İyiler meslek liselerini seçiyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Kıbrıs

İyiler meslek liselerini seçiyor

İyiler meslek liselerini seçiyor

KAYITLAR DİPLOMA NOTUNA GÖRE YAPILIYOR: İki yıl öncesine kadar sınav ile öğrenci kaydı yapan meslek liselerine kayıtlar, yoğun öğrenci kaydı talebi nedeni ile 2 yıldan beri diploma notuna göre yapılıyor. Diploma notu iyi olan, meslek liselerinde istediği bölümü seçiyor

İSTEYEN SINAVSIZ ÜNİVERSİTELİ OLABİLİYOR: KKTC’de meslek lisesi mezunları üniversitelerin ön lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırabiliyor, baraj puanı tutturması halinde de üniversitede burslu okuyabiliyor. Meslek lisesi mezunu ön lisans öğrencisi derslerinde başarı gösterebilirse lisans programına da geçiş yapabiliyor


FIRINCIOĞULLARI: İŞSİZLİK TALEBİ ARTTIRDI: Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Fırıncıoğulları, üniversiteli işsiz sayısı arttıkça meslek liselerine olan talebin de arttığını kaydetti. Fırıncıoğulları, “Aileler artık çocuğunun üniversite okuyup işsiz kalmasını istemiyor” dedi

Duygu ALAN
KKTC’de eğitim faaliyeti gösteren üniversite sayısının artması ile cazibesini kaybeden meslek liseleri, üniversiteli işsiz sayısının artması ile son yıllarda yeniden tercih oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, 2005 yılında toplam 2 bin öğrencisi bulunan meslek liselerinin bu günkü öğrenci sayısı 4 bin.
Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Fırıncıoğulları, meslek liselerine öğrenci talebinin giderek artması sonucu kontenjan sorunun da gündeme geldiğini, bu soruna çözüm bulmak için de önce planlı şekilde binaların genişletilip, bölümlerin kontenjanlarının dengelendiğini, daha sonra sınav sistemini kaldırılarak kayıtların diploma notuna göre yapılmasının sağlandığını belirtti.

“İşsizlik talebi arttırdı”
Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Fırıncıoğulları, KKTC’de son 10 yıldır üniversite mezunu olup da iş bulamayan insan sayısının arttığını bu nedenle artık ailelerin çocuklarını meslek liselerinde eğitim görmesi için yönlendirdiğini kaydetti.
“Üniversiteli işsiz arttıkça meslek lisesine talep de arttı” diyen Fırıncıoğulları, şunları söyledi: “KKTC’de 20 -30 yıl önce üniversite yoktu ve çok az insan üniversite eğitimi almak için Türkiye’ye giderdi. Sayıları az olduğundan ülkeye döndüklerinde de kolayca iş bulurlardı. KKTC’de üniversiteler açıldı, memlekette mühendis, avukat, mimar, eczacı doldu. Dolayısıyla pasta bölündü, istihdam soruynu ortaya çıktı. Üniversite mezunlarının çoğuna yakını da üniversite mezunu olduğundan bir restoranda, dülger yanında ve benzeri işlerde çalışmayı gururlarına yediremediği, işsiz kaldı. Hal böyle olunca aileler de artık ‘çocuğum üniversite okuyup işsiz olacağına meslek lisesine gitsin en azından bir mesleği olur’ demeye başladı ve çocuklarını meslek liselerine yönlendirdi. Meslek Liseleri’nde öğrenci sayısı son 10 yılda yüzde 100 arttı. 2005’te 2 bin öğrencisi olan meslek liselerinin öğrenci sayısı bu yıl itibari ile 4 bin olarak belirlendi.”

“Ustalık belgesi alırsa kendi işini de kurabilir”
Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürü Hüseyin Fırıncıoğulları, meslek lisesi mezunlarının ustalık sınavlarına katılıp, sınavı kazanmaları halinde kendi iş yerlerini açabileceğini belirtti.
Ustalık belgesi alamayanların ise mezun olduktan sonra kendi alanlarında faaliyet gösteren işletmelerde kalfa olarak çalışabileceğini kaydeden Fırıncıoğulları, isteyen meslek lisesi mezununun üniversitelerin ön lisans programlarında sınavsız eğitim alabileceğini, baraj puanı tutturması halinde de üniversitede burslu okuyabildiğini ifade etti.
Fırıncıoğulları, “Meslek lisesinden mezun ön lisans öğrencisi derslerinde başarı gösterebilirse lisans programına da geçiş yapabiliyor” dedi.

“Sınav sistemi 2 yıldır uygulanmıyor”
Meslek liselerine talebin artması ile ortaya kontenjan sorunu çıktığını belirten Hüseyin Fırıncıoğulları, soruna çözüm bulmak ve öğrencilerin hakkını yememek adına önce planlı şekilde binaların genişletilip, bölümlerin kontenjanlarının dengelendiğini, daha sonra sınav sisteminin kaldırılarak kayıtların diploma notuna göre yapılmasının sağlandığını belirtti.
Meslek liselerine 2 yıldır diploma notuna göre öğrenci kaydı yapıldığını dile getiren Hüseyin Fırıncıoğulları, şunları söyledi: “Örneğin Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde Bilgisayar bölümüne 8.51 ile 7.30 diploma notu ile giren var. Yine Sedat Simavi Endüstri Meslek Lisesi’nde Elektrik Elektronik bölümünde diploma notu 8.13 olan öğrenci de var, diploma notu 7.13 olan öğrenci de var. Yine Atatürk Meslek Lisesi’nde Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nde diploma notu 8.93 olan öğrenci de var, diploma notu 6.93 olan öğrenci de var. Bu yıl Atatürk Meslek Lisesi’nde kuaförlük bölümünde eğitim gören öğrencilerden en yüksek diploma notuna sahip öğrencinin diploma notu 8.65 iken en düşük en düşük 6.69’du.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar