Kaybolan nesil - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Dünya

Kaybolan nesil

Kaybolan nesil

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu) Suriye, Irak, Filistin, Libya, Sudan, Yemen gibi çatışmalı bölgelerdeki çocukların eğitim durumunu konu alan ‘Ateş Altında Eğitim’ raporunu yayınladı. Rapora göre Ortadoğu ve Afrika’da yaşanan çatışmalar nedeniyle 13.4 milyon çocuk eğitimden faydalanamıyor.

9 BİN OKUL KULLANILAMIYOR


Rapor; Suriye, Irak, Yemen, Sudan ve Libya’da neredeyse 9 bin okulun saldırılar nedeniyle kullanılamaz durumda olduğunu vurguluyor ve bu bölgelerde okul çağında olan toplam 34 milyon çocuk bulunduğunu ve bunların yüzde 40’ının eğitimden faydalanamadığını ortaya koyuyor. Buna göre bahsi geçen bölgelerde 13.4 milyon çocuk okula gidemiyor. En yüksek sayıda okul dışı çocuğun olduğu ülke 3.1 milyon ile Sudan olurken, onu Irak 3 milyon, Yemen 2.9 milyon, Suriye 2.4 milyon, Libya 2 milyon ile takip ediyor.

2014’TE OKULLARA 214 SALDIRI

UNICEF’in raporu 2014’te bu ülkelerdeki okullara, kayıtlara geçen 214 saldırının yapıldığını bildiriyor. Rapor, Suriye’den Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’a giderek, kamplarda yaşayan çocukların durumunu da gözler önüne seriyor. Buna göre, bu ülkelerin kamplarında yaşayan 700 bin çocuk yetersiz kaynaklar ve aşırı nüfus nedeniyle eğitim hizmetlerinden faydalanamıyor. Beş ülkedeki ana mülteci kamplarında yaşayan çocukların yüzde 53’ü okul dışı iken, yüzde 47’si ise örgün veya yaygın eğitimden faydalanabiliyor. Ancak eğitimden faydalanan çocukların da ülkelerin müfredat ve dillerine uyum sağlama konusunda büyük zorluklar yaşayarak, zaman zaman okullardan ayrıldığının altı çiziliyor.

ÇÖZÜM İÇİN NE YAPILMALI

‘Ateş Altında Eğitim’ raporunda 13.4 milyon çocuğun kayıp nesile dönüşmemesi için acil ele alınması gereken alanları şöyle sıralanıyor:

1-Çocukların çatışmalara direkt müdahil olmasının önüne geçmek.
2-Ülkelerin eğitim sistemlerine ve onlarla işbirliği yapan kurumlara destek vermek.
3-Özellikle Suriye’deki krizden etkilenen ülkelerde, eğitimde akreditasyon ve sertifikasyon süreçlerine katkıda bulunmak.
4-Koruma önlemlerini artırarak, okullara ve eğitim tesislerine saldırıları engellemek.
5-Çatışmalardan etkilenen ülkelerde eğitim alanlarına yatırım yapmak ve kaynak sağlamak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar