Kıdem tazminatları ödenmeyecek - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Kıbrıs

Kıdem tazminatları ödenmeyecek

Kıdem tazminatları ödenmeyecek

Tatar: Bundan sonra işe girecek olanlara kıdem tazminatları ödenmeyecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda gündem dışı konuşmalar, Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa Milletvekili Ömer Kalyoncu’nun “hükümet uygulamalarıyla” ilgili konuşmasıyla devam etti.


Boğaz Bölgesi’nden Pınarbaşı’nın ikinci kavşağına kadar giden yolun acil biçimde yeniden yapılması gerektiğini söyleyen Kalyoncu, bunun gelecek yılın programına alınmasını “cinayete davetiye” olarak tanımladı.

Kalyoncu, ilgili yolun altından su boruları geçtiğini kaydederek, bunun da önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın yola “yama yapmaya” yönelik çalışma başlattığını belirten Kalyoncu, bunun soruna çözüm olmayacağını, yolun yeniden yapılması gerektiğini vurguladı.

Kırsal kesim arsalarıyla ilgili uygulamaları da eleştiren Kalyoncu, Hisarköy’deki arsaların herkese açılacağını, bu arsaların ihtiyaçlı insanlara verilmesinde yarar olduğunu ifade etti.

Kalyoncu, petrol dolum tesisindeki sızıntıya da değinerek, bölgenin temizlenmesinin yeterli olmadığını, önemli olanın buna mahal vermemek olduğunu, bu tesislere izin verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

“Ülkenin geleceği turizmdedir” diyen Kalyoncu, bölgedeki doğal zenginliğin korunması gerektiğini vurguladı.

Bulut İnşaat konusuna da değinen Ömer Kalyoncu, “Epey insan Bulut İnşaat’tan ev aldı. Şirketin faaliyetlerine yurtdışında devam edeceğini duyanlar tedirgin” dedi.

SANER

Kalyoncu’ya cevap vermek üzere söz alan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Boğaz- Pınarbaşı yolunun durumuyla ilgili bilgi sahibi olduğunu, bölgede bizzat incelemelerde bulunduğunu ve yolun altındaki oynamaların tamir edildiğini kaydetti.

Saner, ülkede buna benzer en az 40 yol daha bulunduğunu, bu tip yolların birçoğunun trafiğe hizmet veremeyecek durumda olduğunu ifade etti.

Bu yolların tamiriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Saner, göreve geldiğinde parası ayrılmış bir tek yol projesi olmasa da kendilerinin çok sayıda yol projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Bu gibi yolların genel olarak ilgili dönemde elde olan imkânlarla mevcut yol genişletilerek yapıldığını kaydeden Saner, yolları kullanan kamyon boyutlarının da yıllar içinde ağırlaştığını ve bunun da yollara zarar verdiğini dile getirdi.

Saner, ülkenin tamamına yönelik yol çalışmaları olduğunu belirterek, muhalefetten gelen, sadece Gazimağusa’da yol çalışması yapıldığı iddialarını reddetti.

SOYER

Ersan Saner’in ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ‘Ekonomideki ve Finans Alanındaki Gelişmeler’ konusunda konuşmak üzere söz aldı.

Ülkede ciddi bir ekonomik kriz olduğunu dile getiren Soyer, küresel krizin ülkeyi çok yönlü şekilde etkilediğini söyledi.

Buna bağlı olarak yakın zamanda Güney Kıbrıs’ta Avrupa Merkez Bankası kararıyla mevduatlardan belirli bir oranda kesinti yapılması planından bahseden Soyer, Kıbrıs Rum tarafının bu konuyla ilgili bir arayış içinde olduğunu dile getirdi.

Soyer, AB’nin yabancı para hareketlerini denetlemek için çeşitli önlemler aldığına işaret ederek, “CTP’nin hükümet olduğu dönemde kara para aklamanın önlenmesi ve gazinoların denetlenmesiyle ilgili yasa ve tedbirleri almamış olsaydık bugün Güney’den çok daha kötü durumda olurduk” dedi.

Güney’deki sorunun temelinin kara para olduğunu öne süren Soyer, kurallarla yaşamak ve evrensel normlara uymanın önemli olduğunu anlattı.

Güney Kıbrıs’taki ekonomik durumdan dolayı KKTC’de bir “akbaba hali olduğunu” savunan Soyer, Bankalar Birliği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya işaret ederek, “gelecek olan paranın kaynağının kontrol edileceğine dair açıklamayı tebrik ediyorum” dedi.

Güney Kıbrıs’taki mevduat kesintisinin dünyada tartışma konusu olduğuna işaret eden Soyer, “Onlar aktör ve faktördürler, ama biz değiliz” dedi.

Güney Kıbrıs’ta mevduatların kesilmesiyle ilgili paketi bir gurur meselesi haline getirip reddettiğini söyleyen Soyer, “Bizde ise Maliye Bakanlığı bundan böyle her ay, sonraki ayın beşine kadar TC Yardım Heyeti’ne rapor sunacak. KKTC bütçesi bu rapor şartıyla desteklenecek. Rapor sonucunda öngörülen reformları uygulamak durumunda kalacak” diyerek, Türkiye ile imzalanan protokolü eleştirdi.

Soyer, bu şartın siyaset alanını daralttığını savunarak, bunun Güney Kıbrıs’ın reddettiği paketten daha ağır olduğunu öne sürdü.

Bunun hem Türkiye hem KKTC için olumsuz olduğunu iddia eden Soyer, Türkiye’nin böylece adadaki olumlu ya da olumsuz tüm gelişmelerden sorumlusu haline geleceğini savundu.

Soyer, Türkiye’ye sunulan raporlar sonrası istenen reformların kayıtsız şartsız uygulanmak zorunda kalacağını öne sürerek, “Bu Kıbrıslı Türkler’in iradesini bertaraf etmektir” dedi.

Kıbrıs Türk petrollerinin özelleşmesi konusuna da değinen Soyer, özelleştirmeden sonra benzinden alınan kar payının 0,5’ten, 0,9’ya yükseltilmesini eleştirdi.

Soyer faiz mağdurlarıyla ilgili çalışmalara da değinerek konuyla ilgili “aklın duyguların önüne geçmemesi” gerektiğini dile getirdi.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar, bugün Rum kesiminde büyük bir çıkmaz ve sorun bulunduğunu, AB ile yapılan anlaşmaya baştaki partinin (DİSİ) kendi üyelerinden bile onay alamadığını kaydetti.

Rum tarafının, Rusya’yı Kıbrıs’a çekmek için ne gibi yetkisi olduğunu soran Tatar, Rumlar’ın ne Kıbrıs adasındaki siyaseti başka yönlere çekmeye ne de  doğalgazı peşkeş çekmeye hakları olduğunu söyledi.

Rumların Rusya’dan para bulamamaları halinde bankaları nasıl açacağını soran Maliye Bakanı Tatar, AB’nin Rumlara mesajının net olduğunu, mevduat kesintisi yanında başka şartlar da bulunduğunu söyledi.

Tatar, KKTC’de bir sistem bulunduğunu, kurallara bağlı olarak KKTC’ye para gelebileceğini kaydetti.

KKTC’nin de kendine göre ekonomik sıkıntıları bulunduğunu ve Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolde bunlara yer verildiğini ifade eden Tatar, karşılıklı vaatler olduğunu ve iki tarafın da meclislerinden bu protokolün geçtiğini kaydetti.

Yapılanların, ekonomik yapıyı ve altyapıyı güçlendirmek için olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Tatar, “Yapılan çalışmalar KKTC’nin kendi ayakları üzerinde durması içindir ve aktarılan kaynaklar küçümsenmeyecek boyutta” dedi.

Meseleleri başka boyuta çekip politika yapmanın doğru olmadığını belirten Tatar, yapılanların doğru olduğunu, yapılanları TC’ye raporlarla sunup uzmanlarla tartışmanın disiplin getirdiğini kaydetti.

Gümrüklerle ilgili ne gerekiyorsa yapılması için talimatları bulunduğunu ifade eden Tatar, “Ben doğruları yapmaya çalışıyorum” dedi.

Faiz konusunda komitedeki çalışmaya katıldığını, gizlilik prensibine bağlı olarak daha iyiyi bulmak için çalıştıklarını belirten Tatar, hapisteki mazbata mağdurlarının yapılan düzenleme ile dışarı çıktığını, bu kişiler için belirlenen son tarih olan 31 Mart tarihinin uzatılabileceğine işaret etti.

Tatar, hapislik cezasının tamamen ortadan kalkmasının taraftarı olmadığını da belirtti.

CTP-BG Milletvekili Teberrüken Uluçay’ın gümrüklerdeki denetimle ilgili olarak yerinden sorduğu soruya karşılık Tatar, gümrüklerdeki sorunun gözden geçirilmekte olduğunu, otomasyon uygulamasını da yürürlüğe koyacaklarını, çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer tekrar söz alarak, hangi nedenle petrollerin özelleştirilmesinin ardından kar payının yükseldiğini sormasına rağmen cevap alamadığını kaydetti.

Hükümetin bir bütün olduğunu kaydeden Soyer, sorularına cevap almaları gerektiğini söyledi.

Sorumlulukların başkalarına atılmasının doğru olmadığını belirten Soyer, “Keşke biz de siyasi ve ekonomik olarak Rusya ve Çin ile ilişki kurabilsek” dedi.

Rumların doğalgaz konusunda diğer ülkelerle de anlaşmalar yaptığını, Rusya ile yapılmasına niçin karşı çıkıldığını soran Soyer, Rumların yaptığının yanlış olduğunu, ancak diğer ülkelerle ilişki kurulmasının doğru bir yaklaşım olduğunu söyledi.

TATAR

Maliye Bakanı Ersin Tatar tekrar söz alarak, Rusya’yı küçümsemediğini, KKTC ile doğru ilişkiler içine girilmesinin kendinin de temennisi olduğunu belirterek, kendi ifadesinin, “Rumların şimdi zor durumda olduğu için Ruslara doğalgazı peşkeş çekmesi” olduğunu söyledi.

Tatar’ın konuşması sırasında CTP-BG Milletvekili Soyer ile Tatar arasında bir süre gerginlik yaşandı.

Maliye Bakanı Tatar, TC ile ilişkilerde yanlışlığın CTP-BG zamanında başladığını, CTP’nin KKTC kendi ayakları üzerinde duracak deyip sonra 5 bin 700 kişiyi işe aldığını, bütçe açıklarının büyüdüğünü ve güven kaybı yaşandığını ifade etti.

Türkiye ile imzalanan protokolde tüm maddelerin KKTC’nin geleceği için olduğunu ifade eden Tatar, acı reçeteler de olduğunu ve bunlardan birinin de kıdem tazminatları olduğunu, bundan sonra işe girecek işçilerin Tek Sosyal Güvenlik Yasası çerçevesinde kıdem tazminatı alamayacağını kaydetti. Buna tek başına karar vermediklerini, muhalefetin de bu kararda payı olduğunu söyleyen Tatar, “CTP tarafından 1 Ocak 2008’de geçen ilgili yasalarda yapılan değişikliklere ve protokole göre bundan sonra işe girecek olanlar kıdem tazminatı alamayacak, ancak zamanında işe girenler kıdem tazminatlarını almaya devam edecek” dedi.

Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın KKTC’deki işlerin iyiye gittiğini belirttiğine işaret eden Maliye Bakanı Tatar, yapılan doğruların da ortaya konulmasını istedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar