Jinekomasti Nedir? Sonrasında İyileşme Süreci Nasıl? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

Jinekomasti Nedir? Sonrasında İyileşme Süreci Nasıl?

Jinekomasti nedir

Jinekomasti, erkekte iyi huylu (benign), fazla meme gelişimi olarak tanımlanan bir durumdur. Yunan dilinde gynec (kadınsı, feminen) ile mastos (meme) sözcüklerinin birleşiminden türetilen bir sözcüktür.

Bazı çalışmalarsa, her üç erkekten birinde jinekomasti olduğunu söyler. Bebeklik ve yaşlılıkta da gözlenebilecek olan jinekomasti, en çok da ergenlik döneminde ortaya çıkar. Ülkemizde yapılan bir çalışma ise, ergenlik dönemindeki erkek bireylerde gözlenme oranını yaklaşık %35 olarak veriyor.


Jinekomasti, sağlığa zararı olan bir durum olmamasına karşın, bireyin kendisinde sıkıntılara ve utanmaya yol açabilir. Uzun zamandır var olan jinekomasti kendiliğinden gerilemeyen bir durumdur. Medikal tedavi ve gereken hallerde da cerrahi müdahale ister. Jinekomasti Ankara hekimi Serdar Yüce’ye operasyon süreci ile ilgili detayları sorduk.

Jinekomasti Neden Olur?

 

Jinekomasti östrojen ve testosteron hormonu düzensizliğinden ya da dengesizliği durumundan dolayı oluşur. Diğer bir sözle eğer bedendeki testosteron düzeyi azalır ya da östrojen miktarı artar durumdaysa jinekomasti oluşabilir.

Bu hormonsal değişikliğin birçok sebebi olabilir. Bu değişikliklerin bir kısmı tabiidir ve altında yatan değişik bir tıbbi durum olmaz. Farklı jinekomastiler ise farklı bir rahatsızlık sebebi ile oluşabilir.

Jinekomastiye doğal hormon değişiklikleri neden olabiliyor. Bu durumu daha iyi şu şekilde açıklamak gerekir.

Bebeklerde jinekomasti: Erkek bebek sayısının yarısından çoğu analarından kendilerine geçen östrojen hormonu sebebi ile büyük memeli doğar. Şiş meme dokusu doğum olduktan sonra iki üç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.

Ergenlik sırasında jinekomasti: Ergenlik esnasında gözlenen hormonal düzensizlikleri sebebi ile jinekomastinin ortaya çıkması durumu da sıkça gözlenen bir durumdur. Olguların yüzde doksanında, altı ay ila iki yıl arasında şişebilen meme dokusu otomatikman eski durumuna döner.

Erişkinlerde jinekomasti: Jinekomastinin gözlenme düzeyi 50-69 yaş arasında tekrar artar. Bu yaş grubuna dâhil olan her dört erkekten bir tanesi jinekomasti yaşar.

Jinekomasti Tedavisi Nasıldır? İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

 

Jinekomasti tedavisine başlamadan evvel hastanın altında yatan hormon bozukluğu olup olmadığı ölçülmelidir. Bu sebeple de, bir birey kendisinde jinekomasti durumundan şüpheleniyor ise öncelikle bir endokrinoloji uzman doktoruna başvurmalıdır.

Medikal tedaviler hastanın yaşına, hormon düzeyine ve altında yatan tıbbi sebeplere göre düzenlenir. Medikal tedavilerde en çok kullanılan ilaç tamoskifen olarak gösterilebilir. Etkisini yaklaşık iki hafta içinde gösterir. İlaç kullanımı sırasında hasta her ay özenli bir şekilde takip edilmelidir. Bir seneden fazla jinekomastisi bulunan erişkinlerde bu ilaç yararlılık göstermez.

Ameliyat Sonrası

 

Jinekomasti operasyonu sonrasında yaşanan süreçler, ameliyatın metoduna göre farklılık gösterebilir. Eğer tedavide lazer liposuction ya da vaser tekniklerinin kullanılması tercih edilirse, iyileşme zamanı da oldukça rahat bir şekilde geçer. Yağ dokusuna bağlı olarak jinekomasti oluşumunda vaser ve lazer liposuction işlemleri sonrasında birey yaklaşık üç haftanın sonunda etkili neticeler alır ve pek çok etkinliği rahatlıkla yapar.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar