililerin bir anca önce kararlar üretmesi gerekir. Öğrencilere adada üniversiteli olmak için kolaylıklar yaratacak önlemler şart.

Tüm bunlar yanında KKTC kendi ekonomisinde artı değerler yaratmak için de üniversitelerle işbirliğine gitmenin yollarını artık aramalı; bunun zamanı çoktan gelmişti ancak hiçbir adım atılmadığı ortada. KKTC’li öğrenciler için de yeni ve etkili önlemler alarak da üniversiteler korunmalı.

KKTC uyruklu öğrencilerin buralardaki üniversiteleri tercih etmeleri için önlemler hızla alınmalıdır. Ekonominin canlanması ve yerli üretim için gerekli olan bölümler araştırılıp, hızla açılması için çalışmalar başlatılmalı. Öğrencilere iş garantisi, KKTC üniversitelerinden mezunlara işyeri açma veya her türlü girişim için uzun vadeli düşük faizli krediler verilmesi ilk akla gelen önlemler arasında. Böylece başarılı öğrencilerin de  KKTC’deki üniversiteleri tercih etme nedenleri artırılmış olur; pek çok gelişmiş ülke örneğinde olduğu gibi. Üniversiteler sadece öğretime odaklanmaz aynı zamanda ülkenin ekonomisi için lokomotif görevi de üstlenir.

* https://www.hurriyet.com.tr/egitim/koklu-universiteler-cambridge-ve-california-seneye-de-uzaktan-41522265

** https://yobis.mebnet.net/Downloads/Istatistikler/KKTC_%C3%9Cniversiteleri_%C4%B0statistikleri/20192020/2018-2019_ToT_Nat.pdf

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar