KKTC sağlık çalıştayı başladı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Sağlık

KKTC sağlık çalıştayı başladı

Lefkoşa Golden Tulip Otel’de gerçekleşen çalıştayın açılışında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle birer konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından Yöneticilik Merkezi’nden Bülent Kanol, çalıştay süreci hakkında teknik bilgi verdi. Çalıştay, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Akçaba’nın sağlıkta mevcut durumla ilgili sunumuyla devam etti.


3 gün sürecek çalıştayda siyasi partiler, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri sunum yapacak. Çalıştayda, sağlık konuları “Kamu Sağlık Hizmetleri”, “Özel Sağlık Hizmetleri”, “Genel Sağlık Sigortası ve Sağlık Sunumlarının Finansmanı”, “Koruyucu Sağlık Hizmetleri”, “Acil Sağlık Hizmetleri”, “Hasta Hakları”, “İlaç Uygulamaları” ve “Sağlık Yönetimi” başlıkları altında ele alınıyor.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılış konuşmasında, hükümet kanadının çalıştaya verdiği önemin konuşmacılar ve katılımcılardan belli olduğunu belirterek, çıkacak sonucun hükümet tarafından mutlaka en iyi şekilde değerlendirileceğine ve gerekli kaynakların göz önünde bulundurulacağına inandığını söyledi.

Sağlıkta çok yol katledildiğini ancak arzulanan noktaya ulaşıldığını söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Eroğlu, mevcut şartlar düşünüldüğünde sağlık hizmetlerindeki gelişmeyi kabul etmek gerektiğini belirtti.

Eroğlu, Başbakanlığı döneminde üzerinde çalıştıkları Sağlık Hizmetleri ve Sağlık Sigortası Yasası konusunda hala bir gelişme elde edilemediğini de söyledi. Hasta memnuniyetinin sağlanabilmesi için alt yapıyla birlikte yasal zeminin şart olduğunu kaydeden Eroğlu, şöyle devam etti:

“Hastanın beklediği ilgi ve saygıdır. Derdine çare ararken arzuladığı huzur ve güveni bulmazsa, memnun olması mümkün değil. Bu nedenle doktorlara çok büyük görev düşer ancak hastaları her zaman memnun etmek de mümkün değil. Hasta, istediği hizmeti aldığı sürece şikayetler az olur. Ancak her zaman doktora da yüklenmek olmaz. Onlar da insandır, sorunları olabileceğini düşünmek lazım.”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hastanelerdeki hizmet çeşitliliğinin bütçeye dayandığına işaret ederek, günün koşullarına uygun aletlerin alınmasının şart olduğunu ancak yetersiz bütçe göz önünde bulundurulduğunda hükümetin iyi bir denge oluşturması gerektiğini belirtti.

Çalıştayın bir ihtiyaç olduğuna belirten Eroğlu, sağlıkla ilgili uzun zamandır böylesi kapsamlı bir toplantı yapılmadığını söyledi. Üniversitelerin de çalıştaya katkı koymasının önemine vurgu yapan Eroğlu, çıkacak sonuçları ve ortaya çıkacak güzel önerileri en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasının sonunda, doktor meslektaşlarına seslenerek, şunları söyledi:

“Sizin her zaman en iyisini yapmanız, hastanıza en güzel yüzünüzü göstermeniz beklenir. Zor bir mesleği irca ediyorsunuz. Kolay gelsin. Sağlığa verdiğiniz hizmet her zaman takdir görmese de özveri gerektiren bir iş icra ediyorsunuz. Bunu unutmayın…”

TALAT

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında, çok önemli bir iş yapmak üzere bir araya gelen bu topluluğun başarılı olmasını temenni etti.

Çok başarılı hizmet veren bir sağlık sektörüne sahip olunmasına rağmen hasta memnuniyetinin sağlanamadığını vurgulayan Talat, hem kaliteli sağlık hizmeti verip, hem de bunun doğru şekilde algılanmasını sağlamak gerektiğini söyledi.

Talat, şöyle devam etti:

“Bu nedenle sağlığa son derece büyük ağırlık vermek ve bugün yapıldığı gibi bütün paydaşları toplayarak ortaya konan görüşleri harmanlayıp, hem kaliteli hizmet hem de kaliteli hizmet alındı algısı yaratmak başarılırsa, çok önemli adımlar atılmış olacak.”

Talat, birçok sektörde olduğu gibi sağlıkta da insan sevgisi ve özverinin çok önemli olduğuna işaret ederek, “Bizim toplumumuzda bu yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bunu yeniden canlandırmanın bir yolu da bu ortak çalışmalardır” dedi.

Çağdaş ülkelerde eğitim ve sağlık gibi hayati konulara ayrılan bütçenin büyük olduğunu kaydeden Talat, imkanlarının kısıtlı olduğu düşünüldüğünde devletin ayırdığı bütçeyle yetinmemek gerektiğini belirtti.

Öncelikle sağlık sigortasını yaygınlaştırmak ve herkesin sağlık sigortasına bağlanmasını sağlamak gerektiğini belirten Talat, “Böylece hastanelerimiz de verdikleri hizmetin karşılığını alabilsin. Bugün bu yoktur. Hastaneler, neredeyse beleşe hizmet sunuyor. Parası nereden gelir, bütçeden gelir… Devletin bütçesine büyük yük oluşturur” dedi.

Talat, Sosyal Sigortalar’ın sağlığa yaptığı katkının önemli olduğunu ancak sağlık sigortasıyla bunu geliştirmek gerektiğini de söyledi.

Talat, bütün toplumu sağlık sigortası kapsamına sokmanın sağlıkta kaliteyi artırmada anahtar olacağını belirtti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, ülkede birçok sorun bulunduğunu ve sağlıkta yaşanan sorunların da onlardan biri olduğunu kaydederek, hükümetin görevinin bunları çözmek olduğunu söyledi.

Yorgancıoğlu, sağlıkta hem çalışan, hem de hizmet alan bakımından sorunlar yaşandığına işaret ederek, karmaşıklaşan bu sorunların çözümünün el birliği, gönül birliği ve herkesin elini taşın altına koyması halinde daha da hızlı olacağını belirtti.

Özkan Yorgancıoğlu, “İnsanlarımız kaliteli sağlık hizmeti beklemekte. Bu insan sevgisine dayanan bir şeydir. Öbür yandan da çalışanlar, özlük haklarıyla ilgili bir şey beklemektedir. Bunları bir noktada birleştirme becerisini gösterebilmemiz gerekir” dedi.

Herkes bir tarafa çektiği için sorunların ortada durduğuna işaret ederek, çalıştayın yeni bir dönemin başlatılması için fırsat olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, yeniden yapılanma, yeni bir anlayışın yaratılması becerisinin gösterilmesi halinde bundan sonraki görevin hükümete düşeceğini söyledi. Yorgancıoğlu, “Unutmayın, her şey halkımız, bizim içindir” dedi.

KAŞİF

Eski sağlık bakanlarından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif de konuşmasında, sağlığın tüm dünyanın sorunu olduğuna işaret ederek, gerek sorunların, gerekse çözümlerin bilindiğini ancak eldeki imkan ve alt yapının önemli olduğunu söyledi.

Nereden nereye gelindiğini bilmek gerektiğini belirten Kaşif, planlama yaparken sağlıktaki branşlaşmayı da göz önünde bulundurmak gerektiğini kaydetti.

Kaşif, aciller ve polikliniklerin sağlığın aynası olduğunu kaydederek, öncelikle bunları ele alıp, nasıl daha iyi hizmet verilebileceğini konuşmak gerektiğini belirtti.

Hem çalışanın, hem de sağlık hizmeti alanın rahat edebileceği bir sistemin hedef olduğunu söyleyen Kaşif, tüm sorunların masaya yatırılması ve asgari müşterekte buluşmak gerektiğini kaydetti.

ARABACIOĞLU

Eski sağlık bakanlarından Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ise, ülkede hem sağlık hem de eğitimin her zaman sorun olduğunu söyledi

Sağlıktaki sorunların bilindiğini ancak bugüne kadar bu konuda gereken yasal düzenlemenin gerçekleştirilmediğini kaydeden Arabacıoğlu, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözümleneceği, halkın da ihtiyaç duyduğu sağlık hizmeti alabileceği bir sistem oluşturmak gerektiğini belirtti.

GÜRPINAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar da, sağlığın önemine vurgu yaparak, bu konuda çok ciddi maliyetler harcandığını ancak bu oranda bir hizmet alındığını söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Tüm sıkıntıların aşılması için çok iyi bir fizibilite çalışması ve organizasyona ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Gürpınar, çalıştayda, geçmişte yapılan çalışmalardan da yararlanarak, daha ciddi çalışmalar yapacak gruplar oluşturulması ve yeni sistemin kurgulanması bakımından iyi bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise Sağlık Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, çalıştayın sağlık sektörünün yeniden yapılandırılması amacı taşıdığını söyledi. Sağlık alanında çok önemli adımlar atıldığını ancak hasta memnuniyetinin sağlanamadığını kaydeden Gülle, hala yurt dışına tedavi amaçlı hasta gönderdiklerini kaydetti.

Sorunları bütünsel olarak ele alıp çözmek gerektiğini belirten Gülle, toplumsal hedeflerle hareket ederek, kararlılıkla çalışmak ve farklı görüşlerden sinerji yaratarak ilerlemek gerektiğini söyledi. Gülle, gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin ve sağlık sektörü paydaşlarının çözüme dönük girişimde bulunduğunu ancak istenilen sonuca ulaşılamadığını varsaydıklarını belirtti.

Gülle, sağlıkta reform için yok haritasını çıkarmayı amaçladıklarını kaydederek, yeniden yapılanmanın ilk adımını sağlık sektörünün tüm paydaşlarıyla yapacaklarını söyledi. Kaybedecek zamanları olmadığını ancak sorunların hemen çözümünü beklemenin hayal olacağını kaydeden Gülle, mevcut sorunları çözme ve herkesi memnun etme hedefiyle çalışacaklarını ifade etti.

Ahmet Gülle, çalıştayın bilgiyi, aklı ve gücü bir araya getirecek bir platform olarak görmek istediklerini söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar